Vochtmeter wasdroger Miele

DaKo

 • #1
Hallo,

Onze Miele 8823C wasdroger stopt het programma voordat de was droog is. Hij wordt wel warm, maar stopt dus simpelweg te vroeg. Ik heb hem helemaal uit elkaar gehad, al het stof verwijderd, de afvoerslang doorgespoeld, de afvoer zelf doorgespoeld, en het waterpompje met vlotter er uit gehaald en schoongemaakt. Verder ale filters schoon en met water uitgespoeld.

Dat was het dus niet.

Blijft 1 "eenvoudig" ding over denk ik. De vochtmeting is van slag. Maar waar zit dat ding? Beetje googlen en ik komt 'een koolborstel met vochtmeting' tegen. De foto's op internet herken ik van wat ik tegen de trommel heb aangetroffen. Maar is dit ook het onderdeel dat daadwerkelijk de vochtmeting doet? En zou dat inderdaad het probleem kunnen veroorzaken?

De koolborstel is ruim 50 euro, dus enige mate van zekerheid dat ik het goede ga doen is wel gewenst :-)
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • The headhunter

  Specialist Elektra
  • #2
  De vochtmwting wordt gedaan tussen kuip en meeneemribben in de kuip, de kuip en ribben goed reinigen lost het probleem vaak op.
   

  DaKo

  • #3
  Dat klinkt zo eenvoudig dat ik het niet snap :-) Moet ik de ribben loshalen en daaronder schoonmaken? Of moet ik gewoon met een mild sopje de binnenkant schoonmaken en hoef ik niks te demonteren?

  Ik zie op aangegeven plek wel wat aangekoekt vuil. Dat kan ik weghalen, maar daaronder?

  InkedIMAG0397 (002)_LI.jpg
   

  DaKo

  • #4
  Dit is de koolborstel die ik op internet tegenkom met de aanduiding Vochtmeting
  1627135116606.png
   

  Lampje45

  • #5
  Bij Miele is het heel vaak dat de vochtmeting gebeurt via de sleepringen op de trommel, uiteraard nadat de meting plaats vindt tussen ribben en trommel.
  Maar hoe duur of de koolborstels van Miele ook mogen zijn, dat is wel een zwak punt.
  speciaal als de borstels wat korten worden en de borstelhouder de las van de meetband gaat raken en de borstel gaat lichten.
  Het is zaak om de elektrodes van de meting goed schoon te hebben. Daar zit vaak een onzichtbare film op van wasverzachter en/of wasmiddel en dat geeft een hoge weerstand voor de vochtmeting.

  Om de elektrodes te reinigen is het handig om een handdoek nat te maken met azijn en deze met het luchten programma laten lopen, dan zijn zij in ieder geval schoon.
  Om zeker te stellen zou ik een kortsluiting maken tussen rib en trommel de borstels lichten en op de twee banen meten of dit nagenoeg nul ohm is.
  Als je een weerstand van een paar kilo-ohm zet tussen de twee afgaande draden naar de electronica, dan zou de machine moeten blijven lopen en weet je zeker dat het de borstels zijn, die vernieuwd moeten worden.
  Zie ook dit filmpje:
   

  DaKo

  • #6
  He Lampje45, ik begrijp niet goed hoe 'tussen rib en trommel' gemeten wordt. Ik neem aan dat dit op basis van weerstand gaat, maar tussen welke punten dan? Dus ik weet niet goed wat ik schoon zou moeten maken. Gewoon de binnenkant van de trommel met de ribben, een sopje en klaar? En kan ik de banen van de sleepringen aan de buitenzijde van de trommel ook gewoon met de hand schoonmaken? De bovenkant is er zo af, dus met de hand schoonmaken is geen probleem.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #7
  Gewoon de binnenkant van de trommel schoonmaken met azijn je hoeft niets losnte draaien daarvoor.
   

  Lampje45

  • #8
  De ribben zijn geisoleerd aangebracht op de trommel. De ribben staan parallel geschakeld en vormen de ene electrode en de trommel is de andere electrode.
  Tussen trommel, die via de lagers al geaard is, is er geen contact met de ribben. Het wasgoed wat over de ribben ligt en ook dus de trommel raakt wordt tijdens de stilstand gemeten en wordt de geleiding en dus de vochtigheid van het wasgoed bepaald.
  Daarom kun je ook geen enkel klein stuk drogen op automatisch, want dat valt dan niet altijd bij de meting over beide electrodes heen en wordt de droging afgebroken. De trommel moet altijd behoorlijk gevuld zijn.

  Dus alle aanrakingsvlakken van het wasgoed moeten schoon zijn.
  Dat kun je doen met goed soppen met een lap, gedrenkt in azijn, maar ook door een met azijn natgemaakte handdoek te laten draaien in een trommel, die niet verwarmt.
  In het programma luchten, dan gaat het nog simpeler als soppen.
  En uiteraard moet ook de baan waar de borstels over lopen hetzelfde sopje krijgen.
  Of het schoon genoeg is kun je eigenlijk alleen met een ohmmeter bepalen, door op het zelfde stuk metaal over een cm of 10 te meten met beide pennen en moet de waarde 0 ohm zijn. Want de isolerende laag zie je niet.
   

  DaKo

  • #9
  @The headhunter @Lampje45
  Dank voor jullie antwoorden, het is een mooie dag om dit te gaan doen. Ik laat weten wat er uitkomt.
   

  DaKo

  • #10
  OK, trommel schoongemaakt, en vandaag ook nieuwe koolborstels geplaatst. Die waren zo ver versleten dat de houder inderdaad iedere keer tegen de trommel aantikte. Tik, tik, tik. Nooit opgevallen, maar als je er op let ineens heel duidelijk :-) Resultaat is positief tot nu toe, de was wordt weer droog.
   

  Lampje45

  • #11
  Dat wist ik wel zeker, een standaardprobleem bij Miele.
  Bedankt voor de terugkoppeling
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu