Badkamer Vloerverwarming op zwaluwstaartplaten

Michel Dijkstra

  • #1
Beste Forumleden,

Ik heb inmiddels heel wat berichten gelezen op dit forum, vooral over badkamer verbouwingen en heb al veel geleerd. Toch is het inmiddels tijd geworden voor mijn eerste post/vraag op dit forum.

Er is een vraag die steeds terug blijft komen en waar conflicterende antwoorden op worden gegeven en wil ik graag hier een definitief antwoord op proberen te krijgen: Moeten zwaluwstaartplaten wel of niet permanent worden bevestigd aan de onderliggende balken?

Een paar overwegingen:

* In de montagehandleiding van Reppel staat: " De platen zelf niet aan de ondergrond bevestigen! " en " Indien de LEWIS® Zwaluwstaartplaten® los op de onderconstructie liggen (bijv. zwevende vloer / vloer met vloerverwarming) moeten de platen t.p.v. de vloerranden tijdelijk worden gefixeerd met knellatten of met (middels parkers vastgezette) houten wigvormige klossen, om te voorkomen dat de vloer tijdens het drogen van de mortel in de hoeken en langs de randen omhoog komt."
* De montagehandleiding van Duofor geeft: " Bij de toepassing van vloerverwarming, zeer licht vernagelen. 2 draadnagels per plaatbreedte. "
* Peter (sanitairspecialist van dit forum) geeft in verschillende posts aan dat de beste manier is om vilt onder de platen te leggen en de platen tijdelijk op zn plek te drukken door latten tussen plafond en vloer te klemmen
* De enige klachten die ik lees op dit en andere fora over zwaluwstaartvloeren gaan over dat de vloer veert en dus los lokaal is losgekomen op de balklaag. Dit lijkt mij een veel serieuzer probleem.
* Onder andere in deze post: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/zwevende-dekvloer-op-houten-balklaag.96959/. Wordt door "Menneke" aangegeven dat hij de vloerplaten (in ieder geval aan de randen) altijd wel vastschroefd om dit te voorkomen.
* Een argument dat door velen wordt aangehaald waarom deze platen niet vastgeschroefd zouden mogen worden is thermische uitzetting. Peter benoemd zelfs in deze post: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/scheur-in-badkamervloer-lewisplaten-beton-7-5-cm.110845/ dat vooral de platen veel zouden uitzetten en zelfs bol kunnen gaan staan en daarmee scheuren overoorzaken

Als we naar de cijfers kijken, lijkt dit echter allemaal onjuist:

De thermische uitzettingscoefficient voor staal (lewisplaat) en beton is identiek en gelijk aan 12 micrometer/meter/graad.
Als dus een (badkamer) betonvloer op zwaluwstaartplaten van 3x2 meter wordt gestort en uitdroogd bij 20 graden en de vloerverwarming deze opwarmt tot 40 graden, is de totale uitzetting (LxB) dus gelijk aan 0.72mm en 0.48mm. In dit rapport wordt zelfs geconcludeerd dat de indrukbaarheid van ducttape aan de muur al voldoende zou zijn om dit op te vangen.

Deze verwaarloosbaar kleine uitzetting: minder dan een milimeter op meerdere meters lijkt mij niet zo spannend. Ik ben daardoor dus geneigd (tegen het advies van de fabrikant en sommige forumleden) de vloer wel vast te zetten. Mijn vraag daarom is: Zijn er forumleden met een negatieve ervaring omtrent permament bevestigde zwaluwstaartplaten en vloerverwarming of gaat hier in de praktijk nooit iets mee mis?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Omdat u het zo goed weet en onderzocht heeft, moet u het gewoon doen zoals u zelf wilt doen.
 
  • Like
Waarderingen: Michel Dijkstra, arjan timmer en Vonken_trekker

Remmus

  • #3
Ik heb een gat van 8 mm in de hoeken van de plaat gemaakt. Daarin 4 mm schroef met carrosserie ring van 15 mm gedraait (met een beetje speling). daarna stucje ducttape erover tegen doorlekken. Plaat kan dan wel werken maar niet omhoog komen.
 
  • Like
Waarderingen: Michel Dijkstra

Michel Dijkstra

  • #4
Ha Remmus,

Dat is inderdaad ook een slimme originele oplossing als je toch wat speling wil geven aan de verbinding!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Michel Dijkstra

  • #5
Peter schreef:
Omdat u het zo goed weet en onderzocht heeft, moet u het gewoon doen zoals u zelf wilt doen.
Ha Peter, daar heeft u helemaal gelijk in. Ik zal de vorderingen in deze post bijhouden zodat we het "vastschroef fabeltje?" voor eens en voor altijd de wereld uit kunnen helpen
 
Laatst bewerkt:

Michel Dijkstra

  • #6
Zojuist alle zwaluwstaartplaten stevig op hun plek geschroefd aan de balken. Ik heb elk laatste beetje beweging eruit gekregen en minstens 12 schroeven per plaat gebruikt (soms het dubbele). En man! wat voelt die vloer een stuk stijver en meer solide aan. Dit weekend de vloerverwarming op zn plek leggen en storten maar

1611877974936.png
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Waar of hoe hoog ligt deze vloer in je huis.
 

Michel Dijkstra

  • #8
Op de eerste verdieping, deels boven de gang en deels boven de woonkamer.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ik zag er een begane grond in.
Quoten wordt hier niet gewaardeert mijn vraag staat er direct boven.
 

Michel Dijkstra

  • #10
Ik vond het wel handig, maar fijn dat je dit nieuwe forum lid wijst op wat gebruikelijk is. Heb je ook iets bij te dragen aan de vraag van dit topic?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Michel Dijkstra schreef:
Ha Peter, daar heeft u helemaal gelijk in. Ik zal de vorderingen in deze post bijhouden zodat we het "vastschroef fabeltje?" voor eens en voor altijd de wereld uit kunnen helpen
Vorderingen kun je eventueel bijhouden in het daarvoor bestemde topic.
Daar is dat voor bedoeld.

Achja en ik geloof niet in fabeltjes, maar antwoord altijd vanuit mijn eigen ervaring.
En heb al heel vaak meegemaakt dat vloeren en hele tegelvloeren gaan scheuren en loskomen, door verkeerd aangelegde vloerverwarming en ondervloeren.
Maarja veel succes, en verder ga ik hier niet meer op in.
Want waarom zouden er nog mensen moeten antwoorden op jou vragen, als je het allemaal toch beter weet.
Dan wil je alleen maar een bevestiging hebben op je eigen denkwijze.
Want wat de fabrikanten voorschrijven zijn toch maar fabeltjes.
Dus gewoon lekker doen zoals je het zelf wilt doen. :prima:
 

Michel Dijkstra

  • #12
Ha Peter,

Bedankt voor je antwoord. Die ervaringen waar je het over hebt aangaande loskomende en scheurende vloeren is precies waar ik naar vroeg. Als jij die wel hebt, waarom gaf je dat dan niet aan in je eerste antwoord?

De reden dat ik zo geinteresseerd ben naar precies dit soort praktijk ervaringen is dat ik vanuit de theoretische benadering niet begrijp waarom de vloer los zou moeten liggen. Juist jouw ervaringen kunnen bewijzen dat het inderdaad wel belangrijk is dat de vloer los ligt en dat er dus iets ontbreekt in mijn zienswijze

Ik waardeer het dus heel erg dat je dit nu wel deelt.

Dus als ik je goed begrijp heb je meegemaakt dat lewisplaatvloeren met vloerverwarming wel scheuren als de vloer vastgeschroefd is en niet wanneer deze los ligt?
 
  • Like
Waarderingen: Markck

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Michel Dijkstra schreef:
Heb je ook iets bij te dragen aan de vraag van dit topic?
Nee.
 
  • Like
Waarderingen: Michel Dijkstra

Markck

  • #14
Ondanks het opvolgen van het advies van de fabrikant (Lewis), is de betonnen vloer toch iets bol gaan staan. Het is een kleine ruimte van 3m2 (wc). Maar bij de deuropening gaat de vloer een mm of 3 naar beneden als ik er op ga staan. Mijn vraag is, hoe kan ik dit probleem oplossen? Iemand een advies wat ik kan doen om de vloer te fixeren.

Ik heb het advies van de fabrikant opgevolgd en de platen niet vastgezet op de houten ondervloer. In de hoeken heb ik de platen tijdelijk strak vastgezet met houten klossen om omhoog krullen te voorkomen.

Na het drogen van het beton zijn de houten klossen verwijderd.
 

Luukw

  • #15
@Remmus ik vind jouw techniek wel interessant, doe jij dit in boven of onderflens?
 

Michel Dijkstra

  • #16
Dit laat nogmaals zien dat het echt belangrijk is de platen stevig vast te zetten (: Het vastschroeffabeltje moet echt de wereld uit! Geloof nu eens gewoon de natuurkunde ipv wat ongefundeerde meningen :prima:
 

Luukw

  • #17
@Michel Dijkstra jij hebt ze gewoon in de onderflens op de balken vast gezet?
Ik heb contact gehad met duofor (die geven aan licht te vernagelen) en die noemen de bovenflens ivm de werking.

hoe is jouw ervaring na 2 jaar?
 

Michel Dijkstra

  • #18
Ha Luukw, ik heb ze voornamelijk in de bovenflens vastgezet, maar op sommige plaatsen ook bij de onderflens. Vloer ligt er top bij (met vloerverwarming) en nergens een scheurtje te bekennen. Ik heb geen nagels gebruikt, maar de platen gewoon stevig vastgeschroefd.
 

Luukw

  • #19
Top dan ga ik ze ook gewoon vastschroeven, ik heb elektrische vloerverwarming volgens mij is het risico dan nog kleiner
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu