Vocht tussen ondervloer van PVC-vloer en grindvloer

Momiep

  • #1
Goedenavond,

Ik hoop dat iemand mij het verlossende antwoord kan geven, want ik kom er niet uit met vloerenzaken.

Twee jaar geleden hebben wij over onze grindvloer (open structuur) een klik-PVC vloer gelegd met een door de winkel geadviseerde ondervloer op rol. Dit was een rol met aan de onderkant een soort van aluminiumfolie en aan de bovenkant een zacht soort groen rubber. Begin januari begon de klik-PVC vloer op te bollen en af te breken terwijl deze genoeg speling aan alle kanten had om te "werken". Zojuist de hele vloer eruit gehaald en onder de ondervloer is het vochtig, maar niet op alle plekken. Op sommige plekken is het aluminium eraf en is het gewoon doorzichtig plastic. Wij hebben nergens lekkage in de keuken. De grindvloer is 15 jaar geleden gestort op de bestaande betonvloer. Ik gok dat dit een zandcementvloer is. Omdat er in de loop der jaren scheuren in de grindvloer kwamen, hebben wij dus besloten klik-pvc te leggen. Nu willen we eigenlijk weer een nieuwe klik-pvc vloer leggen, maar we durven het niet aan. Straks hebben we weer hetzelfde probleem.
Waar kan het vocht vandaan komen? Is er een verkeerde ondervloer gelegd? Of is dit optrekkend vocht uit de zandcementvloer? In dat laatste geval: hoe verder te handelen? Of kunnen we over de grindvloer tegels in cement leggen? Of kan dit ook niet met eventueel optrekkend vocht?
Zoals gezegd kunnen vloerenzaken ons niet verder helpen met dit probleem. Ik hoop dat één van de handige klussers hier ons kan helpen. Bij voorbaat dank!
 
  • Like
Waarderingen: misty53

ABCDE

  • #2
Dus ook scheuren in de laag daar weer onder en dan dus een directe verbinding naar de grond er onder. Dan nogal logisch dat daar vocht omhoog komt.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Sander 1972

  • #3
Het vocht moet ergens vandaan komen, heeft een vochtmeter en kunt u eens meten hoe vochtig de vloer is?
Die dingen kosten niet zo heel veel.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Heb je een kruipruimte, of ligt de betonvloer op het zand? En is deze geïsoleerd?
 

Momiep

  • #5
Alvast hartelijk dank voor deze reacties! Wij hebben geen kruipruimte. Het betreft een keuken die (gok ik) in de jaren 60 is aangebouwd aan de bestaande woning (uit 1908). Toen wij er kwamen wonen lag er een tegelvloer in en die hebben wij op verzoek van het bedrijf dat de grindvloer ging leggen verwijderd omdat deze tegelvloer wat "los" lag. We gaan er dus vanuit dat de betonvloer op het zand ligt en dat deze niet is geïsoleerd. De vloer voelt namelijk altijd koud aan. Na twee jaar begonnen er scheuren in de grindvloer te komen en in de loop der jaren zijn er alleen maar meer scheuren in gekomen. Als het optrekkend grondwater is, wat is daar dan tegen te doen? Is het een optie om de vloer te verven met een 2k betonverf die waterafstotend is maar niet helemaal afsluit i.v.m. optrekkend vocht?
De vloer eruit halen is geen optie omdat we twee jaar geleden een nieuwe keuken op de grindvloer hebben geplaatst. Die keuken kan er dus niet (gemakkelijk) uit. De grindvloer verwijderen schijnt ook geen optie te zijn i.v.m. de steentjes die dan overal tegen aan vliegen en die zullen dan weer krassen veroorzaken op de keukendeurtjes en muren.
Wat is wijsheid om nu te doen?
 

ABCDE

  • #6
Keukens zitten normaal alleen met schroeven en een enkel kitrandje vast. Kun je gewoon weghalen. Vloer er volledig uit en nieuw aanleggen... mét isolatie en wapening.
 

Momiep

  • #7
Toch twijfel ik ook of het optrekkend vocht is. Toen wij de grindvloer hadden liggen hebben wij in al die jaren nooit vochtplekken gehad of last van optrekkend vocht. Kan het geen condens zijn door de ondervloer van de PVC-klikvloer? De keuken eruit halen en een nieuwe vloer erin is echt geen optie. Deze keuken was maatwerk i.v.m. scheve muren en zit redelijk ingewikkeld vast. En geld om de vloer eruit te halen en opnieuw te leggen is financieel gezien geen optie. Vandaar ook mijn vraag of verven met een 2k betonverf of impregneren een optie kan zijn?
 
Laatst bewerkt:

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
waarschijnlijk is het gewoon condens.
het vocht verdampt niet omdat de toplaag het opgesloten houd.

oplossing isoleren
 

Momiep

  • #9
Wat bedoelt u met de oplossing isoleren? Er is geen kruipruimte aanwezig.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #10
ik bedoel isoleer als het niet onder de vloer kan blijft op de vloer over.
coating maakt het probleem alleen maar groter nu kan een deel van het vocht tenminste nog in de vloer trekken.



mischien dat een electronische lucht ontvochtiger een goed alternatief is
daarmee haal je een paar liter vocht per dag uit de ruimte
 

Momiep

  • #11
Dan zal ik inderdaad eerst een luchtontvochtiger plaatsen. Mocht daarna de vloer droog blijven, kan ik er dan vanuit gaan dat het condens is geweest? En daarna zou de vloer wel geverfd kunnen worden met een 2 componenten verf?
 

Sander 1972

  • #12
Denk niet dat het verstandig is, zolang de bron/oorzaak niet verholpen is.

Eerst de oorzaak opzoeken en verhelpen dus. U zou kunnen meten waar het nu echt vochtig is, dat kan met een simpele vocht meter.
1621536132515.png


Zo iets bij de plaatselijke houthandel of dhz hebben ze het wel. Kost niet heel veel
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
OK dan weet je dat het vochtig is. En dan.
 

Sander 1972

  • #14
Zolang je dingen gaat ondernemen zonder te meten, kun je net zogoed een blind paard met een kango naar binnen sturen. Voor het zelfde geld is de oorzaak simpel, en met zo'n eenvoudige meter op te sporen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Dit type meter geeft aan dat het % vochtig is. Oppervlakken die niet poreus zijn zie je de condens met het blote oog. Voelen lukt ook vaak.

Meet dan de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid in huis. Er zijn meters die gelijk het dauwpunt tonen. Op oppervlakken waarvan de temperatuur onder het dauwpunt ligt ontstaat condens.
 

Sander 1972

  • #16
Enige wat interessant is, om te weten of het niet ergens erger is. En of daar niet toevallig wel een oude aan of afvoer zit wat je met een camera zou kunnen uitzoeken. Of dat er met het verwijderen van de oudevloer niet iets geraakt is
 

Momiep

  • #17
Nu de klik-pvc vloer en ondervloer er een paar dagen uit is, is de grindvloer nu volledig droog. En met de regen van de afgelopen dagen zijn er geen vochtplekken in de grindvloer te zien. Een vochtmeter moet ik nog proberen. Maar ik heb ook gelezen dat er vloerverf is dampdoorlatend is die ook in garages wordt gebruikt. Is dat een optie? Onder de grindvloer liggen geen water- of rioolleidingen. Die gaan namelijk door het plafond en door de muren. Dat weten we zeker.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #18
een coating gaat niet helpen tegen condens
wat wel kan is het laminaat plan laten varen en een mooie coating als toplaag kiezen
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #19
Tegen condens helpen maar twee dingen. Temperatuur in huis omhoog waardoor ook de temperatuur van de vloer iets omhoog gaat. Of in huis een lagere luchtvochtigheid.
Breng je isolatie onder de vloer aan wordt de deze warmer.
Begin in de keuken een temperatuur-en luchtvochtigheids meter op te hangen.
Het klopt dat het nu aan het opdrogen is. Er is geen dampdichtelaag.
Zodra er iets op de vloer wordt aangebracht die de hoeveelheid vocht niet kan verwerken, dus teveel dampdicht is krijg je condens.
 

Sander 1972

  • #20
Boven op zal die droog lijken, maar binnen in zal het nog nat zijn
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu