Vocht in kruipruimte, houten vloer en isolatie

Molenaar

  • #1
In ons nieuwe huis uit 1923 zijn de vloerbalken (grotendeels) verrot. De kruipruimte is laag en heel erg vochtig.

We laten natuurlijk veel betere ventilatie aanbrengen maar ik betwijfel of we alle vocht kwijt raken (grondwater?). We laten de balken door een aannemer vervangen (Een broodjesvloer oid is geen oplossing omdat dan schijnbaar de vloer te hoog wordt (was problematisch ivm ensuite stel etc).

We willen isolatie en werkvloer zelf aanbrengen om kosten te besparen. Uiteindelijk willen we een daarna eiken houten afwerk vloer zwevend leggen (waarschijnlijk lameldelen om kieren te voorkomen).

Ik heb alles gelezen wat ik kon vinden over dit onderwerp maar kom er niet helemaal uit, het meeste gaat over droge kruipruimtes.
Omdat we nu alles nog moeten vervangen zoeken we de beste en goedkoopste manier om binnen zo min mogelijk vocht en kou te krijgen. Advies?
  1. Wat is de beste keuze voor werkvloer: underlayment of vloerdelen? (aannemers lijken van mening te verschillen. De afstand tussen de balken is vrij groot (70 cm)
  2. Isolatie materiaal? Ik heb begrepen dat steenwol oid is geen goed idee is vanwege het vocht. Aannemers hebben het gehad over piepschuim tegen de balken en een dampwerende folie op de bodem, maar iemand (die uiteindelijk geen tijd heeft voor de opdracht) vertelde ook dat er folie bestaat dat tegelijkertijd isoleerd en vochtwerend is dat ipv piepschuim kan worden gebruikt.
  3. Is het inderdaad zo dat je dampwerend folie op de grond kunt leggen (kan daar geen water op komen te staan)?
  4. Normaal gezien leg je nog een dampwerende folie tussen werkvloer en topvloer. Kan dat in combinatie met piepschuim of andere isolatie. Ie, sluiten we de vloer niet op als we aan de onderkant gaan isoleren? Of is dan die folie niet meer nodig.
Bedankt! Als de antwoorden wel ergens te vinden zijn, excuses, dan graag een paar verwijzingen...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
  1. De keuze van de werkvloer is niet alleen belangrijk, met een teveel aan vocht rotten de balken misschien wel eerder weg dan het materiaal dat u gebruikt voor de vloer.
  2. Steenwol of glaswol is inderdaad niet zo'n goed idee.
  3. Het gebruik van dampwerende folie lost ook niet veel op, dampwerend betekent dat er nog damp (condens) door het materiaal kan dringen, dampdichte folie kan wel.
In uw geval zou ik aanraden om een dampdichte (vijver) folie op de grond te leggen en bij de fundering een stuk in te graven om opkomend water zoveel mogelijk te beperken.
Hierover beton storten zou kunnen maar met voldoende ventilatie kunnen er ook houten balken toegepast worden.

Wilt u het echt goed hebben dan is het te overwegen eerst drainagepijpen onder de folie te leggen en aan te sluiten op de afvoer buiten.
 

Molenaar

  • #3
Bedankt voor de reactie! We hadden ons nog niet in de verschillende soorten folie verdiept, dus we zullen er op letten dat het dampdicht is. Drainage is een goed idee, ik ga dat met de aannemer bespreken.

De afwervloer: dat had ik als een losse vraag moeten stellen. Los van het vocht vroegen we ons eigenlijk af of er een voordeel is boven het gebruik van uderlayment op vloerdelen of andersom.

De vraag blijft: hoe we het beste kunnen isoleren gegeven dat er een houten afwerkvloer boven op de werkvloer komt?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Maakt weinig uit wat u gebruikt, underlayment is niet zo heel duur, planken zijn misschien iets duurder.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Is de kruipruimte nog wel bruikbaar nadat de nieuwe vloer er in ligt?
Zo niet dan zou je kunnen overwegen om de in plaats van een broodjesvloer een folie laag op de grond aan te brengen, isolatieplaten erop en vervolgens een gewapende vloer daarop te storten.

Ik ben er geen voorstander van om een kruipruimte zomaar dicht te storten, maar het is wel makkelijker en duurzamer in dit geval.
 

Molenaar

  • #6
Bedankt allebei.
- Als het niet uitmaakt gaan we zelf leggen met vloerdelen (makkelijker dan underlayment en een deel van de vloerdelen kunnen we dan hergebruiken)

Inmiddels hebben we meer van de vloer opengelegd en ontdekt dat het in sommige opzichten misschien toch minder erg is dan het leek. Het zand is wel vochtig maar er staat waarschijnlijk nooit water (heeft toch flink geregend afgelopen dagen). De balken zijn voornamelijk rot bij de oplegging (Ze zijn onbehandeld in de muur gelegd). Een goed folie in combinatie met verbeterd doorluchting zal hopenlijk wonderen doen.

- De kruipruimte is laag, en doordat de balken ook over de lengte van het huis worden ondersteund moeten we eigenlijk in elk deel van het huis luiken maken om er nog bij te kunnen (voorkamer, achterkamer, keuken, serre...) maar dat waren we wel van plan te doen. Misschien is inderdaad wel een idee om bereikbaarheid op te geven.
We overwegen volstorten, bedankt voor de tip. (is bij de buren in iedergeval in de keuken en gang is gebeurd, en broodjes in de rest van het huis, maar bij hen zijn de schouwen en-suite stel en dergelijke weg).

Het idee dat de vloer weer kan gaan rotten als we het niet helemaal goed krijgen is ook niet aantrekkelijk. Ik heb wel gehoord dat er bij volstorten wel een grote kans is dat je dan veel meer last krijgt van optrekkend vocht in de muren omdat het nergens anders meer naar toe kan.
Heeft iemand daar ervaring mee?
 

Fiesiekus

  • #7
In ieder geval heeft u het probleem goed geanalyseerd: de balken zijn verrot door optrekkend vocht via de muren. Dan zal dat probleem ook aangepakt moeten worden bij de renovatie met nieuwe balken. Het alleen beter ventileren en/of folie op de bodem biedt geen soelaas.

Over optrekkend vocht na volstorten is op dit forum al geschreven; u kunt de zoekfunctie gebruiken.

En over de bereikbaarheid: voordat u nieuwe balk in de lengterichting legt: wat zand opzij schuiven zodat er een onderdoorgangholletje komt. Via buikschuifwerk kunt u dan nog wel aan de andere kant komen. Flink veel licht erbij maakt 't minder "eng".
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Strijk de stukken van de balken die in de muur komen twee keer goed in met menie, de kans op rotten is dan minimaal.
Zorg ook voor voldoende ventilatieroosters.
 

Molenaar

  • #9
Bedankt allemaal.
We gaan de balken laten vervangen (de koppen worden in de menie gezet). Er worden 3 ventilatie kanalen aan voor en 3 aan achterkant van huis aangebracht. (Er zat niks aan de voorkant en weinig aan de achterkant dat door de vorige bewoonster was afgedekt). De orginele balken waren onbehandeld.
Onder de lage balken halen we zand weg (bedankt voor de tip!)

Dus wat we van plan zijn =
1 waterdicht folie,
2. houten balken die in de menie zijn gezet (aannemer)
3. vochtbestendige isolatie tussen balken of dun plaatmateriaal eronder??
4. vuren vloerdelen
5. dunne ondervloer (niet dampwerend om de werkvloer niet op te sluiten!!?)
6. afwerkvloer van lameldelen of massief hout, zwevend gelegd

(4b zwaluwplaten en beton/vloerverwarming in keuken en gang plus tegels (aannemer))

Ad 3 Nog steeds een grote vraag is wat voor vloerisolatie.
- Thermo isolatiekussens. Het klinkt heel goed, is niet al te duur en zeer milieuvriendelijk. Heeft iemand daar ervaring mee?
Er schijnt ook een waterdicht /bestndig dakisolatie materiaal te zijn dat een zeer hoge R heeft. Het is dun plaatmateriaal dat makkelijk te bevestigen is. We zijn er nog niet achter hoe het heet. Kan het XPS zijn of is er iets beters/goedkopers?
-Andere suggesties?
 

Fiesiekus

  • #10
Ik zou gewoon gaan voor glas of steenwol (de laatste werkt iets prettiger). Gezien de maatregelen die u neemt tegen vocht, lijkt mij het probleem van natte isolatie, redelijk opgelost.
 

Bassss

  • #11
Ter isolatie van je vloer kun je ook piepschuimen chips nemen, vergelijkbaar met die van verpakkingsmateriaal. Die chips spuiten ze door je luik de vloer onder. Voor (zeer) natte kruipruimtes is deze vorm van isolatie ook geschikt, het drijft namelijk op eventueel water in de kruipruimte. De lucht tussen de chips en je vloer wordt kurk droog. De koude lucht daar condenseert namelijk door de warmte van de vloer en zakt dan door de chips naar beneden.

Als je een telefoonnummer wilt hebben, PB me dan even. Nee, ik doe het niet zelf en heb ook geen aandelen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Dan kun je gelijk niet meer onder de vloer, dat werkt alleen goed bij hoge kruipruimtes.
 

Fiesiekus

  • #13
Dat van die chips (analoog aan een schelpenlaag) is wel leuk bedacht, maar door de ventilatie maakt 't weinig verschil qua vloertemperatuur. De buitenluchtstroming bepaalt grotendeels, met de warmtestroom uit de bovengelegen kamer, de temperatuur in de kruipruimte.

Het schijnt zelfs in de koude winter nadelig te zijn ; de warmte die uit de grond voor een klein beetje opwarming zou kunnen zorgen, wordt tegengehouden.
 

Molenaar

  • #14
- Als we het goed begrepen hebben kan glas/steenwol kan inklinken bij vocht. Het verliest dan zijn R, dat vinden we toch een risico.
- We hebben gekeken naar iets wat in de kruipruimte kon worden gespoten maar dat was nogal duur (geen chips denk ik)
- Ik heb al mijn info van internet, klus, millieu sites etc. maar ik heb hetzelfde begrepen als Fiesiekus zegt, dat het veel beter is om direct onder de planken te isoleren ivm comfort.

- Ik weet inmiddels om welk plaatmateriaal het ging dat ik eerder noemde. Het is een frans product, ik zal de merknaam niet noemen. (De hoge R wordt overigens bestreden door de fabrikant van de thermische kussens). Doorslaggevender is waarschijnlijk dat het op 17 euro de verkante meter uitkomt. Dat is wel erg duur.

- Het lijkt erop of thermische kussens de hoogste R opleverd, en geen probleem heeft als er toch nog vocht is. We vragen ons alleen af of het wel zo goed is als ze beweren en inderdaad zo makkelijk aan te leggen is. (Mileucentraal.nl noemt het wel als goede optie).

Ik wil trouwens nog even kwijt dat we het echt buitengewoon op prijs stellen dat iedereen zo meedenkt. Heb ook via vragen van anderen al heel wat nuttige dingen geleerd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
De thermische kussens heb ik liever onder de vloer dan glas of steenwol.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu