VOCHT souterrain?

Hvdk

  • #1
Sinds een paar weken heb ik last van vocht in mijn souterrain. Tijdens een droge periode is dit probleem ontstaan. Wat ik op zich vreemd vind. Ook omdat ik in Arnhem op ±80meter hoogte woon op zandgrond. Er komt steeds meer vocht.
Toen ik mijn huis uit 1955 kocht (±8mnd geleden) zag ik de hoeken van de muren wel schimmel zitten ongeveer tot een meter boven de vloer. Verder was het souterrain droog. Het souterrain is 2,1m hoog en steekt ±60cm boven de grond.

Het vocht nu zit bij de aansluiting van de vloer en de muur. Ik denk dat daar het water doorkomt. Eerst dacht ik aan misschien een lekke waterleiding buiten de gevel of iets met de riolering, maar rondom heb ik last van vocht. Ik woon namelijk in een hoekhuis en naar mijn idee kan ik dat vermoeden hiermee uitsluiten.
De muur is ongeveer nu ±20-30cm aan de onderkant vochtig en de vloer ook ongeveer vanaf de kant.

Wel zie ik op een aantal plaatsen (niet veel) dat een steen last heeft van een soort zoutkristal. Afgelopen winter dat ik dat het ijs was, maar dat is dus niet zo.

Hoe zou ik dit het gemakkelijkste kunnen aanpakken? Alleen de aansluiting aanpakken zou dat voldoende zijn of moet ik verder gaan?
De vloer wordt vanuit het midden nergens nat, dus daar dringt geen vocht doorheen.
Wat ik toch wel vreemd vind, dat dit grondwater kan zijn? In de winter heb ik namelijk nergens last van gehad en nu wel, terwijl ik denk dat het in de winter en voorjaar veel natter zou moeten zijn.

Wie o wie??
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
(laten) Injecteren tegen optrekkend vocht?
 

Hvdk

  • #3
Tja dat schijnt wel een van de oplossingen te zijn heb ik gelezen. Maar dat is een kostbare zaak van enkele duizenden euro's. Voor mij op dit moment te kostbaar. Ook niet iets om zelf te doen.

Vannacht heb ik wel het raam open gezet wat in het souterrain zit. Normaal laat ik dit dicht ivm inbraakgevoeligheid. De vloer is wel droger geworden. Dit alleen van de eerste ruimte. Mijn souterrain bestaat uit 3 ruimtes. Voorste met een raam, middelste dat de onderzijde van het trappenhuis is en het achterste, waarin alleen een buitendeur zit. Deze deur zet ik vandaag ook maar open en de tussendeuren tussen deze ruimtes.

Is het misschien een optie om de aansluiting tussen de vloer en de muren schuin aan te smeren met een waterdichte mortel en de muren ± 50-100cm te stucen met een waterdicht goedje?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Koude muren en een hoge luchtvochtigheid kan condens geven. Ik zou het eerst in die richting zoeken. Temperatuur en luchtvochtigheid meten en kijken wat daar uitkomt.
 

Hvdk

  • #5
Zou dan niet de hele muur vochtig moeten zijn?
Waar meet je de vochtigheid mee? Is daar een goedkoop apparaatje voor en wat zou dan een acceptabele luchtvochtigheid moeten zijn?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Nee dat hoeft niet. Vaak getypt, kijk naar de spiegel van de badkamer van boven zicht van onder beslagen. Zo kritisch is deze situatie.
Een combinatie hygro-temperatuur meter is het handigst.
De luchtvochtigheid wordt door het klimaat bepaald. De temperatuur van oppervlaktes, de heersende luchtvochtigheid en de temperatuur van de lucht in die ruimtes bepaald of er wel of geen condens ontstaat.
Hoe is het nu, het weer is behoorlijk omgeslagen.
 

Hvdk

  • #7
Nu is het wat droger, maar dat komt omdat ik het raam open heb. Gisterenavond open gezet. Maar daarvoor was het erg nat.
Ik zal vanavond een situatie schets maken en aangeven waar het vocht zit eventueel met wat foto's.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik ga bij mij de muren zelf injecteren. Dat is pakweg 10x goedkoper. Volgens de verpakking is het failproof, dat ga ik uittesten :lol:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu