Vloerverwarming warmt niet op

Dag allemaal, Ik heb 2 jaar geleden zelf mijn verwarming geïnstalleerd met radiatoren boven en vloerverwarming beneden. Het werkte geweldig en was er toch een beetje fier op.
MAAR,, nu wil mijn vloer niet meer voldoende opwarmen en moet ik voorlopig elektrische radiatoren gebruiken om bij te verwarmen.
De vloerverwarming bestaat uit 7 kringen die aangesloten zijn op een verdeler waar een circulatiepomp op staat.
Nu is de inkomende kant van de verdeler warm alsook de buizen van de vloerverwarming maar de retoursbuizen zijn koud. De verwarmingsketel schakelt om de 10 minuten in veiligheid omdat zelfs op de laagste stand het water te warm word.
Ik nam aan dat de circulatiepomp kapot was gegaan en heb deze vervangen.
Het probleem blijft en heb echt geen idee meer wat het zou kunnen zijn. Ik heb deze zomer een radiator bijgezet in een andere kamer maar het probleem blijft ook als ik deze radiator dicht zet op de collector.

Iemand een idee???
 
Het lijkt er inderdaad op dat er te weinig doorstroming is door je vloer.
Je hebt zelf al de pomp vervangen, dat is een verdachte inderdaad. wat voor pomp heb je nu geplaatst?
Zitten er mogelijkheden op de verdeler om de groepen in te regelen, en zo ja, hoe zijn die ingesteld?
En plaats even een paar foto's inderdaad.
 
118951_verwarming2_1.jpg
118951_verwarming3_1.jpg
118951_verwarming1_2.jpg


De derde afbeelding is de circulatiepomp.

De tweede is de verdeler.

De eerste is aan de linkerkant de buizen die de verdeler voorzien en aan de rechterkant de collector voor de radiatoren
 
Voor de laatste afbeelding bedoel ik de rechterkant naar verdeler vloerverwarming en linkerkant collector voor radiatoren
 
Geven allemaal zo goed als nul. Ik had niet door dat het flowmeters waren ( voel me redelijk dom :? ), dacht dat het drukmeters waren.
Ik had de mengkraan helemaal open gezet, bij het dichtdraaien van die mengkraan ( temperatuur verlagen) heb ik een flow van bijna 0,5 l per min maar voelt de temperatuur wel laag aan ( de temperatuurmeter is kapot :( ).
Is dit voldoende flow?
 
Ok, ik heb voldoende flow in de buizen van de vloerverwarming maar er komt niet genoeg warm water in de circulatiepomp waardoor de ketel in veiligheid springt.
Er komt dus niet voldoende warm water door de mengkraan en als ik die temperatuur hoger zet heb ik niet genoeg flow in de vloerverwarming.

Niet makkelijk
 
Het thermoventiel is overbodig. Omdat de radiatoren met dezelfde watertemperatuur draaien als de VV.
De toevoer- en de retourleiding aansluiten op de retourbalk van de VV.
Nog beveiligen met maximaalthermostaat.bernhard
3482_openverdeler_1.jpg
 
Dank u voor het meedenken maar ik denk toch dat het thermoventiel noodzakelijk is. De ketel geeft namelijk 57° wat teveel is voor de vv.
 
Wat is het merk en type van deze mengkraan?
Hoe lang heb je de verschillende circuits gemaakt van de vloerverwarming?
Hoe heb je ze ontlucht?
 
Het merk van de mengkraan is reliance thermomix ufhl en dan nog een nummer 515304.

Het langste circuit is 80 m.

Het vullen heb ik circuit per circuit gedaan en de verdeler ontlucht via een klassieke radiator ontluchting. Ik hoor niets speciaal aan de pomp.
 
Wat je nog even kunt proberen is om de pomp op een vaste stand 2 of 3 zetten, dat geeft meer druk dan de stand waar hij nu op staat. (III aan de linkerkant van de pomp is dan verlicht)

Ik ben niet bekend met het type mengkraan wat je hier gebruikt, en zie ook niet echt of dat hydraulisch neutraal is of actief.

Heeft de installatie wel goed gewerkt?
 
Heb ik al geprobeerd.
Ik begin te vermoeden dat de circulatiepomp, verdeler en alles met de vv in orde is maar dat het debiet van de pomp van de ketel niet hoog genoeg is. Ofwel is die installatie niet goed.
De ketel springt dus in veiligheid omdat hij niet voldoende warmte weg krijgt. Als ik ga voelen aan de retour buizen is de retour collector veel warmer dan de retour van de vv ( die voelt gewoonweg koud). Na de T waar die twee samenkomen is de buis te warm. Er komt dus te weinig water van de vv.
Het vreemde is wel dat als ik een radiator afsluit aan de collector de keteltemperatuur nog sneller stijgt. Er gaat op dat moment dus niet meer flow naar de VV.
Ik weet eigenlijk niet welke pomp er voor die flow zorgt, die van de ketel of die van de vv.
 
Met een open verdeler en geen thermoventiel gaat het ook werken met een ketelwatertemp van 57°.
Zie mijn schets. In de open verdeler wordt het CV-water uit de ketel gemengd met het retourwater uit VV. Het uitgaande water terug naar de ketel en naar de VV zal door het mengen van beide waterstromen een veel lagere temperatuur krijgen.
De benodigde Cv-watertemp zal daardoor ook lager worden.
bernhard
 
Het was uiteindelijk een verstopping in de thermostatische kraan, deze proper gemaakt en alles werkt weer naar behoren. Ik zal in de toekomst toch nog een filter moeten plaatsen.

danku voor jullie feedback
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan