Vochtdoorslag steense muur bloemkozijn

Kim&Tim

  • #1
Hallo,

Wij hebben onlangs een huis gekocht met een bloemkozijn op de zijgevel. Daar zat een afdakje overheen welke wij niet erg mooi vonden en verwijderd hebben. Nu is er tijdens een flinke regenbui een lekkage ontstaan bij dat kozijn.
Wij hebben de mdf dagkanten weggehaald en keken op sommige plekken door de bakstenen en het kozijn naar buiten. De oorspronkelijke kit was inmiddels behoorlijk vergaan. We hebben dit dichtgemaakt met nieuwe kit.

We hebben de dagkanten eraf gelaten om te kijken wat er zou gebeuren tijdens de volgende fikse regenbui. Toen dit gebeurde kwam het water door bakstenen naar binnen stromen aan 1 zijde. Na inspectie aan de buitenzijde om te achterhalen waar dit water vandaan komt zagen we dat al het lood boven het kozijn dichtgekit was. Dit hebben wij allemaal verwijderd zodat het water uit de spouw kan lopen. Als de temperaturen het deze week toelaten willen we ook de gaten dichtvoegen die in de muur zijn gemaakt voor het afdakje.

Echter ontstaan er nog steeds vochtplekken, ondanks dat het al een paar dagen niet regent. Dit ontstaat aan de onderkant van het lood welke aan de binnenkant te zien is tussen de latei (?) en de houten afwerking (zie foto's). Ook ontstaan er vochtplekken boven in de hoeken en op de bakstenen aan de zijkant. Soms onder en soms boven. Het is erg koud geweest in de nachten. De plekken trekken overdag weg en worden in de avond weer erger. Zou dit condens kunnen zijn? Er komt onwijs veel tocht en kou van het raam.

We willen het kozijn vervangen omdat we ook al houtrot hebben aangetroffen, maar tot die tijd hebben we een tussenoplossing nodig voor dit raamkozijn. Met deze koude temperaturen is het geen pretje om in de buurt van het raam te zitten. Is er een manier om de kieren aan de bovenzijde (binnenkant) te dichten zonder dat dit vochtproblemen oplevert. En indien er bij een regenbui geen extra vochtplekken ontstaan kunnen we er dan vanuit gaan dat de vochtplekken condensvorming zijn en het raam weer afwerken met dagkanten. Kan daar eventueel nog iets isolerends tussen?

Bovenkant kozijn binnen..jpg Bovenkant kozijn binnen.jpg Lood.jpg Zijkant kozijn binnen.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Je hebt geen last van vochtdoorslag, maar van

a) lekkage omdat je de kap boven het bloemkozijn hebt verwijderd
b) condens omdat de dagkanten weggehaald zijn.

Beide zul je moeten herstellen. Voor de dagkanten zou ik kiezen voor pir-platen welke van kozijn tot binnenblad lopen.

De openingen boven kun je afdichten met pur, maar pas nadat je de oorzaak van de lekkage hebt weggenomen.
 

Sander 1972

  • #3
Je kunt je afvragen waarom er tussen het lood gekit is, heeft een reden.
Dan de volgende vraag is mocht je het geen wel verwijderen, je veranderd immers het karakter van het huis. Ik weet niet hoe oud die woning is.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
18
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu