Vloervragen: zwaluwstaart, planken, beamix 745...

Willemkoops

  • #1
In ons mini-badkamertje, toiletdeel, moet een nieuw vloertje gelegd worden. Ik heb zwaluwstaartprofiel, beamix 745 van de praxis maar ze wisten niet of ik dat er gewoon op kan gieten. Moet ik primer gebruiken? Welke dan?

Het vloertje wordt heel klein: 90 bij 100 cm. onder de zwaluwstaartprofiel zit een groot gat in de houten planken, waar ik aan het riool gesleuteld heb (van staal naar pvc...). Waar het inbouwreservoir komt. Wordt de vloer sterk genoeg om dat reservoir te dragen? Het gat is 20 cm breed. Aan de muurkant is nog een rand van 5 cm over waar het profiel dus weer 'ondergrond' krijgt.

Dank jullie wel alvast!

Willem
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Wanneer u de beamix nat genoeg maakt kunt dit gewoon gieten.

U hoeft geen primer te gebruiken.

Voor de zekerheid zou ik een balk of een plank in het gat maken, of in elk geval in het midden een balkje, zorg wel dat e.e.a. gelijk komt met de huidige vloer.

Succes.
 

Marnix

  • #3
Let bij de lewisplaten op dat ze maar op één manier stevigheid bieden. In de volle lengte kan je zo'n plaat niet buigen maar in de breedte wel, daarom horen deze platen altijd haaks ten opzichte van de onderliggende balken.

Ook al is dit een relatief kleine ruimte, het kan zeker geen kwaad om, zoals Jan aangeeft, een versteviging in het gat aan te brengen.

Hou langs de wanden zeker 2 cm ruimte over en zet dit tijdelijk dicht met peipschuim o.i.d. als je het vloertje gaat storten. Daarna kun je eventuele aansluitingen dicht purren.
 

Jacco

  • #4
Jan schreef:
Wanneer u de beamix nat genoeg maakt kunt dit gewoon gieten.
Hoe natter, hoe minder sterk de betonvloer wezen zal. Hou je nauwkeurig aan de voorgeschreven hoeveelheid water. Al het water moet er weer uit, en dit laat kleine luchtbelletjes achter.

Succes Jacco
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ooit gezien hoe beton uit de betonmolen komt :?:
Trouwens de cement in de beton verhardt door water, en niet door de lucht zoals weleens gedacht wordt, niet voor niets moet je bij droog weer de beton nat houden.
 

Jacco

  • #6
Zeker ook nooit gehoord van wcf( water cement factor). Cement is heel weinig water nodig om te verharden.
Het beton nat houden bij droog weer gebeurd om verbranden te voorkomen. Verbranden wil zeggen dat het water eerder uit de beton/cement onsnapt d.m.v verdamping enz.
Teven gebeurt nat houden bovenop de afgewerkte vloer en niet door het mengen.

Wanneer je precies genoeg water in de beton moet doen om de chemische reactie op gang te brengen, is de beton onverwerkbaar. Normaal gesproken wordt het grootste gedeelte wat toegevoegd voor de verwerkbaarheid van de beton.

Tevens zie je dat betoncentrales steeds meer ondere hulpstoffen voor de verwerkbaarheid gebruiken. Onder andere d.m.v plastificeerders wordt het mogelijk beton beter verwerkbaar te maken zonder toevoeging van water.

Kortom gebruik de voorgeschreven hoeveelheid water. Wanneer je meer water toevoegt gaat dit ten koste van je sterkte. Geloof je dit niet, dan zal je toch je studieboeken maar eens voor de dag moeten halen of even googlen op watercementfactor.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik ken in elk geval de LEES factor. (lezen wat er echt staat)
 

Jacco

  • #8
Jan schreef:
Ik ken in elk geval de LWEES factor. (lezen wat er echt staat)
Vul bij google inWatercementfactor
Eerste link in het scherm is: deze.
Watercement factor
... Watercementfactor. De verhouding tussen het water en de cement in een ...
Hoe hoger de watercementfactor is des te lager zal de sterkte van het beton ...
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #9
Ik ben het met Jacco eens.
Helaas heb je meer water nodig om het beton (of specie) te verwerken, dan je voor de verharding nodig hebt.

Een normale WCF voor beton is 0.56, en dit houdt in dat je eigenlijk aan 125 liter water/m³ genoeg hebt om beton te laten verharden. Praktijk leert echter dat dit te weinig is om beton normaal te verwerken. Daarom gebruikt men vaak plastificeerders of luchtbelvormers om de juiste viscositeit te verkrijgen.

willem

:D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu