Vloerverwarming op scheve betonvloer

RISL

  • #1
Goedemiddag!

Vrijwel mijn hele huis is voorzien van (goed functionerende) vloerverwarming, alleen in een aanbouw werkte deze niet/nauwelijks.
De vloerverwarming is daar door de vorige eigenaar zelf aangelegd, slechts 1 groep voor te grote oppervlakte, ongeveer 180 meter slang, hoh 20 cm terwijl er geen andere verwarming is.

Omdat we die ruimte verbouwen, heb ik afgelopen weekend de dekvloer uitgebroken, in de hoop een redelijk vlakke betonvloer aan te treffen. Het idee was om er noppenplaat (bij voorkeur met isolatie) weg te leggen en nieuwe vloerverwarming aan te leggen, hoh 10 cm, meerdere groepen etc.

De vloer is vrij grof, dat kan ik nog wel opvangen met egaline, maar loopt ook behoorlijk af. Van 4 cm dikte in de ene hoek tot 8 cm in de hoek diagonaal daar tegen over. Ik wil de nieuwe dekvloer niet hoger maken dan de oude vanwege de schuifpui en binnendeuren, hooguit een centimeter extra indien echt nodig.

Ik las als vuistregel dat je dekvloer 30 boven de buis moet zitten (als is het bij frezen veel minder?). Wat is nu wijsheid? Ik wil liever niet de hele betonvloer ook nog moeten uitbreken. Ik weet dat er onder de beton nog 10 cm EPS zit (volgens tekening).

Geen isolatie en dan de buis in de ene hoek dus bijna aan de oppervlakte en in de andere hoek diep? Of dunne isolatie in de ene hoek en dikkere in de andere en dat in elkaar over proberen te laten lopen? Andere ideeën?


Daarnaast nog een gekke vraag, waar ik al even mee rond loop. We hebben een hoop boekenkasten die in die ruimte staan. Als je die zet op een dunne dekvloer met daaronder noppenplaat met isolatie, blijft die dekvloer dan heel? Gaat dan de isolatie niet inzakken?



Alvast bedankt voor de reacties.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
als de belasting (zoals een volgepakte boekenkast) op een eps onderlaag met onvoldoende dekvloer wordt geplaatst, dan is de kans groot dat de vloer gaat scheuren. er wordt ook niet voor niks een minimale laagdikte voor de dekvloer aangegeven van een cm of 6
 

RISL

  • #3
Oke, dan was mijn vraag/vermoeden toch wel terecht. Ik las op een groot aantal websites minimale vloerdikte van 30 mm op EPS/noppenvloer.

Op een krimpnet of krimpnet met isolatiefolie kun je wel toe met een dunnere dekvloer, neem ik dan aan?

Ik denk erover een combi te maken van folie op het dunne deel en tackerplaat op het dikkere gedeelte. Is dat wat?
 

RISL

  • #4
Het wordt draadnet 10x10 met op de dikke delen een EPS plaat eronder om niet teveel verschil te krijgen. Had dit aangeraden gekregen van meerdere vloerverwarmingsbedrijven en ook van de man die de dekvloer gaat maken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu