Vocht in kelder: ventileren of niet?

guusvanloo

  • #1
Weet niet zeker of mijn vraag in deze rubriek hoort...
Ik woon midden in het bos, heb een vrij moderne huis met een 'betonnen bak' als kelder, zonder ramen. In de winter is de vochtigheidsgraad prima: zo'n 50%. Zodra t buiten echter warmer wordt, schiet deze omhoog, nu (28 mei) al 80%.
Ik denk zelf dat t de warmere vochtige boslucht is die condenseert tegen de koude (niet geïsoleerde) keldermuren. Mijn vragen:
- heeft ventileren dan zin, of breng je daarmee enkel meer vochtige lucht in de kelder;
- wat zou een juiste aanpak zijn om van t vocht af te komen? We willen nl de kelder gaan inrichten als gastenverblijf...
Dank
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Enige ventilatie moet er wel zijn natuurlijk maar ik neem aan dat de kelder ook is aangesloten op het ventilatie systeem.

een elektrische ontvochtigen is waarschijnlijk effectiever om het vocht gehalte van de lucht omlaag te krijgen
 
  • Like
Waarderingen: guusvanloo

guusvanloo

  • #3
Bedankt Boertje125,
Nee, de kelder is niet aangesloten op een ventilatiesysteem... er zit een kleine ventilator op een luchtgaten (plafond kelder zit zo'n 50cm boven maaiveld.
Ik wil 2 ramen laten slijpen (uiteraard na berekening) om zodoende wat lucht en licht te brengen).
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik heb zelf ook een betonnen bak. Ongeveer 150m3. Is een bekend probleem, speelt bij mij van juni tot september af en toe, dan zie ik condens in de voegen van de vloertegels en zit ik soms rond 70 procent. Ventileren vanuit buiten of het huis werkt averechts. Ik heb een ontvochtiger met timer geïnstalleerd die aftopt op 60 procent. Werkt heel erg goed en geeft een prettig klimaat. Kostte ongeveer 300 euro. Ramen is idd fijn maar gaat je probleem niet oplossen.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: guusvanloo

Kareltje333

  • #5
Overdag ventileren zal alleen maar meer vocht in de kelder brengen.
Als je ventileert, doe dat dat s'nachts, en zuig de lucht van zo hoog mogelijk boven de grond aan. s'Nachts is de absolute luchtvochtigheid lager (door het dauwen) en hetzelfde geldt voor lucht hoog boven de grond. Desondanks kan het zijn dat dit niet voldoende is, maar dit is het maximum wat je qua ventilate kunt doen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Wat ik mis, wat is de temperatuur in de kelder. Condens is een samenspel tussen luchtvochtigheid en temperatuur.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #7
Inderdaad ook een hygrometer en thermometer plaatsen. Heb ik zelf indertijd ook gedaan en ik heb mijn ontvochtiger afgestemd op de waarden waarvan ik wist dat er condens ontstaat.
Nu met de ontvochtiger voelt de ruimte in de zomer als een ruimte met airco, alleen zonder de bijbehorende energiekosten. Bijzonder prettig als het heet is en we maken er dan best veel gebruik van.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
licht is heel prettig.
ik zou die ontvochtiger gewoon plaatsen als je de ruimte veel gebruikt geef dan wat meer uit aan een stil exemplaar
 

guusvanloo

  • #9
Dank allen voor de goede tips! Ik was nog één omstandigheid vergeten (daar vroeg wgb ook naar): de temperatuur is vrij laag, tussen de 3 en 6 graden lager dan begane grond (nu 16 graden, woonkamer 19 graden).
Heeft t zin als ik voorzetwanden, evt met isolatie plaats in de kelder??
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #10
Dat heeft alleen zin als je ook gaat verwarmen. Maar dan moet je de vloer ook aanpakken, die is het koudste.
Je zult dan in ieder geval vrijwel geen last van condensatie van vocht tegen vloer of muur hebben.
Voordeel is dat het pas dan in alle seizoenen een volwaardige leefruimte is.
 

guusvanloo

  • #11
Mooi, en dat willen we... maar vloer wordt lastig denk ik: geen kruipruimte dus dat kan enkel een dun laagje onder de vloerbedekking worden en da's niet voldoende vrees ik?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #12
Alles is beter dan niets doen, de vloer is een hele koude betonplaat die het klimaat in de hele ruimte negatief beïnvloedt. Daar kun je in de winter als een kelder een graad of 10 wordt met een radiator o.i.d. bijna niet tegenop stoken.
 
  • Like
Waarderingen: Bosz64 en guusvanloo

Bernhard

  • #13
De waarde van de relatieve vochtigheid is geen indicatie voor de hoeveelheid grammen water in de lucht.
De hoeveelheid grammen water in de buitenlucht is bijna altijd lager dan in de binnenlucht, behalve een zeer korte periode in de zomer.
Door met buitenlucht te ventileren zal de overtollige waterdamp worden afgevoerd naar buiten en zal daarmee de RV omlaag gaan.
Maak gebruik van het Mollierdiagram voor de duidelijkheid en van het aantal grammen water in de binnen- en buitenlucht en de bijbehorende temperaturen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #14
Zoals hierboven gezegd, als je wil ventileren doe dat s nachts. Alleen bij zeer droge lucht houd je je kelderwand condensvrij en laat de buitenlucht nu juist in de zomer meestal vrij vochtig zijn. Als je je kelderwand gaat isoleren verandert de situatie.
 

Kareltje333

  • #15
guusvanloo schreef:
Heeft t zin als ik voorzetwanden, evt met isolatie plaats in de kelder??
Ja, maar alleen als je die isolatie luchtdicht kunt afsluiten van de binnenkant van de kelder, en dat is niet eenvoudig. Doe je dat niet goed, wordt de isolatie steeds natter, dit is bij een kelder VEEL kritischer dan bij een gewone muur of dak, die een stuk fouttoleranter zijn. Zonder isolatie zinloos.

Andere optie, los van de ontvochtiger , is vloer- en/of wandverwarming plaatsen, maar dat is natuurlijk een veel grotere klus...
 
  • Like
Waarderingen: guusvanloo

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu