Vocht op ramen

Dan ventileer je echt te weinig. Tip voor als je het dubbel glas vervangt voor HR++: Plaats een aantal roosters met een ZR klep op het glas.

Het bouwbesluit eist dat wordt voldaan aan een ventilatiecapaciteit van tenminste 0,9 dm³/s per m2 (0,9 liter per seconde per vierkante meter vloeroppervlak) met een minimum van 7dm³/s, waarvan minimaal 50% rechtstreeks van wordt toegevoerd. Overigens wordt dezelfde eis ook gesteld aan de afvoer van de binnenlucht.
 
Kom je vaak tegen uit huizen uit die tijd, wel afzuigsysteem (keuken, badkamer, bijkeuken, toilet) en geen schuifjes die je open kunt zetten. Je moet dan al een raam op kiepstand gaan zetten, wat niemand doet. Grote kans op teveel vocht omdat je huis al goed geisoleerd is.
Beste zou waarschijnlijk zijn is wat ramen door HR++ vervangen en meteen wat ventilatieopeningen voorzien.
 
Allemaal handig tips en reacties. Dank daarvoor. Wij ventileren nu door alle ramen op een kier te zetten, in de nacht. In de slaapkamers ook overdag en dan heb je het niet maar met regen gaan de meeste ramen uiteraard dicht. Wij denken er inderdaad aan hr++ of hr+++ met inderdaad ventilatie roosters (vorige huis ook laten plaatsen). Als ik een hygrometer neem, zou dit dan handig zijn?
Bekijk hygrometer binnen en buiten - Digitaal Weerstation Bluetooth - Luchtvochtigheidsmeter met Thermometer - Smart Sensor - Vochtmeter - Temperatuurmeter op:

of wat raden jullie aan?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Deze staat nu uit, gebruiken wij niet vaak
Dit is het probleem! Begin eeerst maar eens met dat ventilatiesysteem 48 uur op stand 3 te laten draaien met de schuifjes open of ramen op een kier.. Kijk dan dan nogmaar eens of je 's ochtends condens hebt. Die centrale ventilatie unit zit er niet voor niets.
 
Stand 3 hebben wij niet maar snap wat je bedoeld. Hij staat (hoor ik net) sinds het weekend op stand 1. Het is nu warmer buiten dus hebben we eigenlijk geen last van condens. Zodra wij weten dat het koud of vochtig weer wordt hebben wij in de woonkamer het klep raampje op een kier en dat helpt over het algemeen wel. Onze slaap kamer staat altijd op een kier, bij mijn zoon is een dakraam en die staat ook altijd op ventilatie stand maar daar is het vrijwel altijd het meest, net als op zolder met dakramen
 
Als een raam onder 45 graden ligt heb je eerder condens (ook als schuifje open staat, werkt onder een hoek niet zo goed als in een gewoon raam), zeker als het bijv een wat ouder Velux raam uit de jaren 90 is met dubbel glas uit die tijd. Daaronder slapen is bijna gegarandeerd beslagen ruiten in deze tijd van het jaar.
 
Ja dat kan. Dan heb je in deze tijd van het jaar ook condens, maar aan de buitenkant.... Buitenblad is dan vooral s ochtends erg koud en lucht van buiten condenseert daar. Maar binnen komt een stuk minder voor. Wel blijven ventileren uiteraard...
 
Hallo,

Het probleem is goed geïsoleerde woning en een mechanische ventilatie die te laag of uit staat. En geen ventilatieroosters open.

En bij het koken staat dan de wasemkap aan. Er ontstaat een hoop waterdamp bij het koken koffiezetten etc.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan