Garage ventileren tegen vocht

Wimbouwt

  • #1
Vorig jaar mijn garage van 15m2 (240cm hoog) omgebouwd als klushok: Ik heb de metalen garagedeur geïsoleerd de enkelsteens muur geïmpregneerd en de vloer geëgaliseerd en geverfd. Met een olie radiator kachel verwarm ik in de winter ruimte zo nu en dan en probeer een paar keer in de week de ruimte te ventileren door de deuren tegen elkaar op te zetten. Mbt to het verwarmen ben ik beperkt door de hoge stook kosten, daarom wil de ruimte beter ventileren.

Wat voor ventilator (vermogen en type) voldoet om de ruimte goed te ventileren? Ons huis wordt geventileerd door een Itho ventilator, deze zie ik regelmatig voor een mooi prijsje voorbij kopen op marktplaats is dit over kill en of voldoet een simpele buisventilaor?

Wat kan ik verwachten als ik zo nu en dan stook maar meer of continu ventileer. Een grote ergernis nu is dat sommig gereedschap door het vocht begint te roesten. Kan ik dit door meer te ventileren voorkomen of meer ik ook meer stoken?
 

Lange Herman

  • #2
1a isoleren.
1b ventileren.
2 verwarmen.
Je gereedschap gaat roesten door de te hoge luchtvochtigheid in je klushok. De luchtvochtigheid kun je laten dalen door de binnentemperatuur te verhogen = verwarmen.
Als je gaat verwarmen is eerst isoleren best wel verstandig.
Bij isoleren hoort ventileren.
 

Wimbouwt

  • #3
Als je goed begrijp: mechanisch ventileren lost in de huidige situatie alleen het automatiseren van de-deur-op-een-kier-zetten op, ik bereik hier geen lagere luchtvochtigheid mee(?)
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #4
Gebruik even de zoekfunctie op dit forum. Deze vraag is al tientallen keren langsgekomen.

Hieronder bijvoorbeeld even letterlijk mijn reactie uit een vorig topic:

Dan had je waarschijnlijk beter een niet geïsoleerde schuur kunnen hebben. De isolatie zorgt ervoor dat je schuur langer warm blijft, maar ook langer koud.

Dit jaargetijde is de lucht erg vochtig. Als je schuur savonds afkoelt, is hij sochtend kouder dan buiten. De warmere buitenlucht bevat al zo'n 85% relatieve luchtvochtigheid, als die lucht in je schuur komt en objecten tegenkomt die een paar graden kouder zijn gaat de luchtvochtigheid over de 100%. Gevolg is condens en dan schimmel.

(minimaal) Verwarmen lost dit uiteraard op. Een luchtontvochtiger wellicht ook.

Bij een niet geïsoleerde schuur blijft de temperatuur bijna gelijk aan buiten en heb je het probleem ook bijna niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu