Vloerverwarmings vragen

CJB

  • #1
Hallo,

Wij hebben een jaar geleden een bestaand huis gekocht. Bj 1991. Na de bouw is er vloerverwarming als bijverwarming in gelegd. We hebben dus ook radiatoren.

We willen eigenlijk een nieuwe tegelvloer welke ik in beginsel over de bestaande wil leggen. Nu heb ik het een ander gehoord over poreuze buizen bij vroege vloerverwarmingen. Als wij die zouden hebben wil ik niet het risico nemen op een lekkende vloerverwarming over 5 jaar. Dat zou dus betekenen dat de vloer eruit moet gehakt worden en een nieuwe toplaag erop moet.

Mijn vragen zijn:
1. Oude buizen zouden vooral zwarte buizen zijn. Wij hebben grijs met een blauw streepje. Kan iemand hier iets over zeggen?

2. Is het risico van oude buizen: lekkage of enkel vervuiling van de CV? Zoja dan kan je toch alleen met een filterunit af?

3. Kan iemand een (grove) indicatie geven van de kosten van het laten storten van een nieuwe dekvloer? Het gaat om 110 m2. Het uithakken zou ik zelf nog wel doen. Ik heb geen idee waar ik aan moet denken en vrees eigenlijk wel een beetje voor grote kosten. Googlen leverden me 100-125E per m2 op! Dat vind ik nogal wat.

Alvast bedankt voor de antwoorden
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Maak even foto's van verdeler en slangen
 

CJB

  • #3
Ok: (dat is snel trouwens! :shock: )

Verdeler wordt in elk geval vervangen.



 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
De twee meest rechtse slangen zijn verdacht evenals de slangen die naar de radiatoren toe lopen.

Het is aan de buitenkant van de slangen vaak niet te zien of deze zuurstofdifuus zijn,

Of de water kwaliteit moet gemeten worden, of als u de pompmotor die op de verdeler zit ervan afhaalt en het water wat afgetapt wordt is schoon en in de waaier van de motor en het slakkenhuis zitten geen bergen roest(magnetiet), dan kan u ervan uitgaan dat de slangen geen probleem zijn.
Als er wel heel veel vervuiling is dan zal u moeten kijken wat er wel de oorzaak van is.

Over prijzen worden hier geen uitspraken gedaan.

We zijn een klushulp forum (zie de forum regels :wink: )

Vr Gr en succes ermee
 

CJB

  • #5
Bedankt.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Als dit een installatie is voor 110 M2, zul je sowieso weinig plezier hebben van deze vloerverwarming.
De buizen liggen dan te ver uit elkaar om de installatie nadien als enige verwarmingsbron te gebruiken. Tevens zal het verwarmen van de vloer veel meer tijd kosten dan wanneer de buizen dichter bij elkaar zouden liggen waardoor je meer energie kwijt bent. (bij 110M2 zouden "normaal" 11 groepen gelegd worden: hier liggen 6 groepen op 110M2, dus de buizen liggen op 15 à 20 cm uit elkaar)
Het is m.i. een wijdverbreid misverstand dat je de zogenaamde bijverwarming een lekker warme vloer hebt. Het kost juist meer energie om de vloer op temperatuur te brengen en te houden. Leg liever alles aan met de buizen zo dicht mogelijk naast elkaar (10-12 cm) en regel de gewenste vloertemperatuur met de thermostaat op de verdeler.
Laat dus nooit "bijverwarming" aanleggen: het levert je alleen een hogere energierekening op!

Wanneer de vloerverwarming na 1991 is gelegd, zal de buis al zuurstofdicht zijn: daarover is geen twijfel mogelijk.
Het zou wel zinvol zijn om een pompschakelaar toe te passen om het energieverbruik van de huidige pomp aanzienlijk te verminderen. Nog beter is om de pomp te laten vervangen door een energiezuinige label-A pomp.
Als u toch een nieuwe dekvloer laat leggen, zou het nog beter zijn om de huidige vloerverwarming in z'n geheel te vervangen en de buizen dan direct dichter bij elkaar te laten leggen. U bespaart dan op de energiekosten en bent verzekerd van de modernste technieken (tenzij u tegen het lijf loopt van een installateur die nog loopt te knoeien met label B pompen.....)
Prijzen voor dekvloeren lopen erg uiteen en zijn afhankelijk van de dikte van de dekvloer. Hiervoor kunt u het beste contact opnemen met een gespecialiseerd bedrijf.
 

CJB

  • #7
Dank voor de antwoorden.

Vanochtend is er een installateur langs geweest met een vergelijkbaar verhaal.

Hij kende de kleur slangen niet, maar durfde op basis van de leeftijd ook wel een uitspraak te doen. Daarbij hebben we het ook gehad over een betere pomp.

Deze gaat sowieso vervangen worden dus dan maar meteen goed. Met de energiebesparing van de pomp zou je hem in ongeveer 10jaar terug verdienen.

Om zeker te weten dat er geen 'vuil water' in de ketel terecht komt plaatsen we nog een filterunit net voor de ketel. Op deze manier durf ik de slangen wel te laten liggen.

Ik ben met je eens dat dit erg weinig capaciteit is voor het oppervlak, hier had ik nog niet over nagedacht en dit ga ik eens laten bezinken. Dit zou op zich weer een argument zijn om nieuwe vloerverwarming aan te leggen.

en nu koffie :)
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
CJB schreef:
Met de energiebesparing van de pomp zou je hem in ongeveer 10 jaar terug verdienen.
Dat is wel erg lang: de terugverdientijd van een label-A pomp is aanzienlijk korter, ook al omdat de prijs van deze energiezuinige pompen de laatste maanden drastisch is verlaagd.
 

CJB

  • #9
Ok,
Nou ja nog beter dan
 

Gamgra

  • #10
Wij hebben een vrijstaande woning gebouwd in 1973, gelijkvloers origineel uitgerust met een vloerverwarmingssysteem, bestaande uit 6 groepen, boven op de vier slaapkamers zijn radiatoren.

De (stalen)-buizen, die men toentertijd toepaste liggen op een afstand van 40cm, langs de buitenmuren liggen de buizen 20 cm van elkaar.
Onder de vloer werd tijdens de bouw op mijn verzoek geïsoleerd.

Wij stoken ons systeem jaarlijks vanaf oktober tot april op een temperatuur tussen 35 en 45 graden.
In de 42 jaar sedert wij het huis betrokken zijn er winters geweest met extreem lage temperaturen, enkelen zelfs met een Elfstedentocht.
Ondanks de grote afstand tussen de buizen zijn wij altijd in staat geweest om de boel comfortabel warm te houden.

Mijn advies aan @CJB is, om alles te laten zoals het nu is, misschien ga je 5% meer gas verstoken, dat prijsverschil weegt niet op tegen al het ongemak en kosten van een volledig nieuw systeem.

Wij hebben spouwmuur isolatie, dubbel glas en dakisolatie.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #11
Moet je pompje het ook 10 jaar volhouden. Legio pompjes halen dat niet eens.
 

CJB

  • #12
Iedereen bedankt voor de reacties.
ijn advies aan @CJB is, om alles te laten zoals het nu is, misschien ga je 5% meer gas verstoken, dat prijsverschil weegt niet op tegen al het ongemak en kosten van een volledig nieuw systeem.
Is erg aantrekkelijk. Zeker aangezien we er inmiddels uit zijn dat de buizen niet poreus zijn.

Aan de andere kant heb ik altijd zoiets van: als je het doet, doe het dan meteen goed. Maarja daar zit hierbij wel een erg groot prijsverschil.

Eerst volgende week maar even op vakantie, kan ik het vanuit daar mooi eens laten bezinken. (en een beslissing nemen).
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #13
Het advies van een gebruiker die een installatie heeft van ruim 40 jaar oud is dus doorslaggevend en gaat boven de adviezen van professionals die dagelijks met deze materie te maken hebben......
Fijn dat iemand tevreden is over zijn installatie, maar dat zegt nog weinig over uw situatie.
 

CJB

  • #14
Nee, dat zeg ik niet.

Alles wat iedereen heeft gezegd en geadviseerd wordt erg op prijs gesteld. Op dit moment hebben we nog geen besluit genomen.

Zoals ik al aangaf doe ik het graag altijd 'in een keer goed'. In dit geval brengt dat behoorlijke consequenties met zich mee. Zowel financieel als in tijd en puinzooi. Daarom gaan we niet over een nacht ijs en denken we er dus nog even over na waarbij alle adviezen en ervaringen, ook buiten dit medium, worden meegenomen en gewogen.

Een vakantie die al gepland stond, lijkt me daar een perfecte gelegenheid voor :D
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #15
Prettige vakantie!!
 

Gamgra

  • #16
@Degooyer:
Neem mij niet kwalijk indien jij je als vakman tekortgedaan voelt door mijn reactie.
Ik heb geen enkele twijfel over jouw deskundigheid in deze materie.

Evenmin heb ik twijfels over de deskundigheid van de vaklieden en ontwerpers van het jaren 70 in mijn huis geïnstalleerde vloerverwarmingssysteem.

Mijn reactie was puur gebaseerd op de vraagstelling van CJB, over de in zijn vloer geplaatste materialen, en of deze voldoen aan de huidige kwaliteitsnormen.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #17
Ik neem niemand wat kwalijk !!! IK vond het wel een mooie eerlijke reactie!!
Eigenlijk wel een juiste: als het werkt laat het dan zo en ga er niets aan veranderen!! Ben ik eigenlijk ook wel met je eens.
En dat de vloerverwarming na ruim 40 jaar nog goed werkt is een goede reclame voor degene die het destijds heeft aangelegd.
Maar momenteel zijn er toch wel enige nieuwe ontwikkelingen. Als men dan toch wil gaan aanpassen, ga dan niet een stukje aanpassen, maar pak het goed aan. Daar mankeert het vaak aan: men koop een mooie nieuwe verdeler, maar werkt nog met niet zuurstof dichte slangen: dat gaat niet goed (vroeg of laat)
Ik (inmiddels ook bijna 68) heb zelf een installatiebedrijf voor vloerverwarming en ben dagelijks vol passie bezig op dat vlak.
Kom op dit forum nog wel eens meningen tegen die echt niet kunnen: die van u (jou) was een eerlijke mening: zal men ook zeker op prijs stellen !!!!

M.vr.gr.
Aart Dijs (Degooyer omdat ik uit Het Gooi kom...........)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu