Zwaluwstaartplaat vloer uitdagingen

Tim de beginner

  • #1
Hoi allemaal,

Ik ben enthousiast begonnen aan het strippen van mijn zeer gedateerde badkamer. Nu ik met de leidingen bezig ben heb ik wat hulpvragen voor de vloer die erin ligt.

Wat achtergrondinformatie, een huis van iets meer dan 100 jaar oud, 1e verdieping. Afmetingen 180 bij 220. Er ligt een zwaluwplaat op de balken. Het liefst zou ik deze laten zitten en hergebruiken, tenzij dat niet kan natuurlijk.

In de oude badkamer zat aan de achterkant een badkuip 160x80), de vloer is daar iets lager (+/- 1 cm) de afvoer heb ik voor nu nog laten zitten, en is 40mm. Op dezelfde plek komt een grote douchebak (160x90) te liggen die als inloopdouche gaat dienen, de bak is 3cm hoog, de sifon moet daar nog onder. Zover mogelijk zou ik de douchebak zo vlak mogelijk met de vloer hebben.

Het badmeubel zat en komt tegen de linkermuur (120 lang). Dat wordt een zwevend badmeubel. Vanaf de douchebak wordt alles betegeld met daaronder elektrische vloerverwarming.

Nu heb ik de volgende uitdagingen waar ik graag jullie hulp bij krijg:

1. afvoerleiding:
De afvoer is maar 40mm en loopt richting de deur volledig onder de zwaluwstaart door langs de balken van de vloer. Idealiter wordt die 50mm, maar het plafond in mijn woonkamer wil ik graag heel houden dus dat gaat denk ik niet lukken zonder de hele zwaluwstaart te verwijderen.

Naast de zwaluwstaart ligt een houten vloer die toch open gaat, dus daar zou ik de leiding wel kunnen vergroten naar 50mm, dus alleen onder de lewisplaat zit dan 40mm.

Op diezelfde horizontale afvoer zit ook nog de aansluiting van de wasbak, nu nog vanuit de vloer. Die moet straks vanuit de muur komen vanwege het zwevende meubel. Die is dik genoeg en niet dragend om die erin te verwerken, maar hoe krijg ik die aangesloten? Ik dacht eraan om de vloer daar uit te bikken en dan daarin te verwerken, en daarna weer dicht te storten. Daaronder kan ik dan gelijk het Tstuk verlijmen van 50mm naar 40mm die naar de douche gaat. Is dit een verstandige aanpak?

2. Vloer opstaande randjes
Langs de wanden is het beton opstaand gemaakt, dat was geen probleem toen er een badkuip zat en een badmeubel tot de grond, maar zo kan het niet getegeld worden tot de muur. Kan ik dit gewoon weg bikken zodat de vloer tot aan de muur vlak is? En daarna kimband?

Helemaal vlak is niet nodig denk ik, aangezien ik de vloerverwarming in de egaline storten wil.

3. Sifon douche
Om de douchebak zo vlak mogelijk met de vloer te krijgen zou ik graag een uitsparing maken in de vloer voor de sifon, kan ik dat gewoon met slijptol en beitel doen? Of verzwakt ik daarmee de constructie/waterdichtheid? Moet ik na de uitsparing maken nog meer doen?

Alvast bedankt voor jullie hulp, overige tips ideeën zijn zeker van harte welkom!

Mvgr,
Tim

IMG_20210812_104030.jpg IMG_20210812_104112.jpg IMG_20210812_104126.jpg IMG_20210812_104047.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Het is een heel verhaal. Voor een betere respons kan je het ook opknippen in meerdere topics. Maar wellicht ben je inmiddels zelf al verder met de klus?

De afvoer onder de lewis: als die niet vervangen kan worden, controleer dan wel eerst het afschot en of deze geen lekkagesporen heeft.
 

Tim de beginner

  • #3
Bedankt voor de reactie, ik ben inmiddels verder met het project en bovenstaande uitdagingen zijn opgelost.
 

Remcoow

  • #4
Hoi Tim,
Ik zit met een soortgelijke klus. Kun jij aangeven hoe je het het opgelost met de sifon in het beton?
Dank je wel
Gr Remco
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu