Natte kruipruimte en optrekkend vocht buitengevel nieuwbouw

Nieuwbouw44

 • #1
Wij women sinds eind vorig jaar in een nieuwbouwwoning. De woning is gelegen in een veenweidegebied, aan de rand van de polder. Daarbij staat het grondwater hoog. Ook de kruipruimte is doorlopend nat (20-30 cm water). Leegpompen heeft bij medebewoners slechts tijdelijk effect gehad, inmiddels stroomt de kruipruimte ook in de zomer 'gewoon' vol. In huis ervaren wij geen problemen, maar de onderste 4 rijen bakstenen boven maaiveld zijn al vanaf begin af aan verkleurd (witgrijze aanslag?). De onderste rij bakstenen voelt nat aan, ook in warme periodes. Sommige bakstenen hebben ook een groene aanslag. De vraag is: moeten wij hier iets tegen doen? Leegpompen van de kruipruimte zal een doorlopende actie zijn en is niet onmogelijk. De vraag is echter of het leegpompen van de kruipruimte wel effect heeft op de buitengevel (ik neem aan dat dit optrekkend vocht is). Is dit schadelijk? Hoort dit erbij in een dergelijk gebied? Ik ben benieuwd naar jullie advies en ervaringen.

Alvast bedankt.

20220622_134514.jpg 20220622_134329.jpg 20220622_134320.jpg
 
Laatst bewerkt:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Hoe oud is die "nieuwbouwwoning". En wat is precies het probleem? Ik zie alleen foto's van de buitenkant met wat verkleurde bakstenen, dat is normaal en dus geen probleem. Ook water in de kruipruimte is geen probleem.
   

  Nieuwbouw44

  • #3
  Opgeleverd 11-2021.

  Probleem: dat is de vraag. Vormen de verkleurde bakstenen, die ook nat zijn, optrekkend vocht? En is dit een risico, in die zin dat dit in de toekomst tot schade kan leiden? Zo niet, dan lijkt mij dat er weinig aan de hand is.

  Alvast dank.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Nee, hier is geen risico op toekomstige schade.

  Zorg dat het maaiveld van het gebouw af watert.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu