Vloerverwarming zwevend op zeer ruwe ondervloer

Frankco

 • #1
Ik ben mijn jaren 70 woning grondig aan het renoveren. Een onderdeel hiervan is het aanleggen van vloerverwarming op de bestaande beton broodjesvloer.

Zoals gebruikelijk bij woningen rond dit jaartal, is de zandcementlaag op de betonnen broodjes slechts 3 cm. Doordat we diverse ruimtes met verschillende vloerhoogtes bij elkaar gaan trekken, een stukje uitbouw doen en wat muren verwijderen en de zandcementlaag op sommige plekken in niet al te beste conditie is, ben ik van plan deze zandcementlaag te verwijderen. De 3cm winst is voor ons de moeite om dit te doen, gezien de plafondhoogte al niet zeer hoog is en we vanaf de ruwe constructievloer zo een frisse start kunnen maken.

Isolatie aanbrengen tussen de betonvloer en het vloerverwarmingspakket zal lastig worden gezien de geringe opbouwhoogte, maar ook gezien de ruwheid van de constructievloer. Gelukkig is de kruipruimte zeer ruim bemeten, waar op veel plekken een diepte van ongeveer 1,5 meter is en ook de fundering door het inklinken van de veengrond volledig vrij is gekomen, isoleren rondom de fundering behoort dus zelfs tot de mogelijkheid in de nabije toekomst.

Toch lijkt het mij, ondanks dat isoleren volledig van onder in de kruipruimte kan gebeuren, dat het wenselijk is om de vloerverwarming zwevend op te bouwen om eventuele contactgeluiden naar de buren te reduceren en het uitzetten/krimpen op te kunnen vangen. Hiervoor lijkt mij een product in een "folievorm" of matten het meest geschikt om de ruwheid van de huidige constructievloer enigszins te volgen. Hierop komt vloerverwarming op netten, wat in een zandcementlaag gestort zal worden. Ik vraag mij echter af of de kale betonvloer niet te ruw gaat zijn om een zwevende vloer op te bouwen, of dat er eerst nog verder geëgaliseerd moet worden. Op de foto is zichtbaar wat de staat is zonder de zandcement vloer, waarop duidelijk zichtbaar is dat er een behoorlijk 'reliëf' is met hoogte verschillen van gemakkelijk 5mm.

Ik hoor graag jullie mening hierover of mogelijke alternatieven voor de opbouw.

IMG_20200821_144425.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Degooijer

  Specialist Vloerverwarming
  • #2
  OP een niet geëgaliseerde betonvloer kan je wel met netten een vloerverwarming leggen. Leg onder de netten dan wel een isolatiefolielaag van ca 3-6 mm, als scheiding tussen de ruwe betonvloer en de nadien aan te brengen dekvloer.
  Mijn advies is om de meest scherpe punten op de vloer wel te verwijderen: deze zouden de verwarmingsbuizen kunnen beschadigen.
  Let op met het gewicht van de dekvloer !
  Je kunt ook denken aan een droogbouw vloerverwarming: het gewicht daarvan ligt beneden de 10 KG/m2, maar vereist wel een vlakke stabiele ondervloer.
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #3
  Ik denk dat je het beste overal de dekvloer kunt verwijderen, de uitbouw maken en
  daarop één dekvloer laten storten. Een paar mm verschil in hoogte is geen probleem.

  Gezien de dekvloer en de leeftijd van het huis zou ik het als volgt doen:
  Dunne folie van b.v. 3mm en rand isolatie
  Daarop dunne netten met vloerverwarming
  Daarop de dekvloer van minimaal 7cm bovenop de vloerverwarmingsbuizen
  (maak de dekvloer ook wat steviger door er versneller of vezels aan toe te voegen!)

  Door de dikkere dekvloeren zul je waarschijnlijk de voordeur en evt. binnendeuren ook
  aan moeten passen. Wij hebben in exact dezelfde situatie gezeten, en dat ook zo opgelost.
  Extra isolatie was bij ons ook niet mogelijk i.v.m. de hoogte van de ruimten, maar ook bij ons
  hebben we een kruipruimte van ca. 140cm hoog dus daar zijn nog mogelijkheden genoeg.
  Tevens hebben we alle binnenkozijnen en deuren incl. voordeur vervangen,
  wat financieel niet echt gepland was, maar nu zijn we heel blij dat we dat toch gedaan hebben.
  Anders komt het er nooit meer van.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu