Vloerverwarming moet warmer. Hoe?

jRK

  • #1
Ik heb een huis met een CV ketel. Boven en beneden radiatoren, met alleen in de badkamer een thermostaatkraan. Doorgaans staan de radiatoren boven - op de slaapkamers - allemaal dicht.

De thermostaat hangt in de woonkamer en daar hebben we 3 radiatoren en een gashaard. Deze gashaard gebruiken we best wel vaak om de temp in de woonkamer even lekker te verhogen.

Sinds dit voorjaar hebben we onze garage omgebouwd naar een mooie bijkeuken mét vloerverwarming. De aansluiting op de CV-installatie is gemaakt op de radiator in de hal. De vloerverwarming heeft een thermostaatkraan, die altijd op 5 (max) staat.

De vloerverwarming doet het wel degelijk, maar voelt toch niet altijd warm genoeg aan. Natuurlijk is het slechts een bijkeuken en hoeft het niet op woonkamer termperatuur, tóch had hij gewoon iets warmer mogen zijn.

Hoe kan ik dit met mijn CV installatie regelen?
  • Moet de ketel op een bepaalde manier anders worden ingesteld? Of waar moet ik op letten qua instellen, wat kan ik controleren?
  • Helpt het om m.n. in de woonkamer thermostaatkranen te plaatsen?
  • of zijn er nog andere zaken waar ik aan moet denken?
Dank voor jullie hulp!
 

Kluskoppel

  • #2
Heb je wat foto's van hoe de situatie is opgebouwd?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Ik denk dat je het beste kunt investeren in een zone regeling, daarmee kun je elke ruimte apart
van elkaar op temperatuur regelen en als de bijkeuken warmte nodig heeft via de vloerverwarming
dan zal de ketel gaan branden op het monent dat het nodig is. Dat is naar mijn mening de enige
juiste oplossing om het systeem te laten werken.
 

jRK

  • #4
hierbij wat foto's, maar dat is niet zo spectaculair hoor. Op het bestaande CV net is een aftakking gemaakt en daar is een vloerverwarming uitgelegd op een nieuw gestorte betonvloer (met daaronder isolatie) en in een cementen dekvloer. Hierbij dus 2 foto's: eentje van de aftakking en de thermostaat van de vloervervarming.

WhatsApp Image 2021-01-03 at 18.44.51.jpeg WhatsApp Image 2021-01-03 at 18.45.04.jpeg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

jRK

  • #5
Dank Ronny, dat geloof ik wel, maar hoe doe ik dat dan?
Ik denk dat wij niet genoeg stoken in de woonkamer om de bijkeuken vloerverwarming voldoende warm te krijgen. Is het een idee om de radiatoren in de woonkamer wat te knijpen, of door daar thermostaatkranen (smarthome eventueel) op te zetten? Wat zou jij dan voorstellen voor zone-systeem?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Kluskoppel

  • #6
Hoeveel m2 vloerverwarming is er/hoeveel meter leiding is er in de vloer verwerkt? Aan een RTL-ventiel zitten limieten aan wat er qua slanglengte aan kan.

Heb je de gaskachel al eens een dag uit gelaten en puur op de CV gestookt? Is het dan beter? Ik kan mij voorstellen dat de CV met gebruik van de gaskachel weinig aanslaat, waardoor er ook weinig warmte de vloer in gaat.

Ik vermoed dat een RTL-ventiel niet de meest handige keuze was voor deze situatie. @Degooijer heeft wellicht ook nog wel wat tips.
 

jRK

  • #7
oh. Zo vaak is de gashaard nou ook weer niet aan hoor. Maar vaak hebben we de kamerthermostaat op 20,0 staan; de vloerverwarming doet dan niet veel en als het dan nèt niet comfie is, dan doen we de haard er even bij aan. Al met al blijft die bijkeukenvloer dan niet echt op temp.

Er is inderdaad een RTL box gebruikt. De bijkeuken is ongeveer 15m2. Aan de zijkanten is kast ruimte daarom alleen in het looppad vloerverwarming aangelegd. Ik denk zo’n 40-50 meter slang of zo? Zie foto

Een qoute is overbodig als de tekst er net boven staat, mod.

15B2DBA0-19DF-40C6-8081-24911E882600.jpeg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #8
Aansluiten via een RTL ventiel is hier niet de oplossing.
Realiseer je, dat de vloerverwarming via een RTL ventiel pas warm wordt als de radiator waarop het ventiel is aangesloten ook open staan en goed warm wordt. Het retourwater (wat dus al door de radiator heeft gelopen en al warmte heeft afgegeven aan de ruimte) moet dan ook nog eens die vloerverwarming verwarmen.
Je kunt die knop van het RTL ventiel dan wel op "5" hebben gezet, maar dat zegt nog niets over de temperatuur van het water wat door de vloer circuleert.
Op een goede manier via een verdeler met 1 groep aansluiten + indien nodig (zoals al aangegeven) via een zoneregeling apart regelen van de situatie in de ruimte waar nu de thermostaat hangt kan m.i,. verbetering bieden
 

Kluskoppel

  • #9
@Degooijer Het RTL-ventiel/de vloerverwarming zit zo te zien niet in serie met de radiator, maar hangt er parallel aan. Zie de T-splitsing op de leidingen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Is er überhaupt wel een warmte-verlies berekening gemaakt voordat de vloerverwarming in de garage is geïnstalleerd? 40 - 50 m1 slang op 15 m2 vloer (inhoud van de ruimte ca 38m3? ) is natuurlijk veel te weinig voor een fatsoenlijke warmte afgifte. En hoe zit het met de isolatie van de vloer?
 

jRK

  • #11
Dank allen voor jullie reacties!
Nog even wat verdere info/vragen:

  • Nee, @Walker er is geen berekening gemaakt voor deze vloerverwarming. Als je kijkt naar de foto's van de slangen, dan zullen je toch ook met mij concluderen dat je ze bijna niet nauwer kunt leggen? Omdat we aan de ene zijkant een aanrecht hebben geplaatst met daarnaast wasmachine en een kast en aan de andere zijde een kastenwand hebben we (vanzelfsprekend) daar géén slangen onder gelegd. Verder is de isolatie goed hoor. De hele vloer is afgegraven, er is een dikke laag piepschuim gelegd en daar boven op 25-30 cm beton. Daarop de slangen en die zijn dus in een cement dekvloer gelegd. Volgens mij is dit "volgens het boekje" gedaan. Daarbij komt ook nog: het is een bijkeuken, dus geen directe leefruimte waar een echte comforttemperatuur zoals in een woonkamer nodig is.
  • Wat ik interessant vind is die opmerking van @Degooijer over in serie/parallel plaatsen van de RTL box. Hoe had dat dan anders gekund en wat zou ik daar mee opschieten? Is dat nu nog simpel aan te passen?
  • De RTL box is dus aangesloten op de radiator in de hal en - als vanzelfsprekend - die radiatorkraan staat natuurlijk gewoon helemaal open en die radiator is goed warm.
  • @Degooijer : jouw opmerking over die verdeler met aparte groep, los van de kamerthermostaat. Dit klinkt mij heel logisch in de oren. Wat moet er dan hiervoor gebeuren door een verwarmingsmonteur?
Mag ik ook nog een reactie om mijn eigen suggestie om beneden de radiatorkranen te vervangen door thermostaatkranen? Ik ben totaal geen expert, maar zou het zo kunnen zijn dat we de kamerthermostaat dan op bijvoorbeeld 24 zetten. Maar dat we dit overrulen door temperatuur in de woonkamer dan te regelen door die (smarthome) thermostaatkranen? Is dit een domme gedachte?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #12
Zolang het CV water niet warm genoeg is om voldoende vermogen te laten leveren door de
vloerverwarming zal de vloer ook niet voldoende warm worden. Een zone regeling is dan het
eerste waar ik aan zou denken. Je kunt allerlei berekeningen laten maken maar alles is al geïnstalleerd.
Met een zone regeling zorg je er voor dat er in elk geval voldoende warmte komt waar het nodig is
en op andere plekken niet.
 
  • Like
Waarderingen: In gedachten

Auto-Geen

  • #13
Slang lijkt wel 10mm, dan heb je bij deze lengte en behoorlijke opvoerhoogte nodig om voldoende circulatie te krijgen. Als er ruimte is een 1 groeps pompverdelertje er tussen.
 

jRK

  • #14
dank allen! Gaat me dus aan materiaal zo'n 300-400 euro kosten zo'n 1 groeps pompverdeler zag ik.... En daar komt het uurloon nog bij. Dan wordt het nu de afweging "dat geld er tegen aan gooien of een wat frissere bijkeuken?"

Niemand durft nog een antwoord aan op mijn vraag over thermostaatkranen in de woonkamer?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #15
Om te testen: De kranen van de radiatoren in de woonkamer wat dicht draaien en de gashaard uit te laten.
 

jRK

  • #16
Dank @Rola Daar ben ik dan altijd wat onzeker over, dat je die radiatoren 'knijp' in hun toevoer. Krijg je het dan wel warm genoeg, oftewel blijft de kamertemperatuur niet achter bij wat de thermostaat aangeeft? Van de andere kant: een thermostaatkraan doet toch ook hetzelfde, of niet?
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #17
Het voorstel van Rola is om dit als test te doen om te kijken of de bijkeuken met genoeg warm water aanvoer überhaupt warm te krijgen is. De bedoeling is dus inderdaad dat je de ketel ermee forceert aan te blijven.

Als in die situatie de bijkeuken de gewenste temperatuur krijgt kun je na gaan denken over een zone regeling.
 
  • Like
Waarderingen: jRK

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu