Vloerverwarming incl muur convectoren

FrankL

  • #1
Wij zijn van plan vloerverwarming voor onze woonkamer, keuken en hal te laten leggen.

Onze woning wordt nu verwarmd middels muur convectoren
- woonkamer 2x
- hal 1x
- hoofdslaapkamer geen, alleen buizen
- kinderkamer 1x
- babykamer 1x
- badkamer 1 radiator
Alles word verwarmd met een 12 jaar oude CV die we ook gaan vervangen.

Nou hebben wij 2 vragen.
1.
Is het mogelijk om de radiatoren van de slaapkamers afzonderlijk te verwarmen zonder dat de vloerverwarming beneden word benaderd? Bijvoorbeeld met draadloze slimme thermostaat knoppen (honeywell, tado) of moet hiervoor een dubbele toevoerbuis aangelegd worden (of moet dit toch al voor de aanleg van vloerverwarming) ?
Zo zouden we de 2 kinderkamers en de badkamer los kunnen bedienen en programmeren.

2.
Is het mogelijk om 1 woonkamer radiator te houden zodat we middels ook bijvoorbeeld een slimme thermostaat knop de woonkamer een boost kunnen geven wanneer gewenst en dat hij normaal gewoon uit staat.

Nou hebben wij weinig kennis en ervaring met verwarming en gaan wij deze vraag ook voorleggen bij verschillende cv en vvw installateurs, maar een onafhankelijk advies is ook nooit verkeerd.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Ook wanneer je vloerverwarming gaat laten aanleggen, is het mogelijk deze onafhankelijk te regelen van de radiatoren. Hou eens op met "slimme" thermostaatknoppen etc: er is niets slims aan: ze schakelen gewoon de verwarming aan of uit op de door jou gewenste temperatuur en tijd. Meer doen ze in principe niet.
Voorkom een situatie waarbij je in één ruimte 2 of meerdere warmtebronnen gebruikt. Dus naast vloerverwarming ook nog radiatoren of een houtkachel o.i.d in één ruimte. Dat roept regelproblemen op.
Je hebt niet 2 stel verschillende aanvoer- en retourbuizen nodig om vloerverwarming afzonderlijk van radiatoren te kunnen regelen.
Wil je een andere ruimte onafhankelijk van de ruimte waar vloerverwarming ligt, apart verwarmen, dan kan dat op vele manieren. Google even op "zoneregeling" of "etageregeling"

Nogmaals: weg met die kreten "slim"!
Heb je vloerverwarming en radiatoren in één ruimte, dan kan je met een zeer eenvoudige thermostaatknop op de radiator al regelen dat de ruimte redelijk snel op temperatuur komt, en dan verder verwarmd wordt door de vloerverwarming. Zorg ervoor dat de thermostaatknop op de radiator wat lager staat afgesteld, dan de kamerthermostaat die de temperatuur regelt in de ruimte waar vloerverwarming ligt.

Een installateur verstrekt je in de regel geen onafhankelijk advies, maar adviseren je altijd in de richting waarin zij het meest kunnen verdienen en niet per definitie de juiste keuze hoeft te zijn.
Waak voor de termen: slim en duurzaam want dat maakt een product vaak onnodig duur.
 

FrankL

  • #3
Bedankt voor de reactie. Ik merk aan je dat ik dat ene woord dus niet meer mag noemen zal voortaan digitale thermostaatknop gebruiken. 👍

Ik ga Googlen naar de zone regeling.
Bedankt voor het advies.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
:D :D :D
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu