Vloerverwarming vervangen kapot afsluitklep

Mr.Patrick

  • #1
Hi All,

Als nieuwe huiseigenaar ben ik druk doende om een all round klusjesman te worden, want veel zaken kun je zelf oplossen als je er maar de tijd voor neemt. Nu loop ik tegen het volgende aan.

In mijn woning heb ik vloerverwarming en ik kwam erachter dat er continue water door de leidingen stroomde en daardoor het GJ verbruik vrij hoog was. Na uren van onderzoek en testen ben ik er achtergekomen dat van 1 zone de klep niet altijd goed afsluit. Nu is natuurlijk de hamvraag. Hoe ik dit vervang, vooral omdat de warmwater van buitenaf komt (soort van stadsverwarming, meer straatverwarming). Ik heb ook gekeken naar het merk van de verdeler, maar dat is een Italiaans merk waarover ik zo goed als niets qua onderdelen of informatie kan vinden. Ter illustratie een foto van de kapotte klep en het merk van de verdeler. Heeft iemand hier ervaring mee en kan die mij de stappen geven die ik moet volgen, zonder dat ik het hele systeem kapot maak of een water lekkage krijg omdat ik iets opendraai en er overal water uit spuit.

Alvast bedankt voor jullie hulp en wijze raad.

Patrick

IMG_0452.JPG


IMG_0453.JPG
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Kan je een foto plaatsen waarop de hele verdeler zichtbaar is. Ik vermoed dat deze verdeler niet voldoet aan de eisen van de stadsverwarming, waardoor je onnodig veel enerhie verstookt
 

Mr.Patrick

  • #3
Hierbij foto van installatie beneden, waar het water binnenkomt en de verdeler op de 2de verdieping die de 1ste en 2de verdieping aanstuurt.

IMG_0454.JPG
IMG_0455 2.jpg
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Dit zal een installatie en verdeler zijn op "blokverwarming". De temperatuur van het aangevoerde water is m.i. weinig of niet te regelen.
Vervangen van het motortje (als dat het euvel is) is niet zo moeilijk. Maar als die klep waarop het motortje is geplaatst niet (geheel) afsluit, wordt het lastiger.
Ik ken deze verdelers niet, maar zoals je al aangaf blijkt het Italiaans te zijn (waarvan ik in NL niets terug vind)
Ik begrijp nooit zo goed, waarom men geen gangbare producten toepast in Nederlandse installaties. Vermoed dat je daardoor niet veel verder komt. Mogelijk toch even een berichtje aan de Italiaanse fabrikant aan wijden.
 

Mr.Patrick

  • #5
Bedankt voor de snelle reacties!
Temperatuur dat binnenkomt is prima. Het euvel zit hem echt in het debiet die niet goed afsluit. Ik moet als het ware er altijd nog een tik opgeven om kanaal helemaal dicht te zetten. Ik heb motortje van een ander kanaal ook al gebruikt maar dat maakt weinig uit. Daarnaast voelt het indrukken van deze debiet net iets anders dan de andere debieten. Waarom ze voor dit merk gekozen hebben, weet ik ook niet. Op zijn minst gezegd onhandig, maar om nou de hele installatie te vervangen voor een debietje klinkt ook weer zo raar. Nog andere ideeen? Of iemand anders ervaring met dit type systeem?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Je moet de ringen waar de thermische motoren op zitten eens goed vastdraaien.
Als deze niet goed vastzitten dan sluit het ventiel niet goed af en zal er water blijven stromen
 

Mr.Patrick

  • #7
Ik heb geprobeerd om hem zo vast mogelijk te draaien, met tang (tegen beter weten in). Dit hielp niet, bij het losdraaien draaide ik ook het hele mechanisme mee, waardoor er wat water uitspoot, gelukkig kon ik het weer terugdraaien en wat voorzichter de ring weer losser maken. Ik heb ook geprobeerd om met wat tape ervoor te zorgen dat de thermische motor de pin verder zou indrukken, hielp ook niet. Bij de andere debieten voel ik gewoon een beetje klik als ik die indruk met mijn duim, wat ik niet voel bij de kapotte debiet. Alhoewel ik me wel afvraag hoe zoiets nu kapot kan gaan.
 

Mr.Patrick

  • #8
ik schreef debiet, maar ik bedoel de stift die de waterstroom regelt, het pinnetje wat op de eerste foto te zien is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu