Vloerverwarming regelen en aansluiten op domotica

Roelalmere

  • #1
Beste klussers,

Ik heb een vraag over mijn vloerverwarming. Ik woon al wat jaren in mijn huidige woning, en bij de aankoop zat er al een vloerverwarming (op stadsverwarming) in. Ik heb nooit echt de werking goed begrepen dus ik vraag het hier maar even. De verwarming zet ik als het buiten kouder wordt aan op de stand zoals op de foto te zien. De temperatuur in mijn woonkamer blijft dan rond de 19 graden. Nu verwarm ik mijn huiskamer verder bij met een houtkachel. Alleen heb ik de volgende vragen:
1. Ik zie twee thermostaat knoppen, de linker is van de afvoer en de rechter van de aanvoer. Aan welke moet ik draaien om de verwarming hoger/lager te zetten? Nu staat de aanvoer volledig open, en de afvoer een klein beetje.
2. Ik heb een domotica systeem draaien in mijn huis waar ik ook de vloerverwarming op wil aansluiten. Het idee is dan als ik de houtkachel aan heb staan, de vloerverwarming niet meer zoveel hoeft te verwarmen. Mag ik bij een gewenste temperatuur in de woonkamer de pomp uitschakelen terwijl de radiatorknoppen nog open staan?

Hoor het graag. Bedankt!

IMG_20201029_114014145.jpg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Je hebt stadsverwarming te zien aan de verdeler?

De aanvoerknop (degene met dat dunne metalen capilaire buisje eraan) is de regelthermostaat voor de vloertemperatuur.

De afvoerknop is een regelventiel dat pas open gaat als het retourwater koud genoeg is om aan de stadsverwarming terug te leveren. De instelling daarvan is als het goed is gespecificeerd door het nutsbedrijf dat de warmte levert.

De pomp kun je altijd uitschakelen, maar beter is de aanvoer helemaal dicht te zetten. Anders heb je misschien nog wat lekkage van water door de pomp en vervolgens door de vloerstrengen naar de afvoerleiding en daarvoor betaal je bij stadsverwarming. Door de verdeler zelf heb je geen stroming naar de afvoer omdat daar een terugslagklep in zit.
 
  • Like
Waarderingen: Roelalmere

Roelalmere

  • #3
Bedankt voor je reactie. Dus als ik van jou begrijp moet ik de tempertuur regelen met de rechter knop (aanvoer) en niet met links (afvoer)? De aanvoer leiding staat nu volledig open, en de afvoer een klein beetje. Ik moet het dus eigenlijk omdraaien?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Klopt. Aan het capilaire buisje van de rechter knop zit een voeler die in de onderste balk van de verdeler is geplaatst en die de circulerende watertemperatuur meet en daarmee de vloertemperatuur regelt. De linkerknop kijkt alleen maar naar de temperatuur van het retourwater en zit een beetje buiten het circulerende circuit.
 

Roelalmere

  • #5
Bedankt voor je reactie. Ik ga de afvoer volledig opendraaien en de aanvoer een beetje regelen. De temperatuur meter op de onderste balk van de verdeler mag niet boven de 40 graden komen toch?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
De afvoer niet volledig open draaien! Dan stroomt er te heet water terug naar de stadsverwarming en gaat je rekening omhoog. Ergens moet in papieren van de stadsverwarming staan waarop de retourtemperatuur moet zijn ingesteld.

40 graden op de onderste balk zal wel erg heet worden aan de voeten, in de praktijk zal je bij een goed geisoleerde woning ergens laag in de dertig terecht komen denk ik.
 

Roelalmere

  • #7
Is het niet zo dat je alleen betaald voor de afgenomen temperatuur en niet voor de volume? Want dan zou het niet uitmaken of ik de afvoer volledig open zet.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Het probleem zit hem in de pompcapaciteit van het warmtenet. Wanneer er te warm water wordt teruggeleverd moet het warmtenet veel kubieke meters warm water loos rondpompen.
 

Roelalmere

  • #9
Oke bedankt. Ik ga wat aan de knoppen draaien.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Je betaalt voor m x c x dT.
M= gewicht medium
C=energie constante medium
dT=verschil aanvoer retour medium.
 
  • Like
Waarderingen: Roelalmere

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu