Vloerverwarming onder een houten vloer

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo, Ik las laatst op deze site (klusidee) het artikel over vloerverwarming door, en het viel me op dat er vermeld staat dat je vloerverwarming ook onder een houten vloer kan aanbrengen.
Gewoon tegen de onderkant van het hout, en direct daar tegen aan isolatie.

Ik ga er van uit dat een betonnen vloer nodig is om een goed functionerend vloerverwarming systeem te krijgen.
Maar aangezien op deze site vermeld staat dat het ook zo simpel kan vraag ik me af of dat artikel niet klopt of dat het echt zo is.

Ik ben aan het plannen de houten vloer in mijn huis te vervangen voor een PS-combinatie vloer met daarin vloerverwarming. Maar als dat voor vloerverwarming eigenlijk helemaal niet hoeft moet ik daar wel even een overweging voor maken.

Wat is jullie mening over dit artikel? Is een vloerverwarming systeem onder een houten vloer echt een functionerende optie?

alvast bedankt,
 
Ik denk dat je dit bedoelt: Artikel vloerverwarming
Wanneer kan vloerverwarming?

Als regel ligt de verwarmingsleiding op een vloer van beton waarover een dekvloer van cementmortel wordt aangebracht, de ideale ondergrond voor een afwerking met tegels. Maar ook harde vloerbedekking kan, zoals vinyl of parket, en zelfs tapijt hoort tot de mogelijkheden mits dit niet dikker is dan 10 mm. terwijl de foamrug niet dikker dan 3mm. mag zijn. Dikkere vloerbedekking werkt als isolator.
Zijn uw vloeren van hout? Ook dan kan vloerverwarming.
Tja, dat is een nogal algemene opmerking, die volgens mij om een ondergrond van hout gaat. Ook de andere ondergronden die hier genoemd worden, zoals vinyl en parket, zou je in twijfel kunnen trekken als geschikt voor vloerverwarming...
4) Houten vloer verwijderen. Isolatie tussen de balken aanbrengen en op de balken z.g. zwaluwstaartplaten spijkeren. Hierop de verwarmingsleiding. Afwerken met 1-2-3-beton. Gebruik hierbij z.g. parelgrind.
5) Verwarmingsleiding tegen de onderzijde van de houten vloer monteren. Tussen de balken, pal tegen de leiding, en langs de wanden waarin de balken liggen isolatie aanbrengen.
En dit stukje: daar staat de verwarmingsleiding op de zwaluwstaartplaat, even later onder de houten balk.

Ik denk dat er bedoeld werd: de vloerverwarming zelf op de zwaluwstaartplaat, de aan en retourleiding tegen de houten balk.
Maar verwarrend is het wel...

Zo'n artikel komt van de site, waar Klusidee oorspronkelijk stond, en is misschien wel eens aan herziening toe. Misschien kunnen er hier wat kanttekeningen geplaatst worden op de betreffende beschrijving, dan kan Ralf een en ander aanpassen! :wink:
 
Overigens wordt, wanneer je op het forum zoekt met "vloerverwarming houten vloer" een vloerverwarming onder een houten vloer overwegend afgeraden, tenzij het gaat om bijverwarming in combinatie met een door de vloerenleverancier gegarandeerd geschikte vloer.
 
Het is inderdaad dat stukje.

Er worden 5 mogelijke systemen genoemd. Nummer 4 is inderdaad zwaluwstaartplaat op de balken. Was mij ook bekend als correct, mits de balken het aankunnen.

Nummer 5 is dus niet correct concludeer ik.
Het betreft hier namelijk niet een zandcement afwerkvloer met daarin de verwarming en daar over een houten vloerbedekking, maar de houten bouwkundige vloer, geen beton of zwaluwstaart systeem.
Zie tekstje:
5) Verwarmingsleiding tegen de onderzijde van de houten vloer monteren. Tussen de balken, pal tegen de leiding, en langs de wanden waarin de balken liggen isolatie aanbrengen.

Het voordeel van nummer 5 zou zijn (tenminste als het op die manier zou functioneren) dat er geen aanpassingen aan de fundering nodig zijn als zwaluwstaartplaten toch niet mogelijk zijn, en dus een PScombinatie vloer nodig is. PS combinatie is zo zwaar dat de fundering van een oud huisje dat alleen zeker niet trek.

En dat is best jammer, want ik denk dat ik anders de vloer in mijn huis van hout zou laten. Veel minder werk, en veel minder kosten.

:lol: :lol: Ik had eigenlijk gehoopt te horen "ja dat wordt ook gedaan, functioneert als bijverwarming best" :lol: :lol:
 
Nou ja, ik ben helemaal geen deskundige op dit gebied.
Ik maak alleen maar gebruik van wat er op dit forum zoal over gezegd werd.

Misschien heeft een andere beantwoorder hier een geheel andere kijk op, je weet maar nooit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan