Kelder ontvochtigen

Forno

  • #1
We hebben een paar jaar geleden onze kelder waterdicht laten maken. Zo ver zo goed, het is waterdicht. Oppervlak 4x2m1 en circa 15m3.

De kelder heeft een hoge relatieve vochtigheid waardoor er op de nieuwe gipsplaten in het plafond al weer schimmels te zien zijn. Er is genoeg ventilatie het hele jaar door d.m.v. een raampje dat permanent open staat. Ik zit eraan te denken om een flinke ontvochtiger in de kelder te plaatsen zodat de luchtvochtigheid omlaag gaat. Is dan verstandiger om de ventilatie van buiten naar binnen en van binnen naar de kelder te minimaliseren. Zodat de ontvochtiger de ruimte makkelijker ´droog´kan houden?

De ontvochtiger sluit ik op het riool aan, die loopt ook door de kelder.
 

Millew

  • #2
Verwacht van een elektrische ontvochtiger geen wonderen. De gewone doen vrijwel niets meer onder de 20 graden, tenzij er een zeer hoge luchtvochtigheid heerst. Er is wel een type, die volgens een ander principe werkt. De fabrikant daarvan claimt dat die bij lagere temperaturen ook goed werkt.
Het lijkt mij ook dat je de ventilatie moet beperken, met name als de absolute luchtvochtigheid (de werkelijke hoeveelheid water per m3 lucht) buiten groter is dan binnen. Anders ben je de buitenlucht aan het ontvochtigen.
 

Bernhard

  • #3
De vochtigheid verminderen kan dmv:
- de ruimte verwarmen
- de ruimte isoleren
- in de winter ventileren met buitenlucht
- in de zomer minder ventileren.
mvgr Bernhard
 

Forno

  • #4
- isoleren is geen optie
- verwarmen kan, maar gaat een hoop energie kosten vrees ik
 

StefanD

  • #5
Als het juist de gipsplaten aan het plafond zijn waar de warme lucht op condenseert, dan zijn die blijkbaar te koud. Als er een houten vloer boven zit, dan is het misschien een optie om die gipsplaten juist te verwijderen, zodat de warme vloer weer het plafond is.
 

Bernhard

  • #6
Forno,
Verwarmen met de CV-installatie zal zuiniger zijn dan elektrisch ontvochtigen.
Isoleren is geen optie voor je. Maar met de 2 andere opties kan je ook de RV omlaag krijgen. Het verwarmen van de kelder in combinatie met de juiste ventialtie is beste manier om de RV omlaag te krijgen.
In de winter zit in de buitenlucht ca 1gr/m3 vocht, in de zomer ca 10 gr/m3. mvgr Bernhard.
 

Forno

  • #7
Ik kan de cv-leidingen er niet heen doortrekken. Of ik moet de boel open breken, en daar heb ik niet zoveel zin in. Want de boel is net geheel verbouwd. Isoleren is zo gezegd ook geen optie. PS: de vloer tussen kelder en keuken is wel geïsoleerd.

Daarom mijn keuze voor een ontvochtiger. Alleen de vraag of ik beter wel of niet kan ventileren?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu