Vloerverwarming renovatieproject

MRW

  • #1
Beste allen,

Ik heb een klushuis gekocht van een begane grond en een eerste verdieping. We laten er een tweede verdieping opzetten.
Het huis willen we gaan verwarmen met een warmtepomp en vloerverwarming (wel één LTV-radiator in de badkamer). Omdat ik een leek ben heb ik enorm veel online opgezocht en filmpjes op youtube bekeken. Aan de hand daarvan heb ik een systeem ontworpen. Mijn vraag is of jullie willen meekijken en eventueel willen aangeven of ik het zo goed doe.

Begane grond
De bestaande houten vloer wordt verwijderd en vervangen door 35cm isolerend schuimbeton (alle water- en afvoerleidingen plaatsen we in deze laag). Op het schuimbeton komen noppenplaaten met 11mm EPS onderlaag. Hierin komen 5 groepen vloerverwarming (1 groep per 10m2) welke ik aansluit op een verdeler zonder pomp (de warmtepomp pompt dus het water rond). De slang die ik gebruik is 16mm dik en maximaal 100m per groep.

Eerste verdieping - Slaapkamers en overloop
De houten verdiepingsvloer laten we zitten. Hierop brengen we een droog vloerverwarmingssysteem aan van 25mm piepschuimplaten met stalen profielen voor de geleiding. Hierin komen 4 groepen vloerverwarming (3 groepen voor de slaapkamers? & 1 groep voor de badkamer) welke een eigen pomploze verdeler krijgen. De slang is 14mm en maximaal 100m per groep, de badkamer volgt straks maar heeft dezelfde slang.

Eerste verdieping - Badkamer
De vloer van de badkamer (en de WC op de eerste verdieping) bekleed ik met Wedi bouwplaten waarin ik zelf sleuven frees voor de 14mm slang. Ik hoop daar een slang van maximaal 80m lengte te gebruiken voor meer warmteafgifte, metalen profielen lukt (volgens mij) niet.
Hier wil ik ook nog een LTV-radiator van 60x90cm plaatsen om de badkamer afdoende te verwarmen. Hoe ik deze aansluit weet ik nog niet. Misschien maak ik er een 5 groepen verdeler van en sluit de radiator hier op aan.

Tweede verdieping
De tweede verdieping krijgt ook een houten verdiepingsvloer. De vloerverwarming wordt ook middels een droog systeem aangelegd. Dus 25mm piepschuimplaten met metalen profielen. Hierin 4 groepen (1 groep per 10m2) welke een eigen pomploze verdeler krijgen. De slangen zijn ook hier 14mm en maximaal 100m per groep.

Besturing
Voor de aansturing wil ik een zoneregeling van Honeywell plaatsen: Regelaar (max 15 groepen), servomotoren voor op de verdelers (13 stuks), servomotor voor op de radiator, bedieningspaneel en draadloze thermostaten voor in de master bedroom en badkamer.

Vragen
Vanuit mijn eigen onervarenheid heb ik dit samengesteld en vraag ik mij af of het juist is.
Klopt het dat ik pomploze verdelers kan gebruiken?
Klopt mijn opstelling voor de verdiepingen?
De kosten komen uit op €5000,- aan materialen, kan het goedkoper? Vooral de badkamer valt erg duur uit...
Ook andere op- en aanmerken, maar vooral ook adviezen, zijn van harte welkom!
Mijn dank is alvast erg groot.

Als het gelukt is, staan hieronder simpele bouwtekeningen van de situatie na verbouwing.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Zoals vaak begint u verkeerd om.

Basis is NL. Welk vermogen hebt u nodig per ruimte?
Hoeveel verlies heeft die ruimte en heb ik voldoende oppervlakte om dat te leveren en hij welke temperaturen en debiet.
Vervolgens kijk je of zo,n warmtepomp dat kan leveren.
Pomploze verdelers moet je inregelen op debiet, daar dus ook appendages voor meenemen.
 

MRW

  • #3
Bedankt voor uw reactie!

Ik heb via hier een berekening gedaan en kwam op 5,4 kW voor het hele huis (binnenT van 20 oC en koudste buitenT van -8 oC). Een warmtepomp van 6 of 8 kW zou dat dus moeten kunnen verwarmen. Klopt dat? Met 8 kW zit je dan aan de veilige kant en hoeft hij niet de hele tijd op vol vermogen te draaien. Daarnaast zit er nog een CV-ketel naast voor de écht koude dagen.

Daarnaast een berekening gedaan van de woonkamer via hier. Hierbij kwam ik op 7500 watt voor de begane grond! Dat lijkt me best veel, kan dat wel kloppen? En de belangrijkste vraag daarbij: kan de vloerverwarming met h.o.h. 10cm en 16mm doorsnee dat leveren?

Ik hoop op uw reactie.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Dit soort verwarming situaties moeten heel nauwkeurig worden berekend omdat een warmte pomp altijd te krap wordt berekend en dan met suppletie van elektra of CV ketel wordt vergroot.

Dit is alleen maar in de vorst periode die normaal maar kort duurt in Nederland.

Een te grote WP kost handen vol geld in gebruik te groot is voor een WP verkeerd.

Ook moet het huis zoals in de nieuw bouw gebeurd vanaf het fundament al geissoleerd zijn bij het minste of geringste verlies bij de gevel aansluitingen op de vloer krijgt u het al niet meer op temperatuur.

Het lijkt allemaal zo simpel maar als ik lees 5000 euro denk dat gaat niet goed komen met alle toeters en bellen wat een installatie kost met WP.

Ook slang lengten van 14mm x 100 mrt zijn uit de boze.

Laat je anders eerst goed voorlichten en berekeningen maken bij een bedrijf wat ook de materialen mag leveren en de WP in bedrijf stelt.

Vr Gr
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
De slanglengtes moet je korter houden ivm de kleinere delta t en dus hogere flow. 60 to max 80m bij 16mm. 14mm niet gebruiken of anders max 50m.
 

MRW

  • #6
Cvolieboy,

De warmtepomp wordt geleverd en geïnstalleerd door een gespecialiseerd bedrijf. Die €5000 gaat dan ook alleen over alles wat er ná de WP zit aan vloerverwarming.

Waarom zijn 14mm x 100m uit den boze? Is er dan onvoldoende warmteafgifte? Kan 14mm x 80m bijvoorbeeld wel?

Ik heb nu 2 specialisten uitgenodigd die langskomen om de situatie te overleggen. Wellicht krijg ik van hen uitsluitsel of dit goed gaat komen of niet.
 

Marcn88

  • #7
De flow over 14 mm slang van 100 mtr is veel te laag, je krijgt hier niet voldoende water doorheen om de vloer en woning op temperatuur te krijgen.
Je zou eerder richting de 16 mm gaan en dan met groepen zo tussen de 60 en max 80 mtr
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
En let goed op bij het kiezen van de warmtepomp, een pomp van 8kW (op papier) levert bij -10 vaak rond de 5 kW. Daar moet je dan vanuit gaan.

Uitzondering zijn de systemen met flashgas-injectie, die draaien tot -20 vol vermogen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu