Verweerde onderdorpel - neuslat of reparatie?

Kees33

  • #1
We gaan ons nieuwe huis schilderen, maar de onderdorpels zijn ernstig verweerd. Nu is de keuze:
- de schade in de dorpels repareren / de scheuren vullen
- het overal aanbrengen van neuslatten

Wat is de beste optie - zouden de scheuren al snel weer open barsten?

In geval van neuslatten - is het een probleem om die in volle lengtes te gebruiken? (Zie foto's) Een kozijn heeft een doorlopende onderdorpel, met twee middenstijlen. Maak je dan vier neuslatten, misschien in verband met werking van het hout, of benut je de lengte van de neuslat?

Een aspect dat erbij komt: waar de onderdorpel onder een raamdeel ligt, past er geen neuslat onder. Is in zo'n geval reparatie / vullen de enige optie?

Het lijkt alsof er een soort lak / gekleurde beits is gebruikt. Kun je dit terug schuren en dekkend schilderen met EPS, of moet hier alles verwijderd worden?

Bij voorbaat dank!

 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Als de ruiten in aluminium profielen zijn geplaatst hebben neuslatten weinig zin. Deze past u alleen toe voor het vervangen van geventileerde horizontaal liggende glaslatten en wel zodanig dat deze over de onderdorpels heen vallen.

Scheuren in de lengterichting van de houtnerf komen weer terug. Het verdient aanbeveling de onderdorpels volledig kaal te halen, hiervan het vochtgehalte onder de 20% te brengen en hierop een nieuw verfsysteem toe te passen. De verticale glaslatten die scheuren vertonen moet u vervangen.
 

Kees33

  • #3
Dank voor uw reactie, die uiteraard weer volgende vragen oproept.


Hoe verhoudt zich dan het aanbrengen van een nieuw verfsysteem tot het wel / niet terug komen van de scheuren?

En bieden professionele scheurvullers (2K / urethanacrylaat), of wat ik hier las, vullen met elastische kit, geen soelaas voor het terug komen van scheuren? (Vormt het vullen van de scheuren hier impliciet onderdeel van het nieuwe verfsysteem?)

Is er iets wat je kunt doen om de kwetsbare / slechte onderdorpel te beschermen? Een aluminium dorpelbeschermer is tegenwoordig uit den boze ivm condens, meen ik? (De gedachte rees om een aluminium beschermingsprofiel te 'bevestigen aan het raamprofiel, mbv een kit / lijmverbinding.)

Of gewoon de liggende delen intensief onderhouden?

Bvd
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Bij aluminium profielen onder het glas heb je waarschijnlijk enkel glas of op z'n minst oud dubbel glas. Goede gelegenheid alles te vervangen door HR++glas :idea:
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Idd. Als het enkel wordt vervangen voor dubbel kunnen er neuslatten worden gebruikt die over de onderdorpel vallen. Dit geeft de beste bescherming voor de onderdorpel die dan niet meer met vocht in aanraking komt.
Scheurvorming deformeert de houstructuur. Dwars op de houtnerfrichting is 2k reparatie goed mogelijk, in de lengte richting gebruiken we glasvezelmatjes waarover repaircare wordt aangebracht.
Ook dit geeft tijdelijke verlichting. Intensief onderhoud is de beste methode.
Scheuren in de houtnerfrichting komen vaak door spanningsverschillen in het hout zelf. Het hout zal gaat torderen. Dat zijn dus die langgerekte scheuren.
Hierin kruipt dan vocht de de vezels verder doet opzwellen.
 

Kees33

  • #6
Dank!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu