Vocht in dakkapellen en bubbels in bitumen dak

Remco2021

  • #1
Hi,

Wij hebben onze bestaande dakkapellen 2 jaar geleden laten gerenoveerd. Hierbij is het bestaande houtwerk vervangen door kunststof. Nu hebben we in alle hoeken van de twee dakkapellen naast de plastic afwerkstrip, naar het lijkt een vochtplek zitten. Ik heb een aantal foto's bijgevoegd als voorbeeld (20211207_140924.jpg t/m 20211207_140950.jpg).

Ik heb de partij die de dakkapellen heeft geplaatst terug laten komen, maar de man die langs is geweest gaf aan dit nog nooit gezien te hebben. Hij heeft geen idee wat er aan de hand is.

Heeft iemand op dit forum dit wel eens gezien? En wat zou ik eraan kunnen doen?


Verder hebben we in het bitumen dak behoorlijk wat opbollingen (zie bijgevoegde foto's Bitumendak1.jpg, Bitumendak2.jpg, Bitumendak3.jpg). Ik heb dit bij de partij die de dakkapel heeft geplaatst aangegeven dat dit volgens mij niet de bedoeling is. De reactie hierop is: "Op zich kan het totaal geen kwaad dat er wat bobbels in de kunststof dakbedekking zitten, waarschijnlijk zit dat er al sinds dat het aangebracht is, als de loodgieter de dakbedekking gaat insnijden geeft die naad weer een toekomstig groter risico op lekkage ivm. open scheuren van de naad. Mochten de bubbels binnen een half tot heel jaar meer worden, dan kunnen we altijd nog maatregelen nemen."

Wat is jullie kijk hierop? kunnen die bobbels inderdaad geen kwaad en moet ik maar wachten totdat er een keer lekkage ontstaat voordat ze het repareren, of is dit gewoon niet goed afgeleverd? Ik ben geen expert op dit gebied (dat mag duidelijk zijn), hopelijk dat julllie mij hier iets wijzer in kunnen maken.

In ieder geval alvast bedankt voor reacties.


Met vriendelijke groeten,

Remco

20211207_140924.jpg 20211207_140933.jpg 20211207_140942.jpg 20211207_140950.jpg Bitumendak1.jpg Bitumendak2.jpg Bitumendak3.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Bitumen of kunststof dakbedekking. Ben altijd nieuwsgierig welke kunststof.
Voor beide materialen kunnen deze bobbels absoluut geen kwaad. Dit beeld was in de jaren 60 een probleem en dat blijft maar hangen.
 

Remco2021

  • #3
Hi,

Bedankt voor de snelle reactie over de dakbedekking. Ik zie in de offerte het volgende terug qua type kunststof: ECB dakbedekking. Is dit wat u wilde weten? Wel fijn om te weten dat het op zich geen kwaad kan.

Qua kunstof afwerking binnnen wordt er gerefereerd aan "een kunstof hoekprofiel". De kunststof kozijnen zijn trouwens van het merk Weru.

Nogmaals bedankt!

Met vriendelijke groeten,

Remco
 

Bert pit

  • #4
Is het gipsplaat en hout? Aangenomen dat dat zo is, lijkt het er op dat het vocht op de naad zit bij de overgang van gips naar het houten kozijn. Zou dat vocht uit het dak komen dan zou je een veel grotere ronde vochtplek zien op de plaats van lekkage. Dus het lijk mij geen lekkage.

Ik vermoed dat het komt door een koudebrug die condens vormt op die overgang van hout naar gips. Een koudebrug is een punt waar het kouder is dan in de rest van de ruimte. Daar gaat dan vocht op zitten: condens. Gips neem het vocht op en je hebt een vochtplek. Dit euvel doet zich voor als het binnen warmer is dan buiten. Ventileren, kouder maken of beter isoleren helpt.

Als je hier niks aan doet heb je binnen enige tijd schimmel.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Die bobbels in ECB kunnen geen kwaad. Je hebt het over dakkapellen. De andere dakkapel zie je niets? Fotos van de buitenkant zou dat kunnen.
 

Remco2021

  • #6
@Bert pit: het gaat hier om gipsplaat.

Echter, ik begin mij nu af te vragen of het vocht is. I kheb een ahlf uur met een haardroger een klein stukje droog proberen te blazen, maar dat maakte echt geen enkel verschil. Wat mij wel opviel was dat de overgang van plastic naar gipsplaat wat elastisch leek. Volgens mij zijn alle aanhechting naar de gipsplaten gekit.

Zou het kunnen zijn dat de heren van de dakkapel een verkeerde kit hebben gebruikt (niet overschilderbaar of dat de kit, waar uitgesmeerd, inmiddels verkleurd is)?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Een vochtmeter geeft uitsluitsel....
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Dat zou kunnen maar ik zie links op deze foto 20211207_140950.jpg ook sporen waar ik vraagtekens bij zou zetten.
 

Remco2021

  • #9
@Wgb ... Nou, daar zeg je wat. Ik heb dit dus ook bij de dakkapellen reparateur gevraagd, wat dat gele spul toch is. Dat leek volgens hem op peurschuim. Heel apart, want volgens mij hebben ze alles aan elkaar gekit en zijn die gele plekken pas later tevoorschijngekomen (de dakkapellen zitten er al 2 jaar op).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Het kan zijn dat die plek af en toe iets vochtig is. Zo weinig dat je het niet waarneemt.
Vervolgens kan daar iets ontstaan wat wordt beinvloed door de ondergrond.
Even een doek met een reinigingsmiddel en dan maar weer afwachten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu