Vloerverwarming warmt bijna de hele dag!

Christel55

  • #1
Hallo allemaal,

Ik zit even met mijn handen in het haar. Wij hebben afgelopen zomer vloerverwarming beneden laten leggen, maar tot nu toe ben ik er niet heel gelukkig mee.

Ondanks dat de temperatuur hier standaard op 20,5 staat, warm ik op een dag nog steeds 12 uur gemiddeld, laatst zelfs 19 uur!

Over een halve graad verwarmen doet hij meer dan een halve dag.

Aantal belangrijke dingen;
• Radiator in de berging, badkamer en gang (hier geen vloerverwarming)
• Nest thermostaat, Opentherm, voorlooptemp is 60 graden
• CV temperatuur stond op 80, heb ik zelf op 50 graden gezet, merk geen verschil dat het nu langzamer duurt dan voorheen.
• Ketel verwarmt vaak onder de 50 graden.
• Te verwarm vloeroppervlak is +- 40 m2

Verder zijn de radiatoren eigenlijk constant koud als de vloerverwarming op temperatuur is, wat denk ik logisch is maar wel heel vervelend?

Wie kan mij helpen, Alvast heel erg bedankt!

image.jpg image.jpg image.jpg
 
Laatst bewerkt:

Christel55

  • #2
De vloerverwarming verdeler hangt trouwens in de Kelder!
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
Zet parameter E. is op 2 op de ketel en verhoog de maximale aanvoertemperatuur is naar 70 graden, 50 is te laag voor een menginjectie verdeler.
Wordt de ingestelde ruimtetemperatuur wel gehaald?
Met vloerverwarming is het de bedoeling om de ingestelde temperatuur zo stabiel mogelijk te houden maximale verlaging is 1 a 2 graden tenopzichte van de overdag ingestelde temperatuur
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Bij een situatie waarbij de verdeler onder het niveau van de vloerverwarming hangt, kan er bij lucht in de verwarmingsbuizen niet ontlucht worden.
Bij een nieuwe installatie kan dat gemakkelijk voorkomen. Oplossing is dan doorspoelen van de installatie zodat je er zeker van bent, dat er geen lucht meer in de leidingen zit.
Daarnaast zou ik een etageregeling adviseren om de temperatuur boven en beneden gescheiden te kunnen regelen (even googlen op etageregeling en je ziet al snel een mogelijke oplossing)

Ik vraag me trouwens af waarom je een Nest thermostaat hebt gekozen: deze biedt bij vloerverwarming (een aan/uit systeem) geen toegevoegde waarde.
Tevens ligt het aan de wijze waarop de vloerverwarming is aangelegd of deze traag of nog trager reageert.
Is de verwarming ingefreesd, dan zou bij 1 graad opwarmen het ca 1 uur duren: dat is niet abnormaal (maar dat is ook afhankelijk wat er over de vloerverwarming heen ligt)
Liggen de buizen dieper in de vloer met daarover heen een behoorlijke dekvloer, dan kan het zeker wel langer duren.
De mate van isolatie onder de vloerverwarming is ook van belang.

Het advies is dan om de temperatuur in de ruimte war vloerverwarming ligt zo constant mogelijk te houden (dag en nacht)
Maar dan ben je voor de verwarming in de ruimten met radiatoren ook nog wel afhankelijk van die ene Nest thermostaat, dus kijk zeker even naar een gescheiden regeling.

De keteltemperatuur kan je rustig op ca 65-70 graden zetten: niet te laag. Dat de ketel water afgeeft van een lagere temperatuur is zinloos (is het effect van modulerend regelen) en kost je uiteindelijk meer energie.
Zo te zien is het water wat door de vleor circuleert afgesteld op iets meer dan 30 graden: ook dat is een gevolg van zuinig afstellen. Bij die temperatuur duurt het langer voordat alles is opgewarmd. Bij houten of PVC bedekking is ca 30 graden C oké, maar bij tegels etc. mag dat best wel wat hoger zijn: ca 40 graden C ook afhankelijk van hetgeen je over de vloerverwarming hebt liggen
 

Christel55

  • #5
Bedankt voor je reactie!
Wat bedoel je met parameter E?

Maar bedoel je dan de CV ketel weer op 70 graden zetten? Want wat is het verschil met de voorlooptemperatuur op de Nest en de temperatuur op de CV ketel, dat snap ik niet helemaal haha.
Ik zet de verwarming nooit lager s'nachts, omdat het zo lang duurt, dus standaard blijft hij altijd op 20,5 graden staan.
 

Bert pit

  • #6
Ja 70 graden aanvoer om mee te beginnen en op aan/uit regelen ipv opentherm. Opentherm wil namelijk standaard een lagere aanvoer genereren en dan wordt de vloer niet warm.

Even in Jip en Janneke taal:
Je hebt een mengverdeler. Deze mengt de aanvoertemperatuur van (laten we zeggen) 70 graden naar 40 graden dat de diverse vloersegmenten in gaat. Die 70 graden is nodig omdat koud retourwater uit de vloer gemengd wordt, zodat die met 40 graden de vloer in gaat.

Zou je de aanvoer vanuit de ketel op 40 graden zetten, dan mengt de verdelen naar (laten we zeggen) 26 graden (vanwege de menging) en dan warmt de vloer niet of veel te langzaam op.

Iets anders is een een nieuwe woning met optimale isolatie. Daar kan de aanvoer van 40 graden rechtstreeks de verdeler in en is 28 graden voldoende om de woning te verwarmen.
 

Christel55

  • #7
De vloer is opgevuld met zand, dan witte isolatieplaten (?), dan de slangen vloerverwarming en dan hierop weer beton als ik het goed zeg!

De Nest die hebben wij al jaren geleden met de CV ketel laten plaatsen, dus al voor de vloerverwarming.
Ik ga wel eens kijken naar de etalageregeling, want het is niet te doen zo als je s'avonds wilt douchen haha.

Maar de Opentherm kan ik beter aanpassen naar aan/uit? Kunnen jullie mij hierover iets meer vertellen, ben echt een leek hierin haha.
Ik heb zojuist de CV temperatuur weer omhoog gezet.

Zou het ook kunnen liggen aan de waterdruk die door de slangen stroomt of is dat sowieso het probleem niet? Want je kan iets aanpassen van de liters per uur als ik het goed zeg?
Ik vind het allemaal maar lastig!

Dankjewel allemaal!
 

Christel55

  • #8
Er ligt nu laminaat in de woonkamer, dit word later dit jaar wel tegel omdat we spijt hebben van de keuze laminaat.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #9
Als je parameter E. In de ketel op 2 zet reageert het toestel als een aan uit toestel op een opentherm warmtevraag en zal gaan proberen om naar de maximaal ingestelde watertemperatuur te stoken
 

Christel55

  • #10
Hallo,

Ik voel me heel erg dom, maar ik krijg het niet voor elkaar haha.
Ik kan wel een instelling in de nest aanpassen wat betreft Opentherm of aan/uit maar ik weet niet of dit voldoende is...

Ben ik dan overigs ook zuiniger aan het stoken dan met de "Opentherm" situatie of dat niet perse? : )
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Opentherm is een communicatieprotocol en zegt niets over zuinig of niet.
Punt is dat deze vaak modulerend aansturen dwz dat ze de ketel vragen om een bepaalde watertemperatuur welke ze berekenen uit de gemeten ruimte temperatuur en de gewenste temperatuur.
Dit heeft voor u als nadeel dat de thermostaat een lage temperatuur kan vragen terwijl uw verdeler een hoge temperatuur nodig heeft en dus de ketel heel lang moet stoken om er iets van warmte binnen krijgen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #12
Er worden hier zoveel vragen over vloerverwarming gesteld en iedere keer is het hetzelfde.
Neem een zone of etageregeling met aan/uit contact naar de ketel en veel problemen zijn dan al opgelost. Er komt een tijd dat er geen reactie meer komt op dat soort vragen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #13
Parameter E. Stel je in op de cv ketel, kijk hiervoor in de installatiehandleiding bij paremeter instellingen.
Hier staat ook beschreven hoe je het service menu opent
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #14
Wat ook belangrijk is om in gedachte te houden, is dat een modulerende ketel in principe altijd probeert om zo lang mogelijk te branden op een zo laag mogelijk vermogen. Het aantal branduren van een modulerende ketel zal dus altijd veel hoger zijn dan bij een ouderwetse aan/uit ketel. Dit terwijl het totale verbruik lager ligt van de modulerende ketel.

Dat de ketel veel branduren maakt, zegt dus niet direct iets over een te hoog verbruik. Sterker nog bij een goed uitgerekende installatie zal de ketel continu branden als het buiten kouder is (tenminste als de woning niet heel goed geïsoleerd is).

Verder doet het laminaat ook geen goed. Als de capaciteit van de vloerverwarming al krap aan is, dan kan het laminaat ervoor zorgen dat je vermogen tekort komt.
 

Christel55

  • #15
Ik heb het nog steeds niet gevonden, maar de CV ketel moet in mei een onderhoudsbeurt hebben, dan ga ik er gelijk naar laten kijken!

Ik heb nu wel de aanvoertemperatuur weer op 75 staan, en nu verwarmt hij eindelijk weer vrij snel!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu