Vloerverwarming RUH-N2 2- groeps

Sandrabudding

 • #1
Goedemorgen,

Omdat ik na veelvuldig lezen op internet en in de handleidingen van de vloerverwarming er niet uitkom, even hier een bericht.

Wij hebben enkele weken geleden een nieuwe woning gekocht waarin vloerverwarming ligt van WTH. Wij hebben een RUH-N2 2- groeps.De verwarming is aangesloten op een CV-ketel (ingesteld op 65 graden) die boven in de woning hangt. De vloerverwarming moet een oppervlakte van ongeveer 50 m2 verwarmen.

Boven de retour zit nog een thermostaatknop gemonteerd die van 1 - 5 kan worden ingesteld. Deze heb ik al op allerlei standen gehad, maar nu maar ingesteld op 2,5.

Na lang prutsen zijn wij er inmiddels achter dat er alleen warm water door de invoerbuis stroomt als de verwarming in de gang (waar ook de meterkast staat) op stand III/IV wordt gezet.

De Grundfos Alpha-2L staat ingesteld op de 7de stand (gezien vanaf links) dus het meest 'hoge' van het oploopstuk rechts.

De aanvoer buis wordt goed warm, maar de temperatuurmeter die boven de Grundfos hangt wordt over het algemeen niet warmer dan 20-25 graden. De vloertegels worden in ieder geval ook niet warm. De thermostaat (Honeywell) in de woonkamer blijft rond de 18-19 graden hangen (hetgeen ook wel logisch is), terwijl wij hem al dagen op 25 graden hebben staan.

De retour-thermometer geeft een temperatuur aan van gemiddeld 20 graden.

Ik heb getest of de pinnetjes achter de thermostaatkranen ingedrukt kunnen worden, dit kan. Ik heb getest of de pinnetjes achter die oranje dopjes ingedrukt kunnen worden, dat kan ook. Ook het pinnetje van de maximaalunit kan worden ingedrukt.

Ondanks dit wordt onze vloerverwarming niet warm. De rode 'unit' waarin en waaruit de buizen naar de vloerverwarming lopen wordt overigens ook niet warm..

De oude bewoner geeft aan dat het altijd probleemloos gewerkt heeft. Maar hij heeft geen idee hoe de vloerverwarming werkt dus daar hebben we ook niets aan.

Ik ben enigszins radeloos, kan iemand ons helpen?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Verwarming Sp.

  Specialist Verwarming
  • #2
  Ik zou beginnnen met een aantal foto's van de situatie bij u thuis.

  Daarnaast is 2 groepen voor 50m2 VEEL te weining, groot kans dat het duur stoken wordt.
   

  Sandrabudding

  • #3
  Update van mijn bericht: de thermostaatkraan op de aanvoerbuis staat op 40 graden. Daar kan het dus niet aan liggen.
   

  Sandrabudding

  • #4
  Hessie,

  Kan ik erachter komen - zonder aankoopnota, want die heeft de vorige bewoner niet meer - hoeveel groepen het zijn?

  De foto zal ik vanavond maken bij thuiskomst.
   

  Verwarming Sp.

  Specialist Verwarming
  • #5
  Op de foto's is dat direct te zien. Ik wacht het even af.
   

  Bernhard

  • #6
  bernhard
   

  Sandrabudding

  • #7
  Hierbij de foto's van onze opstelling. Op de blauwe slangen staat 1 tot en met 4.

  De thermostaat in de woonkamer geeft overigens 18 graden aan (de 'vraag'temperatuur staat op 25).   

  Ingmar89

  Specialist Verwarming
  • #8
  De kraan in de retour, die je nu op 2 hebt staan, is een RTL (retourtemperatuur begrenzer). Bij een cv ketel is dit niet nodig, wel bij stadsverwarming. Zet deze maar helemaal open.(knop er eventueel af).
  Met de rechter knop kun je de temperatuur regelen. zet die maar op 40-45 graden. Kijk nu eens wat de temperaturen doen.
   

  Sandrabudding

  • #9
  Na ruim 9 uur met de RTL op 5 en de temperatuurregelaar op 45 graden staat de retourthermometer op 22 graden en de aanvoer op 25 graden.

  Temperatuur in de woonkamer is gezakt naar 17 graden en de tegels zijn nog altijd ijskoud

  :(
   

  Ingmar89

  Specialist Verwarming
  • #10
  Er komt te weinig warm water je vloerverwarming in.
  staan er in huis nog andere radiatoren open? Zo ja, draai alles behalve de vloerverwarming eens dicht.
   

  De loodgieter

  Vaste beantwoorder
  • #11
  Je geeft aan dat de vloer wel warm word als je de radiator in de hal op stand 5 zet.

  Voer eens even een klein testje uit, zet de kraan van de radiator eens open en controleer welke leiding als eerste warm word.

  Heb een donkerbruin vermoeden dat dat de linkerleiding is van de 2 waar de afsluiters op gemonteerd zitten, is het antwoord juist word de linker dus als eerste warm zit je aanvoer en retour op de vloerunit verkeerd aangesloten. Door het openen van de thermostaatkraan in de gang word het retour water, nu het aanvoer water van je vloerverwarming.

  Echter doordat je retourventiel de hoge aanvoer temperatuur zoor zijn kiezen krijgt blijft deze 9 van de 10 keer dicht.

  en dicht is geen doorstroming dus geen warmte.

  John
   

  Sandrabudding

  • #12
  Bedankt voor alle hulp. Ik heb inderdaad nogmaals alles nagelopen en het bleek achteraf iets vrij simpels te zijn. Blijkbaar heeft de vorige bewoner - geen idee waarom - maar alle retourslangen dichtgedraaid. Ik heb braaf gekeken of de pinnetjes 'los' zaten, maar vervolgens de knoppen ook weer net zo dicht gedraaid :D ..

  Na die los te hebben gedraaid ging de temperatuurmeter omhoog en is de vloer inderdaad binnen een dag warm geworden.

  In het kader van durf te vragen nog even een vraag, want tot mijn grote schrik hebben wij de afgelopen 2 weken ruim 190 kWh gebruikt, vermoedelijk omdat de pomp dus als een gek heeft staan werken (voor niets). De Alpha 2L die is gemonteerd heeft zeven standen, stand I, II en III (gelijke toerentallen) en stand 1 - 4 (proportionele druk & constante druk). Het boekje raadt aan om hem op stand 3 'Laagste constante druk curve' te zetten, maar ik heb ergens op wat forums voorbij zien komen dat stand I (laagste toerental) voor het minste energieverbruik zorgt.
   

  Ingmar89

  Specialist Verwarming
  • #13
  Op I is het zuinigst. Of je het daarmee warm genoeg krijgt moet je zelf even proberen. anders kun je het beste kiezen voor de laagste constante curve. (eerste symbooltje op rechts)

  190 kWh komt niet alleen van die pomp.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu