Vloerverwarming via retourleiding

Hieronymus77

  • #1
Hallo,

Ik heb een kleine badkamer van ca. 6m2 waar ik graag vloerverwarming wil aanleggen. Ik heb begrepen dat je dit zou kunnen doen door de retourleiding te gebruiken van de bestaande radiator.

De ingaande leiding op deze handdoekradiator komt rechtstreeks van de ketel. De uitgaande (retour?)leiding gaat naar de keukenradiatoren en vormen samen dus een kring. Probleem is echter dat de verwarming in de keuken qua temperatuur nu al achterblijft. Het kost me moeite om de keuken in de winter op 18 graden te krijgen. Ik ben bang dat door het verlengen van de retourleiding met vloerverwarmingsbuis het in de keuken nog kouder wordt. Dus heb ik iets bedacht om de vloerverwarming ook weer uit te kunnen zetten. Door 2 extra kranen te installeren bij de handdoekradiator maak ik als ware een aparte lus die ik ook weer uit kan schakelen.(zie bijlage)

Vragen die ik heb:

Is mijn angst terecht dat de capaciteit in de keuken nog verder terug loopt als ik alleen de retourleiding verleng?
Is de oplossing die ik heb bedacht van het aparte circuit op de handdoek radiator een goed alternatief?
Krijg ik bij het gebruiken van deze oplossing geen problemen me de aanvoertemperatuur? Het water wat direct van de ketel komt is ca. 70 graden en dus veel warmer als gebruikelijk voor vloerverwarming.

Dank alvast voor de reacties
 

Bijlagen

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
Ja het probleem wordt groter want er wordt immers meer warmte afgestaan bijvoorbeeld, de aanvoer naar de radiator in de badkamer is 70 graden deze komt retour met 50 graden gaat door de vloer en is dan nog 40 graden en dan wilt u nog een radiator in de keuken voeden met 4p graden oftewel die radiator doet bijna niks meer kwa capaciteit tenzij deze zwaar overbemeten is.
Beter is het om de radiator in de keuken zn eigen aanvoer en retour te geven, dan kunt u de radiator in de badkamer zo maken als u wilt vergeet niet om een rtl kraan in de retour leiding te plaatsen vanaf de radiator naar de vloerverwarming
 

Kluskoppel

  • #3
Ik zou het niet op deze manier doen, heb zelf onlangs vloerverwarming gelegd in de badkamer en heb ook voor deze keuze gestaan. Op 5m2 ging er toch zo'n 50m slang in (hart-op-hart 10cm). Dat is best veel weerstand waar je ketel het water doorheen moet drukken. Ook gaat het slecht(er) regelbaar zijn.

Ik heb uiteindelijk toch maar door de zure appel heen gebeten (dit was namelijk wel de duurste optie) en een vloerverwarmingverdeler met pomp aangeschaft, zodat de vloerverwarming hydraulisch neutraal is aangesloten en de CV-ketel er dus geen hinder van ondervind. Beter in te regelen ook.

Om de prijs wat te drukken heb ik een gebruikte 1-groepsverdeler aangeschaft voor +/- €80. Ook nog een pompschakelaar (€20) aangeschaft omdat er nog een oude onzuinige pomp op de verdeler zit. Een nieuwe verdeler met A-label pomp zou zo'n €350 kosten. Heb er aan zitten rekenen, door de pompschakelaar maakt de pomp veel minder draaiuren en zou de terugverdientijd voor een nieuwe verdeler erg lang zijn.

Via m'n profiel kun je evt. mijn berichten over dit project terugvinden.

Dat je keuken nu moeilijk opwarmt klinkt als een niet goed ingeregelde CV-installatie. Schaf alvast een IR-thermometer aan, dan kun je in de winter de installatie mooi 'waterzijdig inregelen'. Kan flink gas schelen (bij m'n ouders verbruikten ze 20% minder gas op ~1900m3!) en zorgt ook voor beter comfort omdat je het overal even warm krijgt.
 
Laatst bewerkt:

Hieronymus77

  • #4
De keuken zn eigen aanvoer en retour te geven zou zeker mooi zijn maar dan moet ik zowel de tegelvloer van de woonkamer als de keuken er uit slopen en dat doe ik liever nog niet. Het is wel iets dat ik ga overwegen want het is een keuken van 27m2 met 3 radiatoren. Een IR-thermometer heb ik al. Niet aan gedacht deze voor het inregelen te gebruiken. Ga ik zeker doen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu