Vloerverwarming met RTL

Floriaanpostma

  • #1
In mijn badkamer wil ik vloerverwarming leggen door middel van het plaatsen van een RTL ventiel. Op de tekening moet ik de vloerverwarmingsslang aansluiten op de AANVOER van de CV en het RTL ventiel plaatsen in de RETOUR. Is de aanvoertemperatuur dan niet te heet? Kan ik niet beter de Retour van de CV als aanvoer gebruiken voor de vloerverwarming. Dit water is natuurlijk al ver afgekoeld. Bedankt voor de reacties.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Deze opzet zorgt ervoor dat in eerste instantie heel heet water door de slang stroomt.
De vloer is dan nog koud en moet nog opwarmen wat dan dus veel sneller gebeurt.
De rtl voorkomt echter dat de vloer te heet word.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #3
Het RTL ventiel moet altijd in de retour gezet worden van de vloerverwarming.
Zet je hem meteen in het begin van het circuit van vlv, dan zal het RTL veel te snel dicht sturen. Het water kan heet zijn in het begin van het circuit , maar als er geen of weinig doorstroming is, wordt het water ook niet warmer.


Calenta :cool:
 

Floriaanpostma

  • #4
Als ik het goed begrijp is het dus verstandig om de vloerverwarmingsslang o p de aanvoer aan te sluiten. Dat er in eerste instantie dan (te) heet water door de vloer stroomt is niet zo erg omdat de RTL het water tegenhoud en dus afkoelt.
Kan de vloer dan niet stuk gaan?
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #5
Nee, geen probleem. Ze zijn er voor gemaakt :wink:


Calenta :cool:
 

Floriaanpostma

  • #6
Ik stook op 60 a 70 graden aanvoer. Kan de vloer dat hebben?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Het is maar heel korte tijd dat het water zo heet is, dat gaat echt wel goed.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #8
Zet je het RtL op stand 4 dan wordt het water hooguit 45 graden in het begin van de vloer. Als er warmte wordt afgegeven aan de vloer, dan komt het water op 40 graden door het ventiel. Is de temp. Hoger dan sluit het ventiel. Het heeft een thermostatische functie.


Calenta :cool:
 

Floriaanpostma

  • #9
Dus als ik het goed begrijp kan het geen kwaad dat het water korte tijd wat te warm is. Kan ik de thermostaat ook op 5 zetten zodat het lekker warm wordt in de badkamer? Ik plaats er namelijk geen radiator bij.

De regeling dus gewoon plaatsen zoals op het schema van Heimeier. :wink:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Daar zou ik even mee uitkijken.

De rtl regelt nl op basis van watertemperatuur en niet op ruimte temperatuur.

Vaak is een badkamer vloer te klein om voldoende vermogen te hebben om die ruimte op een fijne temperatuur te krijgen zonder dat je voeten verbrand aan de tegels.
 

Floriaanpostma

  • #11
Ok, ik stel hem af op 4 en kijk wat er gebeurt. Het is een kleine inpandige badkamer dus dat zal met de warmte wel meevallen denk ik. De vloerverwarming leg ik ook onder het hangend toilet en hangend badmeubel voor extra slang. Het loopoppervlak is maar 2x2 meter.
 

Floriaanpostma

  • #12
Verder nog tips?

Slangafstand van de slangen in de vloer 10cm?
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #13
Ja, 10 cm is prima. De slang niet bij het afvoerputje langs laten lopen, anders verdampt het water in de siphon en dat begint te ruiken :mrgreen:

Ook niet te dicht langs het hangtoilet, staande plassers laten wel een drupje naast het toilet vallen, bij opwarmen van de voeg geeft dit ook weer een bepaalde odeur :mrgreen:

Het zijn ervaringen van klanten.

Succes.

Calenta :cool:
 

Xr8

  • #14
Je hebt ook rtl ventielen welke zelf in de ruimte meten. Je sluit de vloerverwarming dan aan als een radiator. De watertemperatuur is seperaat in te stellen.

Succes.
 

Floriaanpostma

  • #15
Dank je, Ik kan toch gewoon de verwarming in de badkamer aan laten staan. Het maakt mij niet zoveel uit hoe warm het wordt. Wel kan ik toch met de RTL de doorstroming regelen en dus de temperatuur. Als het te warm wordt draai ik de RTL wat lager.

Verder nog tips?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu