Vochtige muur nieuwe schuur

Cmf

  • #1
Ik heb een nieuwe schuur gebouwd. Op een betonnen fundering eerst ruim een meter hoog gemetseld met keramische snelbouwblokken (20 cm breed)
Daarna verder houtskeletbouw. Buiten volledig gepotdekseld met Douglas hout.
De eerste twee lagen metselwerk liggen onder het maaiveld, en ik ben er nu achter gekomen dat die twee lagen binnen behoorlijk vochtig zijn. Tijdens de bouw heeft er ook behoorlijk wat water gestaan. Ik heb die twee lagen nu buiten weer vrij gemaakt om ze te beplakken met een bitumen brandrol, zodat ze niet opnieuw vochtig kunnen worden. Als ondergrond daarvoor moet er een primer op de stenen gesmeerd worden. De stenen drogen maar langzaam.
- Mijn vraag is hoe droog de stenen moeten zijn om de primer te kunnen aanbrengen. Kurkdroog of mogen ze nog wel een beetje vochtig zijn.
- Als de buitenmuur beplakt is, zal het overige vocht dan via de binnenkant afgevoerd worden?

De vloer bestaat uit de grond met daarop een laag zand. Als afwerking wil ik betontegels leggen.
- Is het te verwachten dat door de grond en het zand vocht optrekt, waardoor de muren en sowieso de hele schuur vochtig wordt/blijft?
- Wat is dan een betere oplossing voor de vloer?

Groeten,
Kees
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Er veel soorten en merken primer, ik zou even bij de bouwmaterialenhandel langs gaan, die weten wat u nodig bent en u kunt op de verpakking zien hoe hoog de vochtigheid mag zijn.
 

Cmf

  • #3
Ik heb een primer van de dakdekker: Sopradere Quick. Op de bus staat: ondergrond reinigen en drogen. Hoe droog staat er niet bij.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het oppervlak moet droog aanvoelen.
 

Cmf

  • #5
Duidelijk bedankt.

Heeft iemand nog een reactie op mijn vraag over de vloer?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Gaat er verwarmd worden?
Uit de vloer gaat ook vocht omhoog komen.
 

Cmf

  • #7
Nee het wordt niet verwarmd.

Zou het helpen als ik op de hoogte van de bovenkant fundering, folie op de grond leg en dat langs de kanten met purschuim dichtmaak (vastplakken). Vervolgens een flinke laag zand erop en daarop een vloer van betontegels. Naar mijn idee kan er dan geen vocht omhoogkomen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik denk, maar ben niet zeker. Het is heel erg lastig om tegels te leggen op folie. Daarom zou ik eerst de grond goed aantrillen. Dan zo glad als mogelijk is een laag betontegels, daarop een laag stevige folie en vervolgen een vloer van of betontegels of nog prettiger een vloer van hout.
Het vocht wat langs de randen van de folie omhoog komt is te verwaalozen. De meeste folies zijn van PE en daar kan je niet fatsoenlijk op lijmen of purren.
 

Cmf

  • #9
Ik ga met deze vraag verder in de rubriek vloeren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu