Vloerverwarming icm stadsverwarming inregeladvies gevraagd

Hallo,

Ik woon in een huis gebouwd in 2017 met vloerverwarming als hoofdverwarming en aangesloten op stadsverwarming middels een warmtewisselaarset van Eneco. Elke kamer is apart regelbaar middels een ruimtethermostaat. Het is een systeem van Robot.
Ik heb dit huis twee jaar na de bouw gekocht en was dus niet bij de bouw betrokken.

In dit huis zitten twee pompverdelers, 1 op zolder voor de zolder en eerste verdieping en 1 beneden in de trapkast voor de keuken, bijkeuken en woonkamer.

Op de eerste en op zolder zijn geen problemen en werkt alles naar behoren.
De uitdaging zit beneden. Mijn woonkamer heeft als optie een aanbouw en in de woonkamer heb ik twee vloerverwarmingslussen, met elk een eigen regelaar geschakeld door een kamerthermostaat in de woonkamer.

Probleem is dat de eerste helft van de woonkamer wel warm wordt en de tweede helft dus niet. De thermostaat hangt boven de eerste helft.
De vloer is nagekeken met warmtecamera's en de leidingen stromen allemaal door.

Na het lezen van de documentatie en op dit forum denk ik dat de leiding in het tweede deel langer is en dus meer water zou vragen maar dat niet krijgt.
Als het goed is zit er onder de afsluiter een inregelventiel oid die ik kan gebruiken om de flow in de eerste helft te knijpen zodat beide groepen gelijk opgaan.

Hier heb ik wat vragen over.

1) Er zitten geen flowmeters op mijn set. Nergens. Ik heb gelezen dat het ook zonder kan door de temperatuur te meten. Klopt dat ?
2) Wat is de handigste manier om de temperatuur te meten ? Ik heb zo'n contactloos IR meetding van de Ali die ik gebruikte om de vloertemp te meten, kan ik die ook gebruiken om de leiding temp te meten ?
3) Is er iets van een stappenplan te vinden hiervoor ?
4) Moet ik rekening houden met de andere groepen op dezelfde verdeler of kan ik die gewoon uitzetten en uit laten ?
5) Moet ik nog rekening houden met de andere verdeler op zolder ?

Dit is mijn verdeler beneden:
2020-12-23 14.00.51.jpg


Detail:
2020-12-23 14.00.59.jpg


Schets van het probleem:
Woonkamer.jpg


Helft 1 wordt gewoon normaal warm. Helft 2 blijft merkbaar kouder, rond de 5 graden verschil.

Bedankt voor jullie input !
 
Bekijk dit filmpje eens, mogelijk beantwoord dat al een groot deel van je vragen:

Ik snap overigens het gebruik van debietmeters in zijn filmpje niet, want hij regelt alsnog op retourtemperatuur in. Wat de debietmeters dan nog toevoegen... ?
 
Laatst bewerkt:
Dat filmpje had ik nog niet gezien, wel andere filmpjes van dezelfde meneer. Bedankt voor de link.

Hmm. Interessant.

Mijn set heeft geen aanvoerventiel.
En geen flowmeters.

Wat me opvalt is dat hij adviseert om de pomp na het inregelen op een variabele verschildruk te zetten terwijl in mijn documentatie geadviseerd wordt om voor een constante druk te gaan.

Volgens mij zorgt een constante verschildruk er voor dat je altijd dezelfde hoeveelheid flow hebt ongeacht hoeveel afsluiters er open of dicht staan.
 
Ik vind de documentatie van de pomp wat onduidelijk moet ik zeggen. Vond ook nog dit filmpje. Op basis daarvan zou ik juist zeggen dat je variabel wil. Je ziet daar namelijk met de statische instelling duidelijk dat de resterende groepen meer liters per minuut krijgen nadat er groepen dichtgaan (en pomp dus evenveel stroom blijft gebruiken) Terwijl bij het dynamische deel de flow netjes gelijk blijft, ongeacht hoeveel groepen er dichtgaan. Pomp gaat dan ook wat langzamer draaien, scheelt weer wat energie.

Maar of je statisch nou als 'constant' en dynamisch als 'variabel' 1:1 kunt overnemen in deze toepassing???
 
Laatst bewerkt:
Pomp moet op constant drukverschil staan, om de reden hierboven genoemd.
Je debiet veranderd met openen en sluiten van ventielen.Elke voorinstelling doe je met een bepaald drukverschil.
Dat drukverschil wil je houden omdat dat de stroming in de groep bepaald, en je wilt niet dat je kranen daar invloed op hebben.
 
Goed. Ben weer iets verder.
Monteur over de vloer gehad.
Retourtemperatuur op 30 graden gezet, aanvoer is 40.
Pompsnelheid op hoogste stand. Constant drukverschil.
Helaas ontbreken de rubbers, en zit de verdeler koud op de muur geschroefd waardoor we nu meer contactgeluid hebben.

Daarna met een thermische camera de vloer bekeken en gezien dat er geen twee maar drie groepen in de woonkamer liggen ! Waarvan de eerste vrij klein en dicht op de aanvoer en onder de thermostaat zit.

Door het ontbreken van flowmeters konden we niet veel zien. Behalve dat de groep zowat licht gaf op de thermische camera. Deze groep was te heet waardoor de kamerthermostaat snel uitschakelt voor de achterste twee groepen warm werden.

Door de flowmeter op de stadsverwarmingsunit te gebruiken konden we toch wat zien. Alle regelaars uit en 1 voor 1 handmatig open en dan de flow meten op de SV unit.
De eerste groep stond idd vrij hoog. Van deze groep is de regelaar dichter gezet.

Hierna de vloer weer evenwicht laten bereiken en nu is het tempverschil tussen voor en achter wel minder. Het is nog niet gelijk, maar waar ik eerst tussen voor en achter 3 graden verschil had is dat nu 1 a 1,5 en dat is prima.
 
Bij een constant drukverschil zal de pomp harder gaan draaien als er meer groepen open gaan
en zachter als er groepen dicht gaan. Als je de pomp op constant toerental zou zetten dan zou
het drukverschil kleiner worden als er meer groepen open gaan en groter als er groepen sluiten.
De naam kan wat verwarrend zijn, maar het klopt wel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu