Hoe meer warmte in vloerverwarming? Thermostaat knop calibreren?

WdeG

 • #1
Mijn vloerverwarming doet het… nét niet lekker. Ik woon al enkele jaren in dit huis, het verwarming systeem hebben we niet zelf aangelegd. Na enkele jaren gebrekkig comfort, nu toch maar eens kijken of ik eea beter ingeregeld krijg.

Er komt water van ca. 40, 45 graden van de ketel; radiatoren geven naar tevredenheid warmte af. De vloerverwarming blijft “hangen” op Max. 28 graden. Ik snap dat die niet té warm moet zijn, maar ik denk dat het comfort toeneemt als ik dat op Bijv. 30 graden krijg. De bypass wordt net zo warm als de aanvoer (waardoor ik vrij zeker ben dat er écht warm water beschikbaar is)


De pomp loopt, en ik voel ook (aan de buis) dat warm water bij de retour gemengd wordt. De magneetklep wordt geschakeld op een ruimte thermostaat die ik zo hoog heb gedraaid dat hij permanent open staat (tbv testen/inregelen)

Het lijkt er alleen haast op dat die thermostaat knop het bij 28 graden welletjes vindt. Die kan niet hoger dan stand “12” en daar staat hij op.

Kan ik misschien iets afstellen aan die thermostaat kraan, dat hij iets meer doorlaat?

Zie foto’s voor het systeem en de thermostaatknop met gedemonteerde kop. Dank voor uw tijd en suggesties.
83D712C1-5A17-496F-9F56-E92B29A3DC51.jpeg
1995F04D-EFDF-4537-A755-75E08BB1FD7D.jpeg
518B6499-24A4-4700-8607-62161FA51158.jpeg
85EB152D-9AFD-464D-9F88-6F8FEA7FA0FA.jpeg
.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • The headhunter

  Specialist Elektra
  • #2
  Ik denk niet dat dit lekker gaat werken.
  Het is een mengverdeler, dus of je temperatuur moet ketelzijdig omhoog om na menging warmte over te houden.
  Of je moet er meer naar toe brengen.

  De pomp van dit systeem pompt een deel van zijn mengwater direct terug naar de retour. Dus daar moet een inregelkraan zitten die ervoor zorgt dat de meeste warmte door de vloer gaat
   

  WdeG

  • #3
  Er is een duidelijk voelbaar temperatuur verschil tussen de aanvoer en retourslangen. Helaas geen temperatuur voeler in de retour en geen flow meters. Ook is de temperatuur van de aanvoer verdeler veel lager dan van de aanvoer vanaf de ketel die door de bypass stroomt, (28 vs 40-45 graden). Er zit een kraantje (net buiten de foto zie ik nu) waarmee ik de afvoer richting ketel kan knijpen. Dat leek me alleen niet handig; ik wil toch juist “plaats maken” voor het warmere water? Als enige actie met dat kraantje heb ik vastgesteld dat die vol open staat; en dat leek me wel OK dus daar heb ik niet aangezeten. Moet die geknepen worden dan?
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #4
  Het moet een evenwicht zijn tussen retourflow en vloerflow.
  Als hij te ver open staat gaat het meeste water juist retour ketel, knijp je teveel dan komt er niet voldoende heet water binnen.
   

  WdeG

  • #5
  Ah ok. Dat gaan we dan eens proberen als ik vrijdag de hele dag thuis ben. Dank voor de tip.
   

  Bert pit

  • #6
  Zet eerst je aanvoer gewoon op 70 graden en de thermostaatkraan op de middenstand (4 of 5). Kijk het eens een dag aan. Er stroomt nu teveel afgekoeld water je vloer is, daarmee krijg je het nooit warm gestookt.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu