Vloerverwarming stopt met opwarmen

knoem

 • #1
Beste Allemaal,

Onlangs heb ik in de woonkamer vloerverwarming laten aanleggen als hoofd verwarming. Alles lijkt prima te functioneren maar nu het wat kouder wordt is het lastig om de woonkamer boven de 22 graden te krijgen. Niet dat het veel warmer moet worden maar ik zou wel graag over de mogelijkheid beschikken.

cv instalatie.pngSetup:
Cv (remeha calanta cw5)
vloerverdeler 5 groepen met pompschakelaar
(alle hoofdleidingen 22 mm, alle aftakkingen 16mm)

Ik ben geen deskundige maar ik heb begrepen dat je ketel vanzelf stopt met stoken op het moment dat de retour een bepaalde graden Celsius behaald.
Kan het zo zijn dat door mijn systeem 2 lussen heeft dat een lus bijvoorbeeld sneller op een x temperatuur is waardoor de ketel denkt dat die niet meer hoeft te stoken?
En dit terwijl er benden nog niet de gewenste temperatuur is behaald.
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
 • #2
De ketel houd niet op te stoken, hij modulerend terug dat heeft dan alleen invloed op de grote van de vlam, niet van de watertemperatuur.
Wat wel kan is dat de pomp ook terugtoert omdat het temperatuur verschil te klein word tussen aanvoer en retour en dat daardoor er niet voldoende druk meer is om alle kringen van water te voorzien.

Maar u hebt toch laten plaatsen?Heeft de installateur dan de opdracht om het te verbeteren.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
 • #3
Een ketel doet niets vanzelf en kan ook niet denken!! Het is altijd een gevolg van een regeling.
Je laat ook niet weten hoe e.e.a. is geregeld, dus is er ook weinig zinvols over te vertellen.
 

knoem

 • #4
Degooijer,

Goed punt, ik heb een klok thermostaat waarin de temperatuur van 07:00 tm 23:00 op 21 graden is ingesteld tussen 23:00 en 07:00 op 19 graden.

De cv staat op 75 graden ingesteld
 
Laatst bewerkt door een moderator:

knoem

 • #5
Hierbij nog een foto van de verdeler.
Wat opvalt is dat de aanvoer en retour temperatuur niet zo veel lijken te verschillen.
temp is nu 21,5 terwijl ik 22 vraag. Daar lijkt die niet toe te komen.
20210106_195747.jpg
20210106_195808.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #6
De temperatuur op de meters is niet de ruimtetemperatuur.
Als iets warmte moet afgeven zal er wel temperatuur verschil moeten zijn.
Een vloerverwarming van 22 graden geeft geen warmte af aan een ruimte van 21 graden.
Als beide thermometers nagenoeg gelijk zijn is er geen of onvoldoende warmte toevoer naar de vloerset.
En dat komt dan waarschijnlijk omdat de ruimte temperatuur in de ruimte met de thermostaat bereikt is.
 

knoem

 • #7
Dat begrijp ik, de foto betreft ind aanvoer en retourwaarde. De thermostaat geeft 21,5 aan en komt daar dus niet boven terwijl ik nu wel tijdelijk meer vraag.

Kan het nog te maken hebben met de pompschakelaar die er tussen zit? Ik las elders dat met een label a pomp je dit er beter niet tussen kunt zetten.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

The headhunter

Specialist Elektra
 • #8
De pomp schakelaar moet er niet tussen, maar als.de pomp aan staat is de schakelaar actief en heb je dus te weinig aanvoer van water.
er de thermostaatkop eens iets hoger.
 

knoem

 • #9
Zou ik.hem dan bijvoorbeeld op 40 moeten zetten?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
 • #10
Heeft de vloerverwarmings-leverancier iets over de vloer-themperatuur gezegd?
Bij een ingeschakelde ketel (kamerthermostaat tijdelijk erg hoog zetten) kun je aan de thermostaatknop van de verdeler draaien, ik zou zeggen probeer het eerst eens tot 30 graden als je geen andere adviezen hebt.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
 • #11
Nee op 39,5.....regelen op de halve graad: zet alles eens goed open, dan kan je pas zien of iets werkt.
 
Laatst bewerkt:

knoem

 • #12
Vandaag even contact opgenomen met het bedrijf die de installatie heeft aangelegd.
Zij adviseerde mij om de inregelkraan op de verdeler iets meer open te zetten, deze stond op 0,2 en nu staat die tussen de 0,3 en 0,4. Ik begrijp dat deze kraan de verhouding inregelt. Als ik de thermostaat knop op 40 had werd deze niet warmer op de meter dan 30. door het aanpassen lijken deze waarde meer overeen te komen. Even aankijken hoe het nu gaat.
 

knoem

 • #13
Inmiddels weer een paar uur verder en mijn temperatuur in de woonkamer komt niet boven de 22,5 graden terwijl ik nu 24 vraag. Het is dus wel iets beter maar ik vind het vreemd dat die niet de 24 bijvoorbeeld haalt.

wat mij opvalt als ik de pompschakelaar er tussen heb zitten dat die vaak uitschakelt. Dat vind ik vreemd want de temperatuur die ik op mijn thermostaat heb ingesteld is nog niet bereikt. Ik zou toch mogen verwachten dat omdat de temperatuur nog niet is behaald de ketel het signaal krijgt dat die moet blijven stoken.

Ik heb toch het idee dat het iets tussen mijn ketel en thermostaat
als ik naast mijn cv sta hoor ik ook met enige frequentie een tik, lijkt op het geluid van krimpen en uitzetten maar goed ook dat is vreemd want die cv is nu continu in bedrijf.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
 • #14
De pompschakelaar reageert op de temperatuur van het water wat uit de cv-ketel komt. De thermostaat in de kamer reageert op de ruimtetemperatuur op die plasts. Ze hebben dus totaal niet met elkaar te maken. Hoe is de hysteresis van de kamerthermostaat ingesteld. En is die thermostaat nog wel in orde?
 

knoem

 • #15
Ik snap de werking van een pompschakelaar wel, die schakelt op het moment er zicht warmte aanvoer aandient, dan wordt de boel geschakeld en gaat de pomp van de verdeler draaien.

De thermostaat geeft een signaal richting de ketel dat er een warmte vraag is, als gevolg daarvan zou ik verwachten dat de ketel gaat draaien en blijft draaien tot de waarde is behaald. Dat is nu niet het geval.

Ik heb een i-sense thermosstaat die ik zo uit de verpakking heb geplaatst. Dus dat zal standaard fabriek zijn ingesteld.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
 • #16
Hoe zit het met de verbinding tussen de thermostaatknop op de verdeler en de daaraan gekoppelde voeler in de onderste balk van de verdeler (C)?
Ik zie ook nog een regelmogelijkheid aan de rechterkant van de verdeler (A). Deze regelt de hoeveelheid retourwater wat gemengd wordt met water uit de ketel. Hoe is deze ingesteld. Zet deze eens helemaal open.
20210107_201941.jpg
 

knoem

 • #17
Die heb ik vanochtend van 0,2 naar 0,3 gezet. Moet ik die dan naar 0,5 draaien?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
 • #18
Hoe dichter die instelling staat, des te minder retourwater wordt gemengd met vers water. Helemaal dicht betekent een blokade en helemaal open betekent dat er optimaal wordt gemengd. Proberen is de beste manier.
Dit is bedoeld voor lage temperatuurtoepassingen

En je hebt nog steeds die pompschakelaar er tussen? Haal er ook maar eens af, want die pomp moet je laten lopen!! Deze regelt zichzelf en er is geen pompschakelaar nodig.
 
Laatst bewerkt:

knoem

 • #19
Wat ik mij afvraag van die pomp is of die inderdaad zich zelf regelt.
Hij staat nu op CP2, zo is die opgeleverd

pomp instelling.png


ik heb de schakelaar er nu tussenuit gehaald.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #20
Het zou kunnen dat je ketel uit gaat omdat zijn maximaal temperatuur word bereikt, de ketel gaat dan in regelstop en wacht tot hij is afgekoeld.
Meestal is de oorzaak gebrek aan doorstroming of te weinig afgifte door verwarmen de elementen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu