Vloerverwarming, ongelijke betonvloer en tussenwanden zetten…

CKruijff

  • #1
Vloerverwarming uitvullen Keuzes, keuzes…

er is een nieuwe aanbouw gezet met systeembouw van pir en houtskelet bovenop een basis van een dikke isolatielaag met daarop een nieuw gestorte betonvloer.

De betonvloer van het oude huis ligt is ongeveer 7cm hoger. Deze oude betonvloer is ook ongelijk. Er is een namelijk een gangmuur weggehaald en de gang blijkt ook 7 cm lager dan de rest, (daarnaast een oud keldergat opgevuld met zand (gele lijnen). In het groene deel komen keukenkastjes.
Situatie:
IMG_8881.jpeg


IMG_8882.jpeg


Op het geheel komt afdekplastic, isolatie en vloerverwarming van ongeveer 90 M2.

wat is wijsheid? Kan ik het beste die 7cm uitvullen met isolatie tot aan peil? Op het peil zelf komt ongeveer cm isolatie en daarop zandcement/andrahiet (of iets van noppenplaten met gietvloer). Dat betekent dat op de vloer van de aanbouw en de gangvloer ook nog een extra 3 cm komt aan isolatie (dus totaal 10 cm)

Mijn twijfel is of er niet te grote warmteverschillen ga krijgen tussen de verschillende vloervlakken.

Ik kan ook de oude gangvloer met zandcement uitvullen tot aan peil (en enkel de aanbouw met pir uitvullen)

een tweede vraag: ik moet ook nog wat (tussen)wanden zetten. Zet ik die eerst of zet ik die op de uiteindelijke dekvloer van de vloerverwarming? Ik wil hier gasbetonblokken voor gebruiken.

tenslotte moet ik ook nog een trap op zetten…

kan iemand mij van advies voorzien of ervaring delen?

hoor graag!

IMG_8881.jpeg
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je al exact weet waar de tussenwanden komen, dan zou ik de vloerverwarming hier niet onderdoor leggen (dus er omheen).

Dan kun je de wanden ongestraft in de vloer veranderen (indien nodig) en je kunt de groepen per vertrek indelen.

Leg je de groepen in slakkenhuispatroon en hart-op-hart 10 cm? Wat wordt de lengte van de groepen?
 

CKruijff

  • #3
@BertPleizier Ik heb 9 groepen, legplan volgt (slakkenhuis en 10cm hoh) Maar dat is nu niet mijn zorg, de zorg betreft vooral het uitvlakken en eventuele warmteverschillen die kunnen ontstaan. Dank voor je advies wat betreft de wanden...
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Vloerverwarming moet je constant houden qua temperatuur. Ik zou niet weten waarom je dan temperatuurverschillen zou krijgen.

Een dikke vloer warmt langzamer op, maar daarna blijft de temperatuur gewoon gelijk.

Wel is het noodzakelijk om de groepen in te regelen (maar dat is in iedere situatie aan te bevelen). Met de flowneters op de verdelers ga je bepaalde groepen afknijpen, zodat de retourtemperatuur niet te hoog is. Anders gezegd moeten de groepen de tijd hebben / krijgen om de warmte af te geven aan de vloer. Dit inregelen doe je met een warmtebeeldcamera.
 

CKruijff

  • #5
@BertPleizier Dus het maakt niet uit of de zandcementlaag met daarin de vloerverwarming op de ene plek dikker is of meer isolatie heeft dan op de andere plek?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Daar ontkom je niet aan. Er zijn meer situaties met bijvoorbeeld een aanbouw waarbij de vloeren dikteverschil hebben.

Als de vloer eenmaal op temperatuur is, merk je er niks meer van. Een dikkere vloer warmt alleen langzamer op en koelt ook weer langzamer af.
 

CKruijff

  • #7
@BertPleizier Laatste vraagje. Ik moet ook nog wat waterleidingwerk over de vloer maken voor jeuken en toiletruimte. Ik wilde koud water onder/in de isolatie verwerken en warmwater in dezelfde laag als de vloerverwarming. Ik heb hier nog gelaagde leiding liggen incl. mantel eromheen. Of zou je hier juist geisoleerd materiaal gebruiken?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu