Vloerverwarming slaat steeds af na paar minuten

Groenteboer

  • #1
Ik ben een redelijke leek en probeer uit te vinden wat er loos is met mijn vloerverwarming welke sinds een paar weken niet meer warm wordt.
De geschiedenis, ik zal dit beknopt proberen te doen:

-Huis is aangesloten op stadsverwarming.
-Vloerverwarming in zijn geheel geinstalleerd door specialist 9 jaar geleden.
-Heeft eerste 7 jaar probleemloos gefunctioneerd.
-Nuon heeft zo'n 1,5 jaar geleden een warmteunit in de meterkast geinstalleerd, waardoor water nu door die unit verwarmd wordt in plaats van dat het warm vanaf de straat het huis binnen komt.
-Na die actie kwam er ineens een keihard geluid (alsof er in de muur geboord werd) ergens vandaan zodra de thermostaat aansloeg, dit geluid hield zo'n 6 seconden aan.
-Nog steeds functioneerde de verwarming goed maar wel die 6 sec. lawaai bij warmtevraag, heb dit voorgelegd aan de Nuon die weer langs was, volgens hen was de klep in de vloerverwarmingsunit (nr 2 in foto) verkeerd om geinstalleerd (verkeerde waterstroomrichting, N.B. pijltje stroomrichting daarop is weggevijld!) die dit geluid zou veroorzaken.
-Had inmiddels een workaround gevonden voor die herrie bij aanslaan => een radiator op de bovenverdieping kort even open draaien van tevoren en dan handmatig de thermostaat hoger zetten.

Nu: De winter erna, deze winter, leek het herrieprobleem spontaan verholpen en functioneerde alles ruim een maand lang weer als vanouds tot 3 weken terug. De benedenverdieping wilde maar niet opwarmen.
Geprobeerd de vloerverwarmingsunit en Nuon-unit in meterkast te triggeren door warmwaterkranen open te draaien, verwarmingen boven, thermostaat meerdere malen omlaag en omhoog te zetten.
Na een aantal van deze acties ging de vloerverwarming dan weer zijn werk doen. Nu inmiddels sinds 1 week lukt dat niet meer. Verwarmingsplaten boven ontlucht (leek geen lucht in te zitten overigens), en ook de vloerverwarmingsunit ontlucht.
Net op de vloerverwarmingsunit gekeken wat er nou gebeurt als ik de thermostaat hoger zet, ik zie dan op het apparaatje van de draadloze themostaat, Watts Industries (nr 1 in foto, die de klep open zou moeten zetten) dat daar een rood schuifje achter een stukje doorzichtig plastic
zichtbaar is die dan binnen ongeveer een minuut beweegt (open schuift). Het probleem lijkt echter te zijn zodra hij open is en de unit en leidingen warm worden hij na een paar minuten weer dichtgaat!
Dit doet hij elke keer als ik het probeer.

Nu is dus de vraag, het probleem lijkt te zijn dat zodra de klep open is hij vrij direct weer langzaam gaat sluiten.
1-Zou dit een defect zijn in dat apparaatje van de draadloze thermostaat met dat rode indicatortje?
2-Zou de klep zelf stuk kunnen zijn (die zit toch in het stukje leiding waar dat bovengenoemde apparaatje aan bevestigd zit? (nr 2 in foto))?
3-Iets anders?

Alvast hartelijk bedankt voor de input!
Hierbij ook een foto van de installatie/situatie.


Grundfos UPS 15-40 BP pomp
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ik denk dat je thermostaatkraan defect is waardoor er te heet water in de unit komt.

Tevens heb je je rtlventiel eraf gehaald, dat kan voor extra stookkosten zorgen.

1 ding valt mij wel op aan je verhaal, repareren komt in je woordenboek niet voor.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Wanneer dit door "specialisten" is aangesloten, zet ik toch zeer grote vraagtekens bij de vakkennis van die "specialisten".
Het RTL ventiel is hier vervangen door een motortje (1) die de klep (2) opent/sluit.
Dit is sowieso verkeerd:L dat RTL ventiel (de thermostaatknop ligt er nu los bij) kan je niet zomaar vervangen door een motortje wat die klep geheel sluit.
Het RTL ventiel dient om de retourwatertemperatuur te regelen. (en is ook bepalend voor je energierekening!)
Uit de wir-war van draden onder de pompschakelaar kan ik niet helemaal opmaken of dat motortje "geregeld" wordt door de pompschakelaar. In ieder geval is dit niet de bedoeling van een pompschakelaar.
Gebruik die pompschakelaar (als deze het nog doet) nou eens waarvoor deze is gemaakt: het regelen van de pomp (met de sensor op de juiste plek)
en zet die losliggende thermostaatknop eens terug op het RTL ventiel.
Een thermostaat regelt nooit de klep in de retourleiding van een stadsverwarmingsverdeler: ook dit is dus geen oplossing die door een "specialist" aangebracht kan zijn.

De situatie op de foto kan nooit aangebracht kan ook niet het gevolg zijn van veranderingen door de NUON.
Al met al een vreemde situatie, die voor ongewenste situaties kan zorgen. Mijn advies is om alles eens goed aan te sluiten (de Watts thermostaat waarover u het hebt, moet iets heel anders schakelen dan hetgeen nu gebeurt)
 

Groenteboer

  • #4
@Degooyer: Hartelijk dank voor uw reactie. Ik had al een dergelijke reactie verwacht ook, dat het specialisme van de persoon die dit zo heeft aangesloten in twijfel zou worden getrokken. Dit deden de 2 van Nuon die hier langs waren ook al. En u bevestigt dit verhaal (als meer onafhankelijke partij neem ik aan :) ), dus dat is nuttig. Inderdaad dat dat RTL ventiel er terug op moet en de huidige situatie best gevaarlijk kan zijn zelfs.

Ik zal hier de juiste persoon bij moeten zien in te schakelen. Heeft u tips voor mij op dat gebied? Waarnaar te zoeken/vragen? Hoe heet iemand die verstand heeft van vloerverwarming, m.a.w. waarnaar te zoeken in de "Gouden Gids"? Het is altijd zo lastig met klussers dat je nooit weet van tevoren hoe goed ze zijn en wat voor rekening je achteraf kunt verwachten (en of je probleem dan opgelost is en de situatie optimaal aangesloten) :cry:

Voor de tussentijd heb ik nu zelf eens dat motortje eraf gedraaid en dat RTL ventiel erop gezet...wordt het in ieder geval weer even warm in huis waarschijnlijk want nu loopt ie... :lol: Al zal hij op deze manier nooit uitschakelen zodra het warm genoeg is lijkt mij? In iedeer geval doet het thermostaat mechanisme het niet meer natuurlijk...
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
We geven op dit forum geen referenties van specialistische bedrijven op dit gebied. U hebt zelf al de ervaring, dat men zich al snel uitgeeft voor "specialist" of "deskundige", maar er niets van bakt. Voorzichtigheid is dus geboden!! (zeker bij stadsverwarming, want daarmee worden de grootste fouten gemaakt)
U kunt bij stadsverwarming de vloerverwarming juist heel gemakkelijke regelen, los van "de rest" van de woning (radiatoren bijv.) Zie de link in een pb.
 

Groenteboer

  • #6
Ik heb het momenteel dus zo aangesloten zitten:



Inderdaad eindelijk weer een warme vloer nu. Maar ik probeer het systeem toch nog wat meer te doorgronden, misschien kan ik zelf wel tot een bevredigende situatie komen :cool: .

Momenteel is de pompschakelaar er even tussenuit gehaald en de thermostaat afgekoppeld.
Nu heb ik de volgende vragen hierover:

1- Als ik de input/aanvoer (linkerknop) op zo'n 40 graden zet, zoals op het plaatje te zien wellicht, en de retour (rechterknop) op 28, wil dat dan zeggen dat het water in het apparaat gemengd wordt tot 40 graden, met die temperatuur de buizen ingaat en er pas water teruggegeven wordt naar de meterkast (Nuon) zodra de output temperatuur vh water onder de 28 graden komt?

2- Wordt er dan zolang die retour temperatuur boven de 28 graden komt/blijft in principe geen warm water meer bijgemengd en zou dan de warmtevraag vanuit de meterkst moeten stoppen? Of wordt nu de klep nooit gedicht aangezien dat thermostaatapparaatje die voorheen de klep dicht duwde er nu niet meer op zit? Momenteel blijft de warmwaterleiding nog steeds doorsuizen (nog steeds warmtevraag blijkbaar).

3- Is er daardoor een combinaties van temperatuurwaardes te bedenken die handig is of juist niet?

4- Waar zou die thermostaat dan in deze setup tussen gezet kunnen worden als hij niet rechtstreeks op de klep gemonteerd moet worden, waar hij voorheen zat? Een apart stuk leiding met nog een aparte klep op at horizontale stuk buis rechtsbovenin?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Je kan een regelklep plaatsen in dat horizontale deel daarop komt dan de elektrische regelklep.

De RTL moet ingesteld staan op de maximale retourtemperatuur van de warmteleverancier.

Idd de warmte word pas weer toegevoerd als aan 2 voorwaarden worden voldaan.
1 de mengtemperatuur is lager dan ingesteld op de thermostaatknoppen.
2 de retourtemperatuur is lager dan ingesteld op de RTL.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #8
Plaats de regelkleppen waar ze horen, namelijk op de groepen. Er zijn zo veel simpele setjes waar je dit mee kunt realiseren.

john
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu