Vocht in de kruipruimte, grondwater of lekkage bij de buren?

RdeGeus

  • #1
2 en halve week geleden heeft een riool renovatie bedrijf bij mij een oude lekkende verzamelput in de kruipruimte onder de keuken gesloopt en de leidingen omgelegd naar de grote rioolbuis die naar het hoofdriool loopt. Al het water dat daarvoor in de keuken gebruikt werd liep vanuit de lekkende put de kruipruimte in, dus het zand was volledig verzadigt en leek wel drijfzand. En het stonk ook enorm.
Nu dik 2 weken later ben ik wezen kijken hoever de zaak opgedroogd was, en tot mijn teleurstelling stonden er nog steeds plassen water in het midden van de kruipruimte. De stank is wel minder. Heb een oude bezem stok in het zand gestoken en dat ging heel makkelijk en het gat vulde zich met water:
IMG_20201117_135301.jpg

IMG_20201117_135329.jpg

Nu is mijn vraag of:
1) Het gewoon veel langer dan 2 weken duurt voordat het zand een beetje opgedroogd is.
2) Het hier grondwater betreft (Dit is in de wijk oud krispijn in dordrecht.)
3) Waarschijnlijk lekt de verzamelput bij de buren (achter de fundering muur links in de foto) net zohard als die bij mij lekte, dus mogelijk komt het vocht bij de buren vandaan?

Iemand een idee wat het meest waarschijnlijke is? Als het bij de buren vandaan komt, wat kan ik daar dan aan doen? Het huis naast me is verhuurd door een huisjesmelker waarvan ik al verhalen heb gehoord dat hij niet bepaald staat te springen om onderhoud aan dat pand te verrichten.

Alle inzichten en adviezen zijn welkom!
 
Laatst bewerkt:

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Zo wel een professioneel bedrijf geweest zeg. :shock:
 
  • Like
Waarderingen: Tiho

RdeGeus

  • #3
Tsja, ik stond er ook een beetje van te kijken dat het zo achtergelaten werd. Volgens de man van dat bedrijf was echter het eerste stuk van de grote rioolbuis verstopt met smurrie en heeft hij dat eerst door geprikt met die dunnere buizen. Uiteindelijk heeft hij de aansluiting gemaakt door een buis 30 cm ofzo in die pijp te duwen en vast te zetten met soort pur schuim oid. Moffen ed pasten niet op die oude gietijzeren pijp.
Maarja hij moest door de krappe kelder die ook redelijk vol staat een draaitrap op. Dus afvoeren ging lastig.
En hij deed het voor een lager bedrag dan andere bedrijven. Ik zit in de bijstand dus elke euro telt ^_^'
Was overigens een bedrijf dat ook op werkspot staat met recenties.
 

KlusserHein

  • #4
Dat snap ik best.
Maar als het nu niet goed is ben je verder van huis.
En dus duurder uit.
Is die ene buis voor een reden een syfon?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
In een kelder vol stinkende drap mag je blij zijn als je iemand kan vinden die het voor een redelijk bedrag doet, je kan ze altijd nog terug laten komen om het netjes te maken.

Je zou aan de buren (de huurders) kunnen vragen of je even bij hun mag kijken,
met jouw verhaal erbij dat het anders bij hun ook kan gaan stinken, mag dat vast wel.
Dan heb je over optie 3 alvast zekerheid.
 

RdeGeus

  • #6
KlusserHein: Die syfon zit op een buis die recht door de vloer loopt en in het gat bovenaan die buis is de slang van de wasmachine ingeschoven. Er zit dus hoger geen syfon om de rioolstank tegen te houden.

Jackd: Ja, heeft hele tijd geduurd voor ik iemand kon vinden die het uberhaupt wilde doen, had eerst via werkspot geprobeerd maar daar kwamen helemaal geen reacties.
En de buren zijn buitenlanders die niet echt nederlands spreken. Dat huis heeft helaas een enorme doorloop van huurders. Afgelopen 5 jaar heeft er al keer of 4 iemand anders in gewoond.

Denk dat ik voorlopig het nog even paar weken aankijk. Het is nu ook buiten erg vochtig dus dat zal het opdrogen ook niet bevorderen. De stank is in ieder geval al veel minder dan voor de rioolreparatie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu