Vochtig schuur - wat te doen met gereedschap

Tweedehans

  • #1
Even voorstellen: ik ben Hans, sinds vandaag nieuw op het forum en sinds enkele jaren doe-het-zelver.
Enige tijd geleden heb ik samen met m'n vader een tafelcirkelzaag gekocht welke eigenlijk in de schuur zou moeten komen te staan. Nu is het probleem dat de schuur nogal vochtig is: m'n handgereedschap begint er al na enkele dagen flink te roesten, en vocht lijkt me sowieso met elektrisch gereedschap niet bevorderlijk. Het meeste andere gereedschap (invalzaag, bovenfrees, decoupeerzaag etc.) bewaar ik in het achterhuis, maar dat is voor de cirkelzaag met bijbehorende tafelverbredingen geen optie.

Er is mij afgeraden om de (houten) schuur te isoleren ivm de slechte kwaliteit van het buitenhout en de constructie. Heeft iemand tips of ervaringen met deze materie? Ik loop zelf al een tijdje rond met het idee om in de schuur een soort geïsoleerde "inloopkast" te maken waar de zaagtafel ingerold kan worden, maar weet niet of dit haalbare kaart is.
Tips zijn heel erg welkom!

Hans
 

Fiesiekus

  • #2
Zal toch neerkomen op een combinatie van verwarmen en ventileren. Anders heeft alleen isoleren (van een onverwarmde schuur) ook geen zin.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Wat voor een vloer ligt er in je schuur.
*wgb*
 

Tweedehans

  • #4
Dank voor de reacties.
Ik zou best kunnen gaan verwarmen, maar dat lijkt me inefficiënt gezien het gebrek aan isolatie.
Er ligt een betonnen vloer in - ik denk ongeveer een 10 tot 15 centimeter dik. Waarschijnlijk (ik heb het zelf niet gestort) ligt dit gewoon op een zandbed zonder folie oid.

Hans
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
In ieder geval geen betontegels. Deze kunnen door de voegen behoorlijk wat vocht doorlaten.
*wgb*
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #6
Ik heb een luchtdroger in de schuur staan en dat bevalt goed.
 

Tweedehans

  • #7
Een luchtdroger zou misschien een optie kunnen zijn: is het een (elektrisch) apparaat dat aanslaat bij een bepaalde luchtvochtigheid? Waar zou ik qua aanschafkosten rekening mee moeten houden?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik zou eerst eens kijken naar lekkage van dak en/of wanden en de ventilatie eens nakijken.
Het is vreemd dat er zomaar zoveel vochtophoping ontstaat in een houten schuur met een betonnen vloer, die van mij is ook van hout maar altijd kurkdroog.
 

Henri 1970

  • #9
Jan heeft gelijk, als het dak waterdicht is en er wordt voldoende geventileerd, zal de schuur volgens mij droog moeten zijn. Stoken in een schuur die niet gebruikt wordt is pure verspilling.
Je kunt trouwens je (hand)gereedschap ook behandelen met een syliconenspray dat vocht verdrijft.
mvg Henri
 

Tweedehans

  • #10
Voor zover ik kan zien is er geen lekkage aan het dak - ik kan ook nergens een bepaalde plek ontdekken waar het echt nat is. Qua ventilatie moet ik toegeven dat dit niet meer is dan de ruimte tussen de golfplaten en de zijkanten. Is het verstandig om extra ventilatie aan te brengen en zo ja, hoe en op welke plaatsen in de schuur?

De siliconenspray is ook een handige tip.

Hans
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
De ventilatie lijkt me wel in orde, u hoeft er niet uit te waaien :wink:
 

Tweedehans

  • #12
Bij nadere inspectie blijkt dat de betonplaat waarop de schuur is gebouwd, zo´n vijf centimeter naar buiten uitsteekt t.o.v. de houten wanden van de schuur. Ik vermoed nu dat het grootste deel van de hoge luchtvochtigheid (vanochtend 90 %!!) veroorzaakt wordt door regenwater dat buiten de schuur op de betonplaat terechtkomt, en de vloer intrekt de schuur in. Zou dit het probleem kunnen zijn, en is hier iets aan te doen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Dat zou best kunnen.
Het is het proberen waard om de grond rondom van de betonnenplaat te verwijderen.
Zit er veel ruimte tussen de betonnenplaat en het houtwerk.
*wgb*
 

Tweedehans

  • #14
Dank voor de reactie.
Nee, de hardhouten balken die de onderzijde van de wanden van de schuur vormen, rusten rechtstreeks op het beton. De balken zelf zijn ook behoorlijk vochtig, ontdekte ik gisteren.

De bestrating buitenom de schuur ligt op gelijke hoogte, strak tegen de betonplaat aan: ik zou de bestrating (een voetpad) nog wel een centimeter of 5-8 kunnen laten zakken, zodat de betonplaat iets mee vrij komt te liggen.
 

Fiesiekus

  • #15
Heeft de schuur een puntdak en zo ja: goten rondom?
 

Tweedehans

  • #16
Ja, er zit een puntdak op (golfplaten) en de schuur heeft rondom dakgoten.
 

Fiesiekus

  • #17
Dan zit 't 'm daar dus niet in. Blijft over het vocht dat via de betonplaat naar binnentrekt, denk ik.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu