Vloerverwarming flowmeter instelling / moeilijk op te warmen vloer

Gabz_81

  • #1
Goedendag,

een tijdje terug heb ik de vloerverwarming ontlucht waarbij de flowmeters allen zijn dichtgedraaid gedurende de procedure (altijd één open houdende voor de groep die op dat moment ontlucht werd). Sindsdien heeft de verwarming problemen met het tegelijkertijd verwarmen van twee ruimtes (als ik in een van de twee ruimtes de verwarming uitschakel, dan warmt de andere ruimte gewoon op).

Ik heb het vermoeden dat de flowmeters niet goed zijn afgesteld ? Het gaat om de woonkamer / keuken (ca 38 m2) en een werkkamer (9 m2). Badkamer en slaapkamer hebben nooit verwarming aan. Is het logisch om te veronderstellen dat er meer liters/min naar de woonkamer moeten dan naar de kleinere werkkamer ?
Hoewel de bad- (6 m2) en slaapkamer (14 m2) niet verwarmd dienen te worden, hebben de flowmeter instellingen voor deze groepen ook invloed op het geheel ?

De flowmeters zijn van dit type en varieren tussen en max van 4 - 5 liter/min. Tevens, is er iets onzettend logisch wat ik over het hoofd zie m.b.t. het zien wat de exacte stand is ?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Wat je beschrijft is logisch, de onderlinge verhouding van de waterverdeling is ontregeld. De hoofdleiding levert een maximaal aantal liters per minuut en zoekt de weg van de minste weerstand.

Stadsverwarming zo te zien? Dan zit er ook nog een RTL ventiel dat als er te snel warm water terugkomt op de stadsverwarming retourleiding de flow blokkeert. Dan zou je bij 100 Watt per vierkante meter, 100 meter slang en een 10 cm legpatroon (redelijk standaard) uitkomen rond de 1,5 liter per minuut per streng. Dit gaat er van uit dat je een temperatuurverschil op de aanvoer en retourkant van de vloerstrengen van ongeveer 10 graden nodig hebt.

Probeer eens deze stand op alle strengen en kijk hoe het zich gedraagt. Vloerverwarming is een traag medium dus het kan een aantal uren duren voor je dit echt in de ruimtetemperatuur merkt.
 
Laatst bewerkt:

Gabz_81

  • #3
Krunnie schreef:
Wat je beschrijft is logisch, de onderlinge verhouding van de waterverdeling is ontregeld. De hoofdleiding levert een maximaal aantal liters per minuut en zoekt de weg van de minste weerstand.

Stadsverwarming zo te zien?
Dank voor je bericht, Krunnie. We hebben inderdaad stadsverwarming.

Heldere tip, ben ik bang dat ik toch een hele naïeve vraag moet stellen : hoe weet ik of ik de flowmeters correct instel ? De handleiding stelt dat je aan het niveau van de vlotter kan zien wat de doorstroomsnelheid is. Echter beweegt de vlotter niet ? Ik kan de pomp op ontluchtingsstand zetten waardoor er beweging in alle vlotters komt, maar ik vraag me af of ik iets heel logisch over het hoofd zie.

Uit je antwoord leid ik af dat het vol open draaien van de flowmeter niet de garantie bied dat deze de maximum doorvoer snelheid van de groep geeft maar dat alle actieve groepen samen de druk bepalen ? Dus ik dien de flowmeters af te stellen terwijl alle groepen (3 voor woonkamer, 1 voor werkkamer) aan het verwarmen zijn en te verifieren dat de vlotters op dezelfde hoogte (dus doorstroomsnelheid) staan ?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Kijk eens naar dit filmpje. Zo te zien heb je dit model flowmeters

 

Gabz_81

  • #5
Ik vrees dat het filmpje een situatie beschrijft die zich hier niet voordoet. De vlotters blijven hier op 0 steken (eigenlijk altijd zo geweest sinds oplevering van de woning zo'n twee jaar geleden), met uitzondering van 2 van de 3 leidingen voor de woonkamer die consistent 1L/min (vol open) aangeven.

Ik heb alle groepen (incl. bad- en slaapkamer) een waarmtevraag laten doen en zo goed als het kon alles ingesteld. Door een tik te geven tegen de flowmeter kreeg ik nog beweging in de vlotters waarbij deze kort zakten, hopende dat ze op het juiste niveau eindigden.

Zo goed als het kon heb ik ze allen op 1L/min ingesteld (aannemende dat de 2 leidingen waarvan de vlotters wel zakken de juiste waarde aangeven). Eens een paar uur wachten en kijken wat het resultaat is.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
1 liter per minuut is misschien wat weinig. Dan zit je met 70 Watt per m2 bij een temperatuursverschil van 10 graden tussen aanvoer en retour van de strengen.
 

Gabz_81

  • #7
Ze staan helemaal open. De pomp draait wel op stand 3 van 6 (zo was deze destijds afgesteld bij plaatsing). Ik kan deze wat hoger zetten maar begin me dan af te vragen of de installatie dan wel correct was opgeleverd (toegegeven deze werkte prima vorige winters)
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Als het vorige winters wel werkte moet je proberen na te gaan wat er sinds die tijd veranderd is. Idealiter als alles weer teruggaat naar de oorspronkelijke waarde moet het ook weer als ouds functioneren.

De aanvoeren naar de verdelers zijn wel warm en de retouren hebben ook een lagere temperatuur zodat je weet dat er wel warmteoverdracht is? En kun je op je energiemeter van de stadsverwarming ook aflezen hoeveel warmte je afneemt, met welk volume?
 

Gabz_81

  • #9
De enige verandering zou de stand van de flowmeters na ontluchting moeten zijn geweest. We hebben dit jaar wel voor het eerst ook vloerkoeling gehad in de zomer, maar dat was niet ingrijpender dan een knop omzetten.

De aanvoer is warm, 42 C volgens de meter en de retour ook, 30 C (ik geloof dat het wenselijk is dat deze max. zo'n 20 % lager is dan de aanvoer, maar ik heb deze temperatuur nooit boven 30 C gezien).

Ik heb gisteren de geduldige aanpak genomen en eerst de werkkamer (als enige met verwarmingsvraag) afgesteld. In gebruik staat de vlotter van de flowmeter op minstens 1 L/min, maar af en toe piekt deze naar 2 L/min(met pomp op stand 3 van 6, dus halve kracht).

Ik ben nu hetzelfde aan het doen met de woonkamer en daarna kijken of beide kamers daarna tegelijkertijd verwarmd kunnen worden. De woonkamer heeft drie leidingen waarvan de eerste twee variëren van 0.5 to 1.5 L/min en de derde (kleinste oppervlak) van 0 tot 1L/min. Hierbij staan de flowmeters vol open.

Ik herinner me dat de vlotters nooit echt lager dan deze stand zijn geweest en zoals eerder gezegd, werkte alles voorheen prima. Alleen alles wat ik lees en hoor zegt me dat dit niet optimaal is ?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #10
Als de aanvoer op 42 staat en de retour op 30 dan raak je 12 graden kwijt. Dan is er dus vraag in de vloer om op te warmen. Dan is het beter wat meer liters per minuut te geven als de vloer toch niet warm wordt. 0,5 liter is in ieder geval wel erg laag. Dat is misschien 30 Watt per vierkante meter. Daar krijg je de meeste woningen bij het huidige weer niet mee warm gestookt.
 

Gabz_81

  • #11
Een dag later hebben beide vertrekken de doeltemperatuur bereikt (beiden worden dus tegelijkertijd verwarmd).

Het betreft een nieuwbouwwoning / appartement, misschien dat die kekke zuinigheids labels van invloed zijn op het warmteverlies ? Zoals voorheen deactiveert de pomp en warmtevraag zich om de zoveel tijd om daarna weer even te werken, waarbij de temperatuur over de linie behouden blijft.

Desalniettemin blijft het verschil van 12 graden op aanvour en retour wel hoog en vraag ik me af waarom de debieten bij lange na niet het maximum kunnen halen. Voor nu lijkt het te werken, maar misschien toch maar even naar een onderhoudscontract kijken (garantie bij oplevering net verlopen).
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #12
Als de pompen niet meer leveren kunnen er ook niet meer liters per minuut door. Kun je eens een foto maken van de pomp terwijl hij in bedrijf is zodat de ledjes zichtbaar zijn en het modelnummer leesbaar? Dan valt wel uit te rekenen hoeveel de pomp zou moeten kunnen leveren per minuut.

1,5 liter per minuut bij 12 graden temperatuurverschil zit je nog boven de 100 Watt per vierkante meter. Als het leidingen in beton zijn is waarschijnlijk de massa nog steeds aan het opwarmen. Kijk over een paar dagen nog eens of het die waarden blijven. Het kan ook nog zijn dat de thermometers niet helemaal nauwkeurig zijn en dat het temperatuursverschil dus kleiner is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu