Vloerverwarming zonder mengventiel

Helpmnkoelkastisstuk

  • #1
Beste CV-klussers,

Bij een toekomstige badkamerrenovatie wil ik misschien vloerverwarming onder de tegels, aangesloten op mijn CV. Het advies is altijd om de temperatuur laag te houden omdat de vloer anders te heet wordt. Maakt dat ook uit bij tegels? Ik zou liever een simpele oplossing willen, namelijk zonder extra mengventiel en pomp (want in de rest van het huis is geen vloerverwarming). Is dat mogelijk? Of is dat in alle gevallen af te raden? Of adviseren jullie iets anders voor een kleine badkamer (7m2)?

De vloer zou dan misschien best af en toe warm kunnen worden, maar dat lijkt me juist wel comfortabel in de badkamer. Ik ben van plan om ook een handdoekradiator te plaatsen met thermostaatkraan en vanuit de retour daarvan pas naar de vloerverwarming te gaan. Het water zal dan maximaal zo'n vijftig graden worden vermoed ik, en alleen kortstondig om op te warmen. Daarbij komt er natuurlijk ook een vloerkleedje o.i.d.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Zo niet uitvoeren.
Zet een RTL ventiel tussen de aanvoer en de vloer, dat begrensd je hem op veilige temperatuur.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #3
Je hebt van een gerenommeerd merk een vloerverwarming met slechts een groep.

Kijk hier eens op heeft, persoonlijk de voorkeur boven een RTV.

john
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #4
Ah bedankt, ik wist niet over het retourterugloopventiel. Dat moet wel kunnen denk ik. Even checken of ik het snap... is zo'n RTL-ventiel niet eigenlijk een soort thermostaatknop die niet op de ruimtetemperatuur maar op de retourtemperatuur van het water werkt? (En waarom kan dat niet op de aanvoer vraag ik me af.)

En nog een vraagje... mijn badkamer is bijna 7m2, terwijl ik lees dat maximaal 25 meter vloerverwarmingsbuizen mogelijk zijn bij een RTL-V. Zou dat genoeg zijn i.c.m. een handdoekradiator?

Over die vloerverwarming met slechts een groep: als ik zoek op "vloerverwarmingverdeler met een groep" vind ik inderdaad wel wat. Maar dat is toch wel weer een hele installatie, wat ik liever niet heb. Bovendien is het goedkoopste wat ik tegenkom zo'n 250 euro, tegenover zo'n 70 euro voor een RTL-ventiel. Wat zijn precies de voordelen van een verdeler en mengventiel met pomp e.d.?
 

Bert pit

  • #5
Een mengverdeler met pomp mengt het warme water van de cv met het koude water van je vloer. Hierdoor warmt een vloerverwarming gelijkmatiger op.

Met name op een grotere vloer is dat belangrijk, omdat het bij onvoldoende doorstroming delen van de vloer koud zouden blijven (begin van de lus warm eind koud). Op een kleine vloer is dat minder merkbaar.

nb zou je het warme water zo in je vloer laten lopen, buitenom dat het gevaar bestaat dat je vloer veel te heet wordt, heb je kans dat je tegels los komen.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #6
Aha, dat klinkt logisch. Is dat omdat bij een mengverdeler met pomp het water sneller kan stromen? Maar dan dus met een lagere temperatuur?

En mijn andere vragen hierboven (kan iemand even checken of ik het nu goed begrijp?):
(...) is zo'n RTL-ventiel niet eigenlijk een soort thermostaatknop die niet op de ruimtetemperatuur maar op de retourtemperatuur van het water werkt? (En waarom kan dat niet op de aanvoer vraag ik me af.)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Omdat het water in de aanvoer te heet is en die niet afkoelt met meer of minder water laten toe stromen.

Het water komt met 60 graden de vloer in, de hoeveelheid bepaald hoeveel het water afkoelt voordat het bij de retour is.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #8
Oja natuurlijk, en daarom mag het systeem zeker ook niet te lang zijn want dan zou aan het begin de vloer te heet worden als je aan het eind nog wat warmte over wilt houden. Hoewel, houd je dat toch niet altijd een beetje aangezien je altijd met een hoge aanvoertemperatuur zit? Of maakt dat niet zo uit?
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #9
The headhunter schreef:
Zo niet uitvoeren.
Zet een RTL ventiel tussen de aanvoer en de vloer, dat begrensd je hem op veilige temperatuur.
Overigens bedoel je hier toch "tussen de retour en de vloer"?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Idd typefoutje.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu