Vloerverwarming retour en aanvoer zelfde

Jackal01

  • #1
Hallo,

Mijn vloerverwarming functioneert niet optimaal. Het systeem is een keer gespoeld, ontlucht en leek toen iets beter te doen (schijn achteraf). Ten eerste is de stroming van de slangen volgens de tekening omgekeerd aangesloten. Waarom dit niet direct goed is gezet, tijdens het spoelen verbaas ik mij ook over. De pomprichting is wel juist, het warme water pompt naar boven richting het achterste blok. Het voorste blok blijft redelijk koel. Vervolgens is er 1 groep welke echt (veel) warmte afgeeft en dat is groep 13.01 (de kortste), met een lauwe retourslang. De andere groepen worden (goed) warm tot de helft, de andere helft blijft koud en de retourslangen ook. De retour temperatuur op het blok geeft precies dezelfde temperatuur aan op de aanvoer. Alsof er weinig warme afgifte is en het water gewoon rond gespoeld is. Het hele systeem is nooit goed ingeregeld middels juiste apparatuur, er zit wel een TA modulator op de retour, deze staat open tot de helft, heb deze ook wel eens volledig open gezet, dat geeft geen verschil. De ketel temperatuur is 55, de radiatoren boven worden wel warm. Heb er 1 openstaan als bypass (deze dicht doen geeft geen verschil). De ketel lijkt een beetje te pendelen, met veel en kort aanslaan. De slangen heb ik al open en dicht gehad 1 voor 1, ook de oranje dopjes eraf gehad om open te zetten.

Mogelijk toch de slangen (stroomrichting)
Mogelijk een volledig verkeerde flow (hoe kan ik dat het beste regelen zonder flowmeters)
Of mogelijk heel iets anders.

(het bakje op de foto onder de verdeler, was ooit gebruikt tijdens het spoelen, geen lekkage dus)

Alvast dankt voor een mogelijk advies.

thumbnail_vloerverwarming.png thumbnail_Image.jpg thumbnail_Image-1.jpg
 

Jackal01

  • #2
Mogelijk nog ter aanvulling. Wanneer ik de goed functionerende groep 13.01 dicht zet (oranje knop) (en de andere twee open), loopt de retour temperatuur zelfs op tot 50 graden. Lijkt dus dat via die twee groepen alle warmte retour komt, terwijl de retour slangen koud zijn.
 

Jackal01

  • #3
Probleem is opgelost na heel wat tijden. 1: De stroomrichting van de slangen was verkeerd, waardoor het water eerst door hele koude gangen stroomde om vervolgens lauw de keuken te mogen verwarmen. 2: Er zat geen goede bypass 3: Alle radiatoren op de eerste verdieping zijn nu ook waterzijdig ingeregeld. 4: de TA kraan op de retour is eraf gehaald, deze was niet ingeregeld en had geen functie. 5: Er zijn flowmeters geplaatst, en de vloerverwarming is ook waterzijdig ingeregeld. 6: alles slangen zijn doorgespoeld en het systeem is volledig ontlucht. Nu een aanvoer van 35 en een retour van 24
 
  • Like
Waarderingen: Michielvv

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu