Vloerverwarming retourleidingen

PBD

  • #1
De vloerverwarming is al aanwezig (huurhuis) maar hier zit duidelijk veel kennis en sommige zaken heb ik nog niet kunnen achterhalen.

De bovenverdieping heeft 4 zones. Verdeler heeft geen afleesbare flowmeters, alleen de mogelijkheid tot open- of dichtdraaien. De slaapkamer heb ik (niet helemaal) dichtstaan ivm geen behoefte aan verwarming. Vanwege al langere ontevredenheid over de mate van opwarming heb ik de Wilo pomp van stand 1 naar stand 2 gezet, dit lijkt te helpen.

Het valt me op dat de retourleidingen van de overige 3 zones lang niet even warm aanvoelen, zou dit wel het geval moeten zijn? Eentje is warm, eentje is zoals verwacht koud en de overige 2 hooguit lauw.

Daarnaast vraag ik me al tijden af:
Hoe lang zal het gemiddeld duren voor het warme water de leidingen doorgestroomd is?
Als de aanvoerleiding van de regelset geen warm water meer krijgt vanwege het afslaan vanuit de centrale thermostaat, blijft het warme water dan in de leidingen in de vloer of voert hij dit af via de retourleiding (ingesteld op 30C) en is dit eigenlijk een verspilling van heb ik jou daar?
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Het is mij ondanks de vele woorden nog niet duidelijk wat nu het probleem zou kunnen zijn.
  1. Is de vloerverwarming waar je een klacht over hebt alleen op de bovenverdieping gelegd?
  2. Hoeveel groepen liggen daar en zijn deze (deels) afgesloten (niet verstandig met dit koude weer!)
  3. worden de aanvoerleidingen van de groep(en) waarover je een klacht hebt wel warm?
  4. en blijf eens af van de knoppen op de verdeler: op den duur is alles ontregelt, krijgt iedereen de schuld, maar is dat wel het gevolg van het feit dat je aan de knoppen draait zonder precies te weten wat je aan het doen bent.
  5. Hoeveel groepen zijn er op de verdeler? Zijn er meer dan 3 groepen zet dan de pompsnelheid maar rustig op 2 en zijn het meer dan 5-6 groepen, zet deze dan maar op 3.
  6. is de verdeler ook voor een benedenverdieping (en hoeveel groepen liggen daar)
Zet alles eens gewoon 100% open en hou eens op met al die "zuinige" maatregelen.
Ook de thermostaat die alles regelt: zet deze eens gewoon zo hoog dat de cv-ketel aan blijft totdat alles naar wens reageert.
Als de cv-afslaat doordat de op de thermostaat gewenste temperatuur is bereikt, zal het warme water nog wel een tijd in de vloerverwarming circuleren. Het kan echter, afhankelijk van de opbouw van de vloerverwarming, wel behoorlijk lang duren voordat alles goed is opgewarmd. Als je dan steeds weer opnieuw begint, kom je nooit tot het gewenste resultaat: lekker verwarmde ruimten.

We worden momenteel de hele dag gebeld door mensen, die absoluut geen vragen kunnen stellen en ook bij benadering niet weten hoe alles werkt. Zo weet men bijvoorbeeld totaal niet, dat er in veel thermostaten batterijen zitten....... Het blijkt dan, dat door het plaatsen van een paar baterijtjes in de thermostaat alles weer op orde krijgen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu