Vocht tussen ondervloer van PVC-vloer en grindvloer

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #21
Enig idee hoe die meter van jouw foto daarmee omgaat?
 

Momiep

  • #22
Iedereen bedankt voor de reacties. Twee weken verder en de grindvloer is hartstikke droog :) Dus geen optrekkend vocht of grondwater gelukkig. Ik denk dat Wgb de spijker op zijn kop heeft geslagen: de ondervloer was waarschijnlijk teveel dampdicht en daardoor is er condensvorming gekomen na een aantal jaren. We gaan nu informeren of we de grindvloer van de zomer dicht kunnen zetten met een sealer en daarna kunnen verven met een 2-componenten verf. Iemand hier nog suggesties voor?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #23
Merk op, kies je voor laag die behoorlijk dampdicht is kan er vocht op die laag ontstaan. Is die laag enigzins poreus trekt het vocht wat in de warmtstroom aanwezig in de vloer. Verandert de situatie van de 4 parameters die dat bepalen teweten, de temperatuur en luchtvochtigheid van binnen-en van buiten kan het drogen of vochtig worden. De kwaliteit van de caoting dampopen of meer dampdicht is bepalend.
 
  • Like
Waarderingen: Paul 137303

Paul 137303

  • #24
Ik heb ongeveer hetzelfde probleem. In de woonkamer is een gedeelte (1/4) waar de pvc en de egaline loslaten na een paar jaar. De rest geen probleem. Ook is alleen dat gedeelte vochtig (gemeten). Dus het meeste al losgehaald. Ondervloer: plavuizen, daarop grindvloer en daarop primer & egaline en dan plak pvc. Nu zou ik graag dat gedeelte willen laten repareren (ik heb nog pvc platen over). Geen grondwater, want dan had het ook in de muren en de plinten gezeten.
Ik wil niet een hele nieuwe vloer, wat is het verstandigste hier?
Getroffen gedeelte grindlaag eruit, epoxylaag aanbrengen en dan plak pvc (lijm) erop?
Bedrijf die het gelegd heeft, komt alleen met als oplossing alles eruit en compleet nieuwe vloer
2036D199-DD65-4C8E-BE88-E551BF8185AA.jpeg
2036D199-DD65-4C8E-BE88-E551BF8185AA.jpeg
FBC01F78-590D-4F90-BE80-1BE405B31E4F.jpeg
FD016B3F-17F6-423E-98CB-7656A4E1EA12.jpeg
, aangezien je altijd verschil zal blijven zien. Vind ik geen optie.
 
  • Dit probleem herken ik!
Waarderingen: misty53

misty53

  • #25
Vandaag kom ik achter dat ik precies hetzelfde probleem hebt als jullie hier. Nog geen 2 jaar geleden een nieuwe plak pvc vloer laten leggen in de woonkamer. Er was een grindvloer eronder en daar onder tegels en daaronder zand. Ik merkt dat wat pvc tegels losliet zo heb het bedrijf gebeld die het gelegd had, die zijn vanochtend gekomen en een paar van die tegels uit gehaald, alles was echt drijfnat onder, hij dacht aan grondwater, vanavond is een installateur geweest, hij heeft een paar gaten in de vloer geboord en vind het zand eronder niet al te nat en zegt dat het condens is. Dit is niet over het hele vloer alleen een gedeelte, maar alle tegels moeten nu eruit want die zijn niet meer te koop. Mensen praten hier over een totaal nieuwe vloer leggen, deze vloer uitgraven en een nieuwe betonvloer met isolatie eronder. Hoe hebben jullie het opgelost, graag wil ik weten en zo wie zo advies. :hup be:

20220411_175705.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #26
Misschien een vloer maken die dampdoorlatend is. Geen idee wat de bouwfysische eigenschappen van een grindvloer zijn. PVC is in ieder geval een behoorlijk dampdicht product.
 

misty53

  • #27
We hebben een grindvloer gehad, is onmogelijk goed schoon te krijgen of je moet een epoxy laag erover heen doet dan verkleurd de boel, zo ook niet goed. Met gewoon laminaat heb je een speciaal ondervloer die het vocht tegenhoudt maar vocht probleem blijft. Het is condens.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #28
En waar komt die condens vandaan.
 

misty53

  • #29
Ik heb een houtkachel dat geeft goed warmte af soms wel 25° in de woonkamer, dan gaat de achterdeur open en wordt vaak door de kleinkinderen open gelaten, het koele lucht tegen de warme vloer maakt het condens, dat is wat me vertelt is, ik weet het verder niet. Ik moet zeggen het is niet over de hele vloer alleen waar je binnenkomt van achter
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #30
Hoe komt het condens aan de onderzijde van de PVC dit materiaal is water-en dampdicht.
Zoals het jouw is verteld ga je condens aan de bovenzijde van de PVC krijgen.
Warme lucht condenseert in relatie tussen luchtvochtigheid en temperatuur op oppervlakken met een lagere temperatuur dan het dauwpunt. 25 gr 55% vocht dauwpunt 15,3 gr. dus is de temperatuur van de PVC lager dan 15,3 graad zou je misschien condens kunnen zien.
Op de PVC is dat geen probleem het droogt over het algemeen heel snel weer op. Voorbeeld spiegel in de badkamer.
In de woning gaat het precies andersom. Vocht is tegen de onderzijde van de PVC gecondenseerd, deze is dampdicht en kan niet verder van van warm naar koud.
Bijvoorbeeld in de omgeving is het 25 gr. onder de vloer is de luchtvochtigheid 80% dan ligt het dauwpunt ook op 21.3 graden. Dat de temperatuur aan onderzijde van de PVC in die buurt ligt lijkt mij wel aannemelijk.
De luchtvochtigheid onder de PVC zal zeker hoger zijn dan 80%.

Hier kan je dat eens bekijken.

Vandaar dat je aan de onderzijde moet isoleren zodat de temperatuur in die zone iets omhoog zal gaan.
Of er voor moet zorgen dat het vocht door alle lagen van de vloer van warm naar koud kan gaan.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #31
pvs is wel dicht maar er zitten veel naden in als er stroken of tegels worden toegepast
 
  • Like
Waarderingen: misty53

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #32
Heb je gelijk in, waar zou dan het vocht vandaan kunnen komen.
 

misty53

  • #33
Boertje, Wgb
in deze was een 4 groef en die was op plaatsen niet goed aangesloten, of er nu water tussen dus ook onder gekomen tijdens het dweilen/schrobben weet ik niet. Ik baal er wel van dat kan ik wel zeggen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #34
Als het water er in kan kan het er ook weer uit. Zolang het meer kan drogen dan het nat kan worden zou er niets aan de hand kunnen zijn. De vloer werd iedere dag met nat gekuist. .
 

misty53

  • #35
nee, die tegels kwamen los te zitten, en ja om de dag met een schrobmachine overheen, ik heb 3 honden en woon buitenaf in een oud boerderij dus de honden lopen de hele ganse dag de rimboe in en uit.




:lol:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu