Afvoer douchebak door zwaluwstaartplaten

j91roen

  • #1
Dag,

Ik ben van plan om in onze nieuwe badkamer zwaluwstaartplaten te plaatsen op houten balken. Hierop komt een lage douchebak te staan. Nu twijfel ik alleen nog hoe ik het beste de sifon onder de douchebak door de zwaluwstaartplaten kan maken. Volgens mij heb ik 2 opties:

1. Een ruim gat rond de sifon, die ik tijdens het storten van de betonvloer open hou met een houten bekisting. Hierdoor heeft de sifon nog wat bewegingsruimte wat het aansluiten op de douchebak makkelijker maakt. Er zit echter wel een open gat onder de douchebak, en mocht er ooit een kitrand gaan lekken dan loopt het hier zo doorheen naar de verdieping eronder.

2. De sifon met pur vastzetten en vervolgens mee storten in de betonvloer. Hierdoor zit er geen gat in de vloer waar water doorheen kan lopen bij een lekkende kitrand. Echter moet de sifon bij deze methode meteen exact op de goede plek zitten om op de douchebak aan te sluiten, aangezien je daarna niet nog een centimeter naar link/rechts of boven/beneden kan.

Iemand een idee hoe dit normaal gesproken wordt gedaan? Wat zouden jullie aanraden?

Groet,

Jeroen
 

JohGi

  • #2
Dag Jeroen,
Niet je vraag maar let wel op het gewicht van het beton ten opzichte van de draagkracht van de balken. Beton kan zwaar worden, zeker als er ook nog een douche met tegels e.d. op geplaatst wordt. Zelf heb ik de vloer hier gemaakt van wediplaat. Er zijn tal van soortgelijke platen. Altijd waterdicht. Sterk en licht. Direct overheen te regelen.

Dan on topic. Dat idee van van het gat is niet zo verkeerd. Niet te groot maken. Hoe groter, hoe meer speling. Hoe meer speling hoe meer kans op lekkage. En het nadeel wat jij beschrijft is eerder een voordeel. Als er iets lekt kun je het maar beter meteen weten in plaats van dat alles onder de bak eerst compleet verzadigd raakt van water. Dus daar zou ik me geen zorgen om maken.
 

j91roen

  • #3
Bedankt voor de reactie. Wel waar dat het beter is om meteen te weten als er iets lekt inderdaad. Ga dan voor die optie denk ik.

Qua gewicht moet het geen probleem zijn. Badkamer is 1.90*1.10, zal zo'n 100kg beton in gaan. Ligt op dikke balken met 3 muren eronder.

Die platen zien er op zich wel makkelijk uit, maar kan je die zo over houten balken leggen (vloer is al weg namelijk)? De montage omschrijvingen gaan alleen over ze op een houten of betonnen vloer leggen. Weet dus niet of ze van zichzelf voldoende draagkracht hebben.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu