Groot vochtprobleem in souterrain

Ramon

  • #1
Hallo,
Ik hoop dat ik hier op de goede plek ben voor hulp met mijn probleem!

Situatieschets:
Ik woon in een benedenwoning in een herenhuis dat in januari 2004 is opgeleverd. Het is een compleet gerenoveerd pand. Ik heb de begane grond-verdieping en een souterrain.

In het souterrain kreeg ik al snel vochtplekken in de muren. De aannemer zei dat tijdens de bouw het een tijd heeft binnengeregend terwijl het dak er nog niet op zat...

Hiervoor heeft de aannemer toen ventilatiegaten in de buitenmuur aangebracht, dat de plekken zou moeten verhelpen. Een hele tijd leek dat ook te werken (de plekken werden minder), maar sinds een paar maanden wordt het ineens weer veel erger! het zijn nu bijna geen vochtplekken meer maar gewoon een hele natte muur! In sommige hoeken begint het ook te schimmelen. :cry:

Ik heb nu twee vochtopnemers staan (bakken met zout-tabletten die vocht opnemen), ik heb meestal 2 ramen tegen elkaar openstaan en een ventilator aan om de lucht flink te laten circuleren. Maar met weer zoals we deze week hebben gehad (warm, veel regen) zie ik op mijn luchtvochtigheidsmeter percentages tussen 90% en 100%! :shock:

Wat kan ik hier nog aan doen? Wat kan een vakman hieraan doen? Omdat het dus vorig jaar steeds minder werd, verwachtte ik dat het goed zou komen. inmiddels is de garantieperiode voorbij, maar het probleem niet! Dus... wat kan ik verwachten? Wat gaat dit me kosten?!?!

Alle tips en/of hulp is meer dan welkom. Misschien mensen met ervaring met een dergelijk probleem? Is bijvoorbeeld een luchtontvochtiger een idee?
Die zijn duur... kan ik die ergens huren?

Bij voorbaat is mijn dank verpletterend!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Lucht ontvochtigers kan je huren maar is symptoom bestrijding en geen oplossing.

Je kan de kelder coaten aan de binnenzijde of een drainage put met een pomp en drains rondom je kelder, zodat je plaatselijk de grondwaterstand kan verlagen.

Ik denk overigen dat dit gewoon valt onder een verborgen gebrek: de wanden horen namelijk waterdicht gemetseld of gestort te zijn, eventueel gecoat.
 

Ramon

  • #3
Bedankt voor je reactie.

Wat ik er overigens nog bij vergeten was te vermelden: het souterrain bestaat uit een halletje, een badkamer en een kamer, welke ik tot mijn slaapkamer heb gemaakt! Het is dus geen kelder!

Ik zie dat je het hebt over een coating.
Ik ben wat tegengekomen: Een product wat verschillende vochtbestrijdende produkten kent. Daarvan lijkt 'Binnenmuur Droog' en/of 'Anti-Condensatie' wel iets te zijn waar ik wat aan heb, als ik de beschrijving zo lees.

Bij 'Anti-Condensatie' staat: "niet geschikt ter bestrijding van opstijgend en/of doorslaand vocht." Kan iemand me vertellen wat dat inhoudt?

Ik heb het idee dat mijn vochtprobleem geen condens is, maar uit de grond komt aan de andere kant van de muur, hoewel ik het ook in een muur heb waar geen grond aan de andere kant zit...

En zijn er mensen met (positieve) ervaringen met dit soort produkten? Is dit aan te raden? Zijn er andere coating-produkten waar mensen goede ervaringen mee hebben?

Bedankt!
Ramon
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Voordat u er iets aan doet foto's maken en een deskundige erbij halen i.v.m. de aansprakelijkheid van de aannemer.
Doet u er zelf iets aan dan kan de aannemer moeilijk doen over de aansprakelijkheid, de kosten van de expertise worden meestal vergoed.

Succes.
 

Ramon

  • #5
Jan schreef:
Voordat u er iets aan doet foto's maken en een deskundige erbij halen i.v.m. de aansprakelijkheid van de aannemer.
Maar inmiddels zijn we al ruimschoots voorbij de garantieperiode van één jaar... kan ik de aannemer dan nog aansprakelijk stellen als blijkt dat die muur niet 'vochtbestendig' is gemaakt?

Wat voor deskundige zou ik hier bij moeten halen? Een stucadoor of zo? Je ziet, ik ben niet de meest doorgewinterde doe-het-zelvert... :roll:

Grt
Ramon
 

Ronald42

  • #6
Altijd de aannemer eerst aansprakelijk stellen. Vochtprobleem is er vanaf begin EN is gemeld. Dat het nu erger word doet daar niets aan af. Zou wat zijn zeg. De verwachte "levensduur" van zo'n verbouwing is veel meer dan 1 jaar.

Bel anders eerst eens met je (rechtsbijstands) verzekering.
 

Stunz

  • #7
Ik zou trouwens gokken op condens.

In mijn huidige huis (net verkocht) uit 1925. Heb ik zo'n kelder. In de winter helemaal droog en als de temperatuur onder de 15 graden blijft ook.

In de zomer, bij geen regen, maar na zo'n weekje 30+ graden en lekker klam, dan kan na een week wel een 2 liter water uit de kelder worden gedweild. Lijkt heel veel op een lek, maar is dus duidelijk condens.

Ik ga er niets meer aan doen, dus kan niet van hulp zijn. Maar veel succes.

Vincent
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Of het condens is of wat anders moet juist door de deskundige geconstateerd worden.

Kijk ook even op dit Koud dak constructie topic.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu