Stadsverwarming icm Vloerverwarming - hoe oplossen?

-Boudewijn-

  • #1
Goedenavond Allemaal,

Ik ben nieuw hier, aangenaam kennis te maken! ;) Mijn naam is Boudewijn en ik heb ondertussen al redelijk wat threads op dit forum gelezen, in de hoop dat ik geen hulp nodig heb. Maar helaas het is een situatie waar ik zelf echt niet meer uitkom.

Ik heb al ruim 2 jaar TADO in mijn huis zitten. Ik ben er erg tevreden over, alleen nu loop ik toch tegen iets aan waar ik geen oplossing voor kan vinden. Wij zijn aangesloten op Eneco stadsverwarming en hadden voorheen radiatoren beneden (met slimme knoppen), en radiatoren boven (met slimme knoppen) met een slimme themostaat (bedraad) in de woonkamer aangesloten op een honeywell zoneklep.

We hebben nu verbouwd en hebben een vloerverwarming geïnstalleerd in de woonkamer, en de radiatoren boven behouden. Dit is normaliter niet zo'n probleem, omdat je dan uit de " standaard " opties kan kiezen van tado. Echter is het nu aangesloten zoals in dit schema verwarming staat en dit zorgt voor problemen:
2022_03_30_20_53_57_Window.jpg

De zonekleppen zijn allemaal nieuw en van honeywell en alle koppelingen en leidingen (TECE 20 x 2,8) liggen in de vloer gegoten (vanuit het verleden). We hebben nu deze TADO producten:

- Slimme thermostaat (bedraad - aangesloten op de zoneklep bij de stadsverwarming)
- Draadloze extensie set (staat aangesloten op de zoneklep na de vloerverwarming)
- Drie slimme radiatorknoppen voor de kamers boven en de overige radiatorknoppen staan standaard altijd dicht.

Eerst had ik de zoneklep op de vloerverwarming in de aanvoer laten monteren, maar omdat de vloerverwarming bijna altijd aanstaat bleef ik stroming hebben en daardoor alle bleven de leidingen naar boven warm ondanks dat de radiatorknoppen (tado) dicht stonden. De uitdaging zit er dus in dat mijn leidingen boven heet worden op een of andere manier, waardoor een zoneklep plaatsen op de vloerverwarming eigenlijk niets toevoegt. Hierdoor was het boven 30 graden en niet vol te houden, en dit terwijl de radiatoren koud waren.

Daardoor is er nu voor gekozen om de zoneklep van de vloerverwarming te plaatsen na de vloerverwarming, met de gedachte dat de radiatorknoppen dan warmte daar kunnen vragen. Zie hiervoor het bovenstaande schema. Helaas blijkt via TADO dat dit niet te regelen is, en niet in te regelen valt.

Echter heb ik de volgende problemen nu:
1. Indien de vloerverwarming aanstaat, en die staat altijd aan, dan gaat de klep naar boven ook open en is mijn huis weer te warm. (alle knoppen staan dicht boven).
2. Indien de radiatorknoppen warmte vragen, dan gaat de extensiekit klep wel open, maar de hoofdklep niet open.

Hoe valt dit op te lossen met Tado? Is dit nog middels een slimme radiatorknop in de aanvoer naar de vloerverwarming oplossen (7 groeps - 65m2)?
Of valt dit alleen op te lossen met een ander systeem? Zo ja, wat voor systeem en hoe kan dat werken. (werkt honeywell evohome wel?)

Kunnen jullie a.u.b. mij helpen met wat advies? Geld speelt oneerbiedig gezegd op dit moment geen rol (binnen redelijkheid), ik wil gewoon dat het opgelost wordt en het liefste zonder het openbreken van de nieuwe vloer ;)

Bijgevoegd een aantal fotos van;

Vloerverwarming verdeler met honeywell klep erop (nu dus eraf)
20220319_143433.jpg

Vloerverwarming verdeler nu met de honeywell klep eraf, maar daar is wel ruimte om nog een radiatorknop tussen te plaatsen
20220330_140712.jpg

Meterkast - met rechtsonder de honeywell klep met een TECE leiding die direct de vloer ingaat.
meterkast 5.jpg

Leiding werk in de vloer (gevonden na egalisatie van de vloer). De aanvoer komt vanaf links, die gaat onder de meterkast door langs de keuken en onder de muur door naar rechts waar de koof is. Daar zitten de leidingen die naar boven gaat (2 foto's hieronder).
20220203_125557.jpg

Opengebroken vloer met doorgeknipte oude leidingen (die naar de radiatoren in de woonkamer gingen) met de nieuwe koppeling voor de vloerverwarming.
20220221_151432.jpg
De koof waar de CV leiding nu naar boven gaat, met de nieuwe honeywell klep ertussen.
20220329_214217.jpg
Ik ben redelijk ten einde raad, omdat ik geen idee heb hoe ik dit kan oplossen.

Voor nu heb ik een tijdelijke oplossing, en dat is dat ik de klep in de koof dicht heb gezet en dan de stroom eruit heb gehaald.
Daardoor kan de vloerverwarming in de woonkamer wel aanstaan, maar kan de verwarming boven nu niet aanstaan.

Alvast bedankt voor de tips!
Groeten, Boudewijn
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wordt het niet hoogtijd dat je dat in een verdeler kan regelen.
 

-Boudewijn-

  • #3
goedemiddag WGB, ik snap uw antwoord niet zo goed. Helaas zitten al mijn " reguliere " groepen verdeeld in de vloer, en kan er niet standaard bij. Is dat wat u bedoeld?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als leek lijkt het mij als je een verdeler ontwerpt die een of meer groepen heeft zodat je in zones kan werken.
Aan de andere kant zou zoiets ook kunnen worden geregeld met thermostatische knoppen op de verdeler. Of denk ik te simpel.
 

-Boudewijn-

  • #5
Helaas in deze iets te simpel.
De vloerverwarming verdeler die u hier ziet is 7 groeps en alleen voor de woonkamer.
Boven zitten reguliere radiatoren.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
U sluit de vloer uit van het systeem met de zoneklep, met de ruimte thermostaat stuurt u de zoneklep van de vloer temperatuur aan in de woonkamer.
De overige ventielen stuurt u aan met de radiator knoppen en alles wat je er maar voor wil gebruiken.
Staan de kranen dicht dan stroomt er geen water, als de klep van de vloer dicht zit stroom er geen water.
Wat is het probleem??

Vr Gr
 

-Boudewijn-

  • #7
Beste,

het probleem is als ik de zoneklep zou plaatsen op de vvw dat er wel water stroomt op het moment dat de vvw aanstaat naar boven. Ondanks dat alle andere radiatoren dicht staan blijft er water door de leidingen gaan en resulteert in een mega verbruik en te veel warmte.

het probleem is als ik de klep heb zoals ik die nu heb in de koof Naar boven dat ik;
als ik de vvw aan heb staan de klep naar boven open staat en dus er weer stroming is
als ik de vvw uit heb staan en de radiatoren om warmte vragen, de klep naar boven wel open gaat maar de stadsverwarming klep niet open gaat.

kan het komen dat ik stroming heb omdat de stadsverwarming klep eigenlijk op de retour leiding zit ipv de aanvoer leiding?

Gr boude wijn
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Ik vraag mij af welk systeem er dan boven ligt, is dat een 1.pijps systeem dan blijft daar idd water doorheen geen met alle kranen dicht.
Er zal dan een kraan moeten komen in de leiding naar de etage en deze kan je als je een goede zone regelaar hebt zal elke knop een vraag doen naar een bron en daarmee kan je de de klep openen.
 

-Boudewijn-

  • #9
Goedemorgen!
Dank voor je antwoord.
De vvw ligt dus in lijn (1 pijp aanvoer, en 1 pijp retour) met boven middels TECE 20 x 2,8.
Ik denk dat er water blijft stromen omdat de vvw ervoor ligt.

Zou dat kunnen kloppen? hier zie je de lijn lopen en de blokken die onder de radiatoren zitten boven

20220330_162939.jpg 20220203_125557.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Als alle kranen dicht staan op de etage kan er alleen water lopen van aanvoer naar retour, daar heeft de VV niets mee te maken.

Zet de kraan boven dicht, blijft het onderblok heet dan zit er of een verkeerd blok onder is je hebt boven 1 pijps systeem.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu