Vloerverwarming probleem - de zoveelste

vjjohnny

  • #1
Hallo allemaal,

Jullie zullen wel weer denken, daar is de zoveelste weer. En dat is ook zo, ik heb het probleem proberen op te lossen middels het lezen van de forum berichten hier. Echter heb ik mijn antwoord niet kunnen vinden, ook bij proberen van meerdere oplossingen (dacht ik) hier.

Ten eerste: wij wonen sinds november 2019 in deze woning. In de woonkamer ligt vloerverwarming onder een PVC-vloer, vier groepen. Daarnaast twee plaatradiatoren. Vloerverwarming vormt de basis, radiatoren als boost/hulp. De verdeler is van merk Comfort en heeft een pomp met pompschakelaar. Pomp draait op stand drie van drie. De max cv-temp staat op 65 graden met een Intergas ketel.

Toen wij in het begin hier woonde werkte de vloerverwarming perfect, je voelde echt de warmte van de vloer als deze draaide. De radiatoren stonden op stand twee van de thermostaatknoppen.
Toch wat meer rendement willen behalen en optimaliseren, dus de cv max temp naar 65 gesteld vorig jaar winter. Dat ging ook goed en hij bleef mooi draaien, werd wel minder warm.

Echter nu blijft de temperatuur op 20 graden hangen en wordt niet warmer. Uit frustratie vorige week de radiatoren maar helemaal open gedraaid om warmte te krijgen die je wilt. De thermostaat (draadloos) van de cv geeft een vlammetje aan en is dus aan het stoken, echter de aanvoerleiding van de vloerverwarming is steeds maar kortstondig warm. Dit zorgt er ook voor dat de pomp van de vloerverwarming steeds maar kort draait (draaien op warmtevraag).
Zowel als retour als aanvoer staan volledig open. Ik twijfel nu zelfs aan wat retour is en wat aanvoer door al het uitzoeken. Retour is toch met de inbus-binnenwerk (bij onze verdeler onder) en aanvoer is met de soort thermostaatknoppen toch? Wat wel gek is, maar toch goed om te benoemen: de retourleiding/uitgang zit bovenop(?). Retour bij retourleiding staat compleet open.

Afbeelding is van een Tempro-verdeler, maar heeft dezelfde indeling als onze comfort verdeler. Dus onderste zijn retour (?) bovenste aanvoer (?). Of lees ik de verdeler compleet verkeerd? Bij warmtevraag worden onderste leidingen warm, bovenste leidingen koud.

tempro-7.jpg
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
De foto is dus niet van jouw verdeler, als ik het zo lees heeft jouw verdeler de retour aan de onderste balk. Aanvoer is inderdaad de witte thermostaatknop. Als ik het zo lees is er sinds 2019 niet verbouwd aan de CV.
Welke CV ketel en welke thermostaat is er? En is aan de CV ketel te zien wat de CV ketel doet? Dat op een draadloze thermostaat een vlammetje staat betekent niet dat er terugmelding is dat de CV ketel daadwerkelijk stookt.
Is er een drukverschil-regelaar (advo), die ervoor zorgt dat altijd stroming over de CV ketel mogelijk is ook als de radiatoren dicht staan?
Zonder deze informatie enkele gokjes:
- Probleem met draadloze thermostaat.
- Driewegklep CV ketel, in plaats van de vloer gaat veel water naar het opstoken van het tapwater. Als dat heet is volgt een te hoge CV temperatuur en de ketel gaat een tijdje uit.
- CV pomp krijgt te weinig water rondgepompt (pomp defect of alles in de installatie is dicht), hierdoor te hoge CV temperatuur en ketel gaat een tijdje uit.
- Thermostaatkraan van vloerverwarming gaat onvoldoende open.
 
  • Like
Waarderingen: vjjohnny

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
U schrijft dat de temperatuur van de ketel van 65°C naar 65°C is gezet ik denk dat die temperatuur hoger heeft gestaan.
En daar kan makkelijk het door u geschreven probleem vandaan komen, als er verder niets is verandert dan alleen de temperatuur is aangepast dus terug naar 85°C op de ketel en dan weer stoken.

Al dat gewauwel over rendementen en nog meer besparen stop ermee het geeft alleen maar vervelende uitkomsten.
Het rendement zal echt niet merkbaar veranderen in gebruik of het nu 65 of 85 °C op de aanvoer is ingesteld maar de kamer is wel sneller op temperatuur en als de vlammetjes uit zijn wordt er het meeste bespaard?

Vr Gr en succes ermee
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Post eens foto's van je eigen opstelling.
 

vjjohnny

  • #5
Goedemorgen,
Excuus voor verlate reactie. Hierbij een foto van vanochtend van de vvw. Aan temp retour zie je dat ie net 20 graden, terwijl thermostaat duidelijk aangeeft aan het verwarmen te zijn na de nacht. Aanvoer is op dit moment niet warm, pomp draait niet. Thermostaatknop staat helemaal open.
Wat mij zelf opvalt (als leek) is dat niet alle slangen gelijk zijn verkleurt. Heeft dat nog een betekenis?

We hebben een Intergas 28/24 36/30 ketel. Drukregelaar weet ik niet, maar het is nooit het geval dat alle radiatoren helemaal dicht staan. Altijd minimaal 1. Thermostaat is draadloze Honeywell. Wil op ten duur overstappen op tado.

A6585EC8-6064-4EC8-8B32-3579872EA4C3.jpeg 701BFF20-0572-4C11-A329-C0CF30B0CBB6.jpeg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Word de leiding bij de thermostaatknop warm?
En de bovenste balk is die ook warm.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
zet parameter E. maar is op 2 inbhet installatiemenu van de ketel dan gaat die denk ik wel.
waarschijnlijk hangt er nu een modulerende thermostaat aan die een vrij lage watertemperatuur vraagt aan de ketel
 

vjjohnny

  • #8
Ja, de leiding naar de thermostaatknop en de bovenste balk worden warm. Echter soms lijkt dat water ook direct de retourleiding in te lopen, die voelt dan even warm aan.

Wat doet de aanpassing van parameter E?

Vanmiddag cv watertemperatuur aangepast van 68 naar 78, het wordt kortstondig beter. Echter temperatuur retour/onderste balk staat nu naar 2 uurtjes weer op 20.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Je pomp staat stil, pompschakelaar of pomp defect of thermostaatknop te heet ingesteld.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #10
draait de pomp van de vvw wel ?
 

vjjohnny

  • #11
Ja de pomp hoor je draaien en de pompschakelaar hoor je ook schakelen bij warmtevraag. Keer pomp doordraaien met grote schroef zoals ik eerder elders heb gelezen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Als aanvoer, bovenste balk en retour warm wordenddoet de pomp nieta of niet voldoende.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #13
groepen staan wel open? druk anders de ketel eens op sleuteltoets en de plus toets dannkrijg je een kleine h in beeld herhaal dit dan nog eens tot er een H in beeld staat en kijk dan eens of de vvw wel warm wordt?
 

vjjohnny

  • #14
Nou proef op de som vanavond, geprobeerd naar de as te kijken. Echter bij weghalen chromen schroef kwam er te veel water om goed te kijken.

Zowel aanvoer (oranje doppen) als retour waren helemaal open. Retour (met inbus) heb ik nu allemaal iets geknepen met twee slagen. Aanvoer naar th knop wordt warm, retour leiding niet tot nauwelijks meer. Dan zou het warme water toch de vloer in gaan zou je denken?

Temperatuurmeter op onderste (retour) balk zak eerst 2 graden waarna hij oploopt naar 23/24 graden.
Iemand duiding? Pomp hoor je draaien.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
De onderste balk is de aanvoer balk.
Heb je de thermostaatkop er al eens af gehad om de kraan stift te controleren?
Lijkt erop dat je weinig aanvoer vanuit de CV krijgt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu