Hoge vochtigheid geïsoleerde schuur 10 x 3 m

Waarheen61

  • #1
Beste mede forumleden,

Ik heb een vraag over de luchtvochtigheid van mijn schuur. Ik zal eerst kort weergeven hoe de schuur is (op)gebouwd.
Schuur staat vrijstaand in de tuin en is opgebouwd met sandwich panelen ( geïsoleerde panelen ). De wanden zijn 8 cm en het dak 4 cm.
Om op de juiste hoogte te komen heb ik wel 13m3 zand moeten laten komen wat dus onder de vloer ligt. De vloer zelf bestaat uit 30x30 tegels.
Schuur is gezet in augustus 2022.
Nu viel het mij op dat smorgens de ramen beslagen waren en na een tijdje kreeg ik ook last van schimmels. Bij het meten van de vochtigheid schrok ik wel een beetje 92%.
Verder zag ik in de vloer nergens natte plekken en ook aan het plafond geen druppel vocht te zien.
In eerste instantie 2 roosters diagonaal geplaatst ( 1 onder, ander bovenin ) maar om de 1 of andere reden denk ik dan dat ik eerder vocht erin trek dan dat het weggaat. er gebeurde ook weinig. Daarop besloten om een ontvochtiger te plaatsen met een capaciteit van 45m2-60m2. Beter te veel dan te weinig denk ik dan maar. Overigens met de roosters dicht zoals de beschrijving ook aangaf. Wel logisch denk ik omdat je bij het gebruik van een airco de ramen ook dicht houd.
Na paar uur draaien zat al 1 liter water in de opvangbak, luchtvochtigheid gedaald naar zo'n 72%. Dat werkt dus wel.
Ben hier nu een week mee aan het stoeien en ik denk dat ik nu alles bij elkaar zo'n 5 liter water heb opgevangen.
Nu ben ik een beetje aan het proberen en ik moet toch behoorlijk wat uren draaien om op die waarde te komen. Nachts draait die niet en smorgens lees ik al snel weer zo rond de 85% uit. Dat wordt wel weer lager als ik overdag de luchtontvochtiger laat draaien maar ik hoopte dat het toch wel minder zou worden. temeer dat de schuur mijn inziens goed is geïsoleerd en omdat ik nergens geen druppels zie of vochtplekken.
Zou het kunnen zijn dan het uit de grond komt? temeer dat en een behoorlijke lading zand is ingegaan wat natuurlijk ook niet droog was. En dat het na een tijdje toch wel steeds minder zal worden? Alleen nogmaals, de tegels zijn er gewoon droog uit.
En ik misschien wat meer geduld moet hebben om het op een aanvaardbaar niveau te krijgen tussen de 50% en 60%.?

Een heel verhaal maar wilde het zo duidelijk mogelijk uitleggen :)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zoek en lees wat onderwerpen hierover.
Bij dit soort problemen komt vaak de vraag is of wordt de ruimte verwarmd.
Dan volgen meestal toelichtingen over voldoende ventileren van die ruimte.

Een ding je krijgt geen condens in de schuur als de temperatuur en de luchtvochtigheid zowel van binnen als die van buiten zoveel als mogelijk gelijk blijven.
 

Waarheen61

  • #3
Beste Wgb,
Ik had het idd niet vermeld maar de schuur wordt niet verwarmd.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #4
Dan had je waarschijnlijk beter een niet geïsoleerde schuur kunnen hebben. De isolatie zorgt ervoor dat je schuur langer warm blijft, maar ik langer koud.

Dit jaargetijde is de lucht erg vochtig. Als je schuur savonds afkoelt, is hij sochtend kouder dan buiten. De warmere buitenlucht bevat al zo'n 85% relatieve luchtvochtigheid, als die lucht in je schuur komt en objecten tegenkomt die een paar graden kouder zijn gaat de luchtvochtigheid over de 100%. Gevolg is condens en dan schimmel.

(minimaal) Verwarmen lost dit uiteraard op. Een luchtontvochtiger wellicht ook.

Bij een niet geïsoleerde schuur blijft de temperatuur bijna gelijk aan buiten en heb je het probleem ook bijna niet.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Waarheen61

  • #5
Beste Job,
Allereerst bedankt voor je reactie.

De reden dat ik deze materialen heb gebruikt was omdat ik een vorst vrije ruimte wilde (en dacht te) hebben.
Misschien ligt het ook idd wel aan het jaargetijde.
Maar begrijp ik het goed dat zodra de luchtvochtigheid van buiten in aanraking komt met objecten in de schuur het probleem ontstaat? Dat er vochtige lucht binnen zou kunnen komen is ook de reden dat ik geen openstaande roosters heb omdat ik zo hoopte de luchtvochtigheid van buiten niet in de schuur te krijgen. Is dat nu een verkeerde gedachte?
Er staat ook een ontvochtiger in de schuur die ik eigenlijk overdag laat draaien. Misschien is het dan beter om deze nachts te laten draaien ipv overdag ivm de hogere temperatuur verschillen die dan het probleem veroorzaken dan dat het overdag het geval is?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Waarheen61 schreef:
Dat er vochtige lucht binnen zou kunnen komen is ook de reden dat ik geen openstaande roosters heb omdat ik zo hoopte de luchtvochtigheid van buiten niet in de schuur te krijgen. Is dat nu een verkeerde gedachte?
Ja. Je krijgt nu de vochtige lucht inderdaad niet uit de schuur. Die schuur is gevuld met materialen (massa) welke traag reageert op temperatuursveranderingen.

Dus je moet gaan ventileren.
 

Waarheen61

  • #7
Beste Walker,

Ik probeer juiste de luchtvochtigheid lager te krijgen door het gebruik van een luchtontvochtiger. Niet dat ik alles alleen maar dicht heb en verder niets doe.
Weet alleen niet of dat nu continu moet draaien om het naar beneden te krijgen.
En wat een (normale) acceptabele luchtvochtigheid is voor een schuur om geen problemen met vocht en schimmels te krijgen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Je moet de temperatuur in de schuur sneller omlaag én omhoog krijgen. Dat doe je door lucht van buiten te halen. Of door lucht naar buiten te blazen, en zo via de kieren lucht van buiten toe te voegen.

Lucht ontvochtigen gaat niet werken.
 

Waarheen61

  • #9
Als ik nu een ventilator (bv badkamer ventilator) aan de ene kant plaats die de lucht van buiten naar binnen blaast en zorg dat er 1 of 2 roosters aan de andere zijde van de schuur roosters open staan zou dit kunnen werken of juist andersom? Door de kieren zal niet gaan omdat het echt allemaal goed dicht is.
Vorstvrij zal het dan niet blijven vermoed ik?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Mijn schuur is hetzelfde opgebouwd, ook sandwich panelen maar dan van 10 cm dik en 6 cm pir isolatie op het dak.
In de schuur ook geen verwarming behalve in de winter dan staat er een kacheltje die alles op 5 graden houdt om te voorkomen dat de verf bevriest maar ook dat de planten die niet tegen vorst kunnen het kunnen overleven.
Op de vloer heb ik dan geen gewone tegels maar 50 x 50 gekleurde tegels (had mijn schoonvader toen over) het zand onder de tegels is gewoon wit straatzand en als ik er een tegel uitwip dan is het zand er onder ook kurk droog
Boven het raam zit wel een ventilatie rooster wat vrijwel altijd open staat maar in de winter als het vriest gaat hij dicht en ik heb totaal nergens last van vocht oid.
Alles in de schuur is kurkdroog en gereedschap roest ook niet oid.
hoe ik de schuur heb gemaakt
 

Waarheen61

  • #11
Hoi Gerrit,
Mooi project en ook mooi verslag ervan hoe de bouw is gegaan.
Met wat voor kacheltje hou je de schuur in de winter vorstvrij?
En je hebt maar 1 rooster?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu