Vocht en schimmel achter isolatie hellend dak

Bouwman

  • #1
Hallo

graag advies!

Wij zijn , na het inwinnen van informatie (waarin we veel tegenstrijdige adviezen kregen :? ) enthousiast begonnen met het isoleren van ons zolderdak.
het betreft een hellend jaren 30 pannendak waar geen folie o.i.d. tussen zit.
We hebben 3mm multiplex platen tegen het dakbeschot geniet en heirtegenaan rockwool 113 spijkerflensdekens geplaatst. Dit met de aluminiumzijde naar de binnenkant gericht. De naden zijn afgewerkt met aluminiumtape.
Nu kwamen we er halverwege achter (na de sneeuw) dat er achter de nog niet afgeplakte delen vocht en schimmel is ontstaan. :( Hierna hebben we de al eerder afgewerkte en afgeplakte delen losgehaald en hier is ook vocht en schimmel ontstaan (wel in mindere mate)
Wat doen we verkeerd!?
We hebben al advies gekregen dat we een luchtlaag tussen het isolatiemateriaal en het dakbeschot moeten laten en gaten in het dakbeschot moeten boren om het te laten luchten... maar ook lezen we op een site dat dit juist 1 van de grootste isolatiefouten zou zijn.
hebben jullie advies en tips voor ons?
Alvast bedankt!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Om het vocht uit de constructie te houden is het belangrijk dat de aluminium binnen laag naadloos wordt afgewerkt. Je moet dus goed alles afdichten ook bij de aansluiting bij de muren. Waarom nog niet alles in één keer afgeplakt?
 

Bouwman

  • #3
Bedankt voor je reactie

we waren halverwege en hadden niet genoeg tijd om de gehele zolder in één keer te isoleren dus doen het stapje voor stapje.
We dachten ook dat het gezien de sneeuwlaag van de afgelopen week alleen iachter de niet afgeplakte stukken zat, dit was helaas niet het geval want er is ook vocht en schimmel ontstaan in de wel goed afgeplakte delen....
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Dit zou er misschien via de niet afgeplakte delen ingetrokken kunnen zijn? Wordt er wel wat geventileerd op de zolder zelf? Ook is het erg koud geweest waardoor condensatie snel ontstaat.
Volgens mij is er met je isolatie methode niets mis, als je het maar goed naadloos afwerkt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Hoe bedoel je dat, de aluminiumzijde naar de binnenkant gericht.
Deze aluminiumfolie moet aan de warme kant van de zolder zitten.
De naden van deze folie moet goed aaneenander worden aangesloten. Meestal wordt deze isolatie tussen de balken geplaatst en op deze balken worden de overlappen bevestigd en goed dampdicht afgeplakt.
Dat dampdichte is de sleutel voor wel of geen condensatie in je constructie.
Je kan voor de zekerheid zoals Sxnder typt nog een alles in een keer afplakken met een PE folie.
*wgb*
 

Bouwman

  • #6
Bedankt
we hebben de allumiumlaag idd naar de warme kant toe gericht. we gaan het toch maar overnieuw doen en een luchtlaag tussen isolatiemateriaal en dakbeschot maken en het multiplex verwijderen. dit wordt ons toch aangeraden.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Als je het dan weer stapje voor stapje doet, zorg dan wel dat je bij elk stapje telkens afplakt.
 

Brabant30

  • #8
Ik dacht dat een luchtlaag niet nodig was
het zou toch beter zijn als alles luchtdicht was
zonder luchtlaag!

of niet?
 

Infiniti3d

  • #9
Bouwman schreef:
Bedankt
we hebben de allumiumlaag idd naar de warme kant toe gericht. we gaan het toch maar overnieuw doen en een luchtlaag tussen isolatiemateriaal en dakbeschot maken en het multiplex verwijderen. dit wordt ons toch aangeraden.
De bebording (dakbeschot) heeft bij jaren dertig woningen aardig wat ventilatie, het zijn planken met veer en groef. Wanneer dit afgesloten word met multiplex kan de isolatie niet goed ventileren. Dus ook naar mijn inziens is de multiplex laag de oorzaak van het vocht probleem.
Bedenk wel dat flensdekens (glas of steenwol met alu folie) geen duurzame isolatie oplossing is, zeker op lange termijn verliest dit te veel isolatiewaarde. Een groot nadeel is ook dat glas of steenwol de vervelende eigenschap heeft om vocht makkelijk vast te houden. Er zijn tegenwoordig veel duurzamere oplossingen te bedenken!
Polyutheraan platen van verschillende leveranciers zijn verkrijgbaar, deze zijn voorzien van dampdichte folielaag enkel of dubbelzijdig naar gelang de toepassing. Het word geproduceerd in verchillende diktes en verchillende isolatie waarden. Polyutheraan heeft bij de zelfde dikte als glas en steenwol dekens dubbel zoveel isolatiewaarde, en het is ook nog eens makkelijker te verwerken!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Infiniti3d schreef:
Wanneer dit afgesloten word met multiplex kan de isolatie niet goed ventileren. Dus ook naar mijn inziens is de multiplex laag de oorzaak van het vocht probleem.
Ben je daar heel zeker van. :wink:
*wgb*
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu