Vloerverwarming icm stadsverwarming

Danovic212

 • #1
Ik heb vloerverwarming icm stadsverwarming van Eneco. Op de vloerverwarmingsverdeler zit een Wilo Yonos Para pomp. Die pomp draait volgens mij constant. De aanvoerleiding voor de verdeler wordt natuurlijk heet op het moment dat er warmte gevraagd wordt (de kamerthermostaat inschakelt). Klopt het dat deze leiding ook heel snel (binnen 30 sec) weer koud wordt (echt koud) als de warmtevraag weer stopt (de kamerthermostaat uitschakelt)? Is het dan zo dat er direct als de warmtevraag stopt koud water door de vloerverwarming gepompt wordt? Anders kan die leiding toch nooit zo snel zo koud worden? Is dat niet heel zonde? Waarom wordt het warme water dat zich in de vloerverwarmingsbuizen bevindt niet gewoon rondgepompt zonder (nieuw) koud water hier aan toe te voegen? Of klopt er gewoon iets niet in mijn systeem?
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #2
Mijn glazen bol is defect, post foto's van uw set en geef aan waar je de temperaturen constateerd.
 

Danovic212

 • #3


Toch jammer dat je naast technicus geen helderziende bent... 😜
Maar je hebt gelijk, beeld zegt meer dan woorden!
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #4
Ser blijft circuleren ook als er geen warmte toegevoerd word.

Is deze set wel geschikt voor stadsverwarming? Ik mis NL een keer klep in de retourmengbalk.


Echter de bovenste leiding hoort aanvoer te zijn en geen stroming te hebben.

Hoe ziet je afleverset eruit?
 

Danovic212

 • #5
Bedankt voor je snelle reactie. Deze verdeler is geïnstalleerd door de aannemer van de nieuwbouwwoning, er staat op de verdeler dat er een ingebouwde terugslagklep zit (oranje stickertje). Zou dat dan goed moeten zijn?
De buis met pijl lijkt continu stroming te hebben, ook als er geen warmte wordt gevraagd door de kamerthermostaat.

Hierbij foto van de afleverset
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #6
Dit type set heeft geen stroming als de thermostaat klep gesloten is.
Dit is een passieve set met een drukverschilregelaar voor de CV direct gevoed vanuit het stadsnet.

Keerklep intern dan is dat wel ok.
Staat de keerklep wel open?

De set is NL hydraulisch neutraal en zijn pomp hoort alleen stroming te veroorzaken tussen blauwe en rode balk via de vloer.

Zijn er meer verdelers of radiatoren?
 

Danovic212

 • #7
Hoe kan ik controleren of de keerklep open is? En er is inderdaad nog een 2e vloerverwarmingsverdeler op zolder. Wat zou dit betekenen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #8
1 van de 2 veroorzaakt stroming.
 

Danovic212

 • #9
Bij een gesloten thermostaatklep (geen warmtevraag) geven beide verdelers (1 op begane grond en 1 op zolder) koude stroming in de aanvoerleiding. Voegt dit wat toe om diagnose te stellen?

Voor mijn begrip: waar komt het koude water vandaan in de aanvoerleidingen? Aanvoerleidingen worden zo snel koud na sluiting van de thermostaatklep dat het lijkt alsof er gewoon direct veel koud water doorheen stroomt. Waar komt dat vandaan?
 

Danovic212

 • #10
Ik weet natuurlijk niet zeker of het koude aanvoerwater ook echt door de vloer stroomt, maar waar gaat het anders heen? En waar komt het vandaan? En waarom is er stroming als deze niet nodig is?

De stroomsnelheid (van koud water) in de aanvoerleiding lijkt ook afhankelijk van de pompstand.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
 • #11
Hier is m.i. niets aan de hand waarover je je zorgen zou moeten maken.
Een buis waar geen warm water door stroomt is altijd koud.
De stadsverwarming produceert geen koud water.
Met de thermostaatknop (rechts) wordt de temperatuur van het water wat door de vloer circuleert ingesteld.
Wanneer die ingestelde waarde is behaald, wordt de toevoer afgesloten (en dientengevolge wordt de aanvoerbuis koud en neemt het vermogen waarmee de pomp draait automatisch af.
Ingebouwde keerklep heeft hier niets mee te maken.
 

Danovic212

 • #12
Bedankt voor je reactie! Ik zou dat heel graag willen geloven en doe dat dan ook maar ;)
Maar die leiding wordt zo snel (30 sec ongeveer) weer koud (nadat ie loeiheet geworden is door warmtevraag), dat het lijkt alsof er koud water door de aanvoer stroomt (hoe koelt het anders zo snel af?). Bovendien lijkt de pomp op dezelfde toeren steeds maar door te draaien (te voelen/horen aan trilling/stroming in de aanvoerleiding, ook als ie koud is). Is dit dan ook normaal? [/b]
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #13
Het koude water komt uit je vloer, blijkbaar blijft er een klein beetje stroming aanwezig.
 

Danovic212

 • #14
Zou het kunnen dat er terugstroom is van de verdeler op zolder wat dan op de verdeler beneden rondgepompt wordt? (Ter info: Ik heb de thermostaat van de verdeler op zolder op 25 graden staan omdat hier wat mij betreft niet verwarmd hoeft te worden)
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
 • #15
NEE, zodra de thermostaat in de kamer de stadsverwarming heeft uit gezet (klep dicht bij stadsverwarmingsunit), sluit ook de toevoer naar de zolder. Het is niet mogelijk dat er koud water via de verdeler in de vloer komt. (en zeker niet in de aanvoer van de verdeler.
Zoek geen problemen die er niet zijn.
De radiatorknop links moet op circa 30-35 graden staan. (maar dat heeft overigens niets met de temperatuur van de aanvoerleiding te maken)
Ook koud water uit de vloer (en dat is nooit echt koud) kan nooit in de aanvoerleiding van de verdeler komen. Ook dat is een vreemde theorie, want wanneer de temperatuur in de aanvoerbalk (onderste van de twee) lager zou worden dan de met de thermostaatknop ingestelde temperatuur wordt de klep in de aanvoer weer geopend en wordt dat water weer gemengd met water vanuit de stadsverwarming.
 

Danovic212

 • #16
Bedankt voor jullie reacties! Ik begrijp je opmerking "zoek geen problemen die er niet zijn", mijn verwarming doet het ook goed, ik probeer alleen te begrijpen hoe het werkt en dat begrijp ik nog steeds niet (waarom die leiding van loeiheet binnen 30 sec na sluiting van thermostaatklep naar koud kan gaan). Kunnen jullie mij dat nog uitleggen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #17
Er is nog een beetje stroming in het systeem dat het koele retourwater circuleerd in het systeem.

Ik kan niet vinden of dit type pomp in rust gaat als er koud water in komt.
Je zou volgens de manual een pomp schakelaar kunnen toepassen.
 

Danovic212

 • #18
Ik heb de instelling drukverschil constant veranderd naar drukverschil variabel. Nu is de aanvoerleiding veel minder snel koud. Hier laat ik het maar bij, maar begrijpen doe ik het nog niet.
Bedankt voor jullie hulp!
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #19
Zoek even de handleiding erbij, jouw drukverschil is niet variabel.

Deze instelling is voor radiatoren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu