Vloerverwarming en WA + RTC

Status
Niet open voor verdere reacties.
Situatie:
Begane grond: vloerverwarming over ongeveer 55 m² gelegd als hoofdverwarming. Voor tegen de gevel een radiator met thermostaatkraan en achter in de keuken een kleine radiator eveneens met thermostaatkraan. (voor de snelle opwarming van de kamer)

1e verdieping: op alle kamers radiatoren met thermostaatkranen.

Ketel: Nefit Smartline HR 24 met buitenvoeler.
Thermostaatklok: Moduline 30 ingesteld op Weersafhankelijk en ruimtetemperatuurcompensatie WA+RTC

Probleem:
Ondanks de weersafhankelijke regeling en de volgens het boekje aanbevolen instellingen: Weersafhankelijke regeling met ruimtetemperatuurcompensatie, lukt het niet om bijvoorbeeld de badkamer en studeerkamer boven warm te krijgen, blijkbaar wordt de cv watertemp niet hoog genoeg.
In de ochtend bij opstaan is de woonkamer goed op temperatuur, maar boven worden de radiatoren amper warm.

Het terugdraaien van de vloerverwarming in temperatuur is geen optie want dan heeft de woonkamer in de ochtend teveel tijd nodig om op te warmen (vooral als het koud is buiten). Bij buiten temperaturen rond de 12 graden in de nacht koelt het beneden door de straling uit de vloer amper af dus de ketel hoeft daar in de ochtend weinig aan te doen.

De vloerverwarming wordt aangestuurd door twee thermostaatachtige knoppen op de beide pompen (wellicht de instelling voor instroomtemp)maar wordt volgens mij hoofdzakelijk aangestuurd door de klokthermostaat. Als ik de thermostaat alleen zou gebruiken als tijdcomputer en niet als voeler in de woonkamer is er dus geen controle op de temperatuur van de vloerverwarming.

Beneden is er dus voldoende capaciteit en door het hoge rendement van de vloerverwarming maar een lage watertemp nodig.
Boven is er voor de diverse kamers (verwarmd via radiatoren) een hogere temperatuur nodig. Als advies kreeg ik een buitenvoeler maar dit heeft tot nu toe niet veel veranderd, terwijl ik begrijp dat je in dat geval iedere kamer in het huis anders moet kunnen verwarmen.

Kan iemand mij helpen met het uitzoeken van dit probleem? en wat moet ik doen om in de ochtend bij opstaan gewoon in een warme badkamer te vertoeven.

Dank alvast
Sjoerd1
 
Ik denk dat de ruimtethemperatuur-compensatie roet in het eten gooit.

Als deze te hoog staat zal de ketel terug regelen als de kamer op themperatuur is en de rest van de woning nog koud.
Door de compensatie laag(ER) te zetten zal de regeling meer op de buitenthemperatuur regelen en minder op binnen .

Je kan dit instellen met optie 7 in het menu van de kamerthermostaat
zie bladzijde 29 van de gebruiksaanwijzing

Gebruiksaanwijzingen kan je hier opzoeken en downloaden onder het kopje documentatie.
 
Rtc is in deze combinatie geen goede regeling.
Voorbeeld: de wa geeft aan om 60 graden cv water aan te maken, en de woonkamer is op temperatuur de rtc zal dan een verlaagde temperatuur aan het water geven, maar deze verlaging trekt de vloerverdeler zich niks van aan en zal de vloertemperatuur gewoon kunnen handhaven en mengt gewoon meer water aan van een lagere temperatuur zodat de vloer gewoon net zo warm blijft.

De temperatuur in de woonkamer kan dan gewoon blijven oplopen en wordt niet gecompenseert door de rtc.

Voor boven heeft dit wel invloed, daar staan radiatoren die op de zelfde temperatuur aannemen en wel reageren op een verlaging van de cv temperatuur.

Als de mogelijkheid er is met de mod-30 zet de rtc dan uit deze doet in jou geval niks aan het compenseren van je ruimtetemperatuur en laat hem dan enkel op wa regelen.

Oplossing zal je nog moeten vinden om de woonkamer op temperatuur te regelen. en extra themostaatkraan met afstandvoeler kun je voor de verdeler bouwen. Er dient wel een bypass aanwezig te zijn en als deze er zit moet de thermostaatkraan achter de bypass gemonteerd worden.
 
Je kunt toch ook je stooklijn verhogen, en waar hangt je thermostaat ergens?
Als hij bij de cv ketel hangt moet je ruimtetemp. compensatie uitschakelen, in de kamer moet je hem wel activeren.
 
@cv boy,

Waarom MOET je ruimte compensatie activeren als deze in de kamer zit.

Dat is natuurlijk geheel afhankelijk van de situatie, en in deze situatie is het veel beter geen ruimte compensatie toe te passen zodat de regeling niet op basis van ruimte temperatuur uitschakelt. :wink:

De vloer blijft /wordt warm en de radiatoren werken met thermostaat kraan.
Dan de stooklijn verhogen, nog hoger dan 60 °C een goed werkende vloerverwarming stookt met water van maximaal 32 °C. :idea:

Dus het moeten van, in uw bijdrage lijkt me niet van toepassing en z'n hoge water temperatuur lijkt me met wat de gezondheidsraad heeft voorgesteld niet echt zinnig. :oops:

Vr Gr
 
Je vloer blijft gewoon 35 a 40 graden vragen. Dit is ook het probleem cvolieboy.

Het idee van cv boy is dat de radiatoren boven meer vermogen gaat leveren met een stooklijnverhoging.
Dit werkt wel maar is geen definitieve oplossing tenzij je de meerkosten van het gas wilt betalen.

Een rtc werkt mijn inziens alleen icm. enkel als het temperatuurs regiem van alle verbruikers gelijk zijn. Dus geen lage en hoge temperaturen afgevers gecombineerd.
 
Heren,
Tot nu toe dank voor jullie reacties, ze geven in ieder geval duidelijk meer inzicht in het reilen en zeilen van mijn ketel.

Ik heb op jullie advies de rtc helemaal uitgezet en de ketel stookt nu alleen op de wa regeling. Ik vraag me alleen af of hij nu dus ook de hele nacht doorstookt. Wat betreft de verwarming blijven de radiatoren boven maar een klein beetje warmte afgeven.

Daarnaast heb ik door het uitzetten van de ruimtetemp compensatie geen controle meer op mijn vloerverwarming, moet ik hier een aparte thermostaat opzetten of zijn er andere opties, het lijkt me dat in veel huizen deze situatie van toepassing is en toch de man die de ketel geleverd heeft mij niet helpen.

Jullie hebben er duidelijk meer kennis over.
 
Het beste is om op de vloerverwarmingsunit een kraan met een motortje te zetten die wordt bediend door een apart kamerthermostaat de rest van het huis kun je dan weersafhankelijk regelen door je moduline gewoon bij de ketel te plaatsen. alle ruimtes kun je nu apart regelen dmv eventuele thermosaatkranen en bypass maken
 
Ok
Dus een aparte thermostaat in de kamer voor de vloerverwarming en de moduline 30 naast de cv ketel.
Hoe heet zo'n aparte thermostaat met een motortje voor de vloerverwarming en waar kan ik zoiets vinden.

Is dit echt de oplossing? ik weet het nl inmiddels ook niet meer. Eerst een nieuwe ketel, toen door het hele huis thermo kranen op de radiatoren, toen een wa regeling en nog steeds geen effect, ik hoop dat dit de oplossing is.

Op de pompen van de vloerverwarming zitten ook thermo kranen. Meten deze de temp in de kast waar ze gemonteerd zitten (is nl niet echt representatief voor de ruimte waar de vloerverwarming zich bevind) of zijn ze alleen voor het bepalen van de instroom temperatuur.
 
Hoi Sjoerd 1,

Probeer de ruimte temperatuur eerste eens met de thermostaatkraan op de vloerunit in de goede richtting te krijgen.
De water temperatuur in de vloer bepaald uiteindelijk de ruimte temperatuur.

Verstel niet te veel tegelijk (1 °C per dag) en wacht ten minste 24 uur op het resultaat van die verandering.

Als dat goed werkt en de ruimte temperatuur is stabiel en van het goede niveau,dan kan de genoemde thermostaat met motor later altijd nog gemonteerd worden.
Deze heeft het nadeel dat de vloer meestal geheel koud wordt voordat die weer inschakeld. en de vloer weer opwarmt
Dat was de bedoeling van de vloer verwarming toch niet?

Vr Gr en succes ermee
 
Nee dat klopt, de vloerverwarming moet natuurlijk altijd heel lichtjes door verwarmen. Nu een paar dagen na het uitzetten van de rtc lijkt het iets beter te gaan. De keteltemp is wat hoger en boven lijkt het wat warmer te worden. De instroomtemp van de vloerverwarming is rond de 30 graden dus het is in de kamer rond de 20 graden en dat is goed volgens mij.

Ik vraag me alleen af waar de vloerverwarming nou zijn informatie vandaan haalt, of verwarmt hij door de instroomtempknop de hele dag door. (de thermo knoppen op de vloerpompen zitten nl in een kast dus als hij daarmee voelt is dat niet echt representatief voor de te verwarmen ruimte.

Wat doet het klokprogramma van de thermostaat nou nog? hij schakelt in de avond terug naar 17 graden, houdt dat dan in dat de vloer ook afkoelt? Anders wordt de gasrekening dit jaar wel erg hoog. Klopt het dat de ingestelde waarden in de thermostaat nog steeds worden gebruikt maar dan nu icm de weersafhankelijke regeling?

Nogmaals dank voor alle info tot nu toe
 
Hoi Sjoerd1,

Wat de thermostaatknoppen op de vloerverwarminsgunit doen is de water temperatuur die de vloer ingaat exact meten en regelen.

Met het gevolg dat het in de woonkamer constant 20 graden wordt, dat was toch de bedoeling?

De ketel maakt warm cvwater aan op basis van de buitentemperatuur, en als de thermostaat kraan dicht loopt is er geen gebruik en zal de ketel stoppen met branden.

Vervolgens zal dat proces zich de hele dag herhalen zolang het nodig is.
Wat de ketel opwarmt aan cvwater is het verlies van warmte uit het huis.
En dat wil de verwarming er weer in terug brengen om te vookomen dat u het te koud gaat vinden, en dat kost uiteraard gas!

Het klok programma schakeld over naar een hogere cvwater temperatuur zodat de radiatoren met thermostaat kraan ook warmte kunnen leveren in de ruimten waar deze zijn geplaatst en waar de thermostaat kraan daarom vraagt.

De minimale water temperatuur moet op ca 28 graden staan om de vloerverwarming 24 uur per dag te kunnen laten werken op de zelfde temperatuur en dat heeft tot gevolg dat er een constant warme betonvloer is en dat met maar heel weinig energie verbruik.

Dus de ingestelde waarden werken nog steeds maar aangepast.

Vr Gr
 
Ik vraag me alleen af waar de vloerverwarming nou zijn informatie vandaan haalt, of verwarmt hij door de instroomtempknop de hele dag door. (de thermo knoppen op de vloerpompen zitten nl in een kast dus als hij daarmee voelt is dat niet echt representatief voor de te verwarmen ruimte.

Dat heb je goed gezien, deze kijkt alleen naar de watertemperatuur en trekt zich niks aan van de ruimtetemperatuur.
Voordeel wel is dat de vloerverwarming zelfregulerend is. vanwegen de lage temperatuur zal door het stijgen van de ruimtetemperatuur het afgegeven vermogen sterk dalen zodat de ruimte niet gauw te warm zal worden. Je zal toch met de vloertemperatuur proefondervindelijk moeten bepalen wat de ruimtetemperatuur mag worden.
Als deze instelling goed staat zal deze bij verschillende buitentemperaturen niet uit de hand gaan lopen.

De nachtverlaging werkt op een verlaging van de stooklijn. Dit heeft wel effect op de radiatoren maar zal voor je vloerverwarming weinig uitmaken zolang de stooklijn boven de aanvoertemperatuur van je vvw. blijft. Je woonkamer zal dan niet afkoelen als het koud buiten is.
 
Heren,

Dank voor jullie zeer heldere verhalen, mijn complimenten over de vakkennis die jullie bezitten, ik heb al zoveel mensen om advies gevraagd en krijg nu voor het eerst iets waar ik wat mee kan.
Het principe van de vloerverwarming is me duidelijk. Ik snap inmiddels dat de klokthermo ondanks het uitzetten van de rtc nog steeds met zijn programma bepaalt wat de temp in huis (lees boven en badkamer) moet zijn. alleen is het verschil tussen de klok temp en de buitentemperatuur wat de ketel stookt.

Ik heb de laatste dagen het idee dat het beter gaat, gisteren was het boven warmer en leek het allemaal goed te gaan.

Vandaag kom ik thuis en is de woonkamer 18 graden, (zou 20.5) moeten zijn. Geeft de ketel een watertemp aan van 22 graden en is de buitentemperatuur 10 graden wat gezien de stooklijn een hogere watertemp moet geven. Boven is het eveneens koud.
Op het display van de moduline 30 is de temp zichtbaar en staat er tot mijn verbazing een maantje rechtsbovenin het scherm. Normaal zie je dat alleen op de eco stand. Pas als ik de knop op handmatig zet en naar een hoge temp doordraai gaat het maantje weg.

kortom het leek goed te gaan maar is nu weer met een nieuw vraagstuk terug bij af. Hebben jullie hiervoor nog tips.
 
Lees de gebruiksaanwijzing eens goed door van de thermostaat. Je wordt daar denk ik een stuk wijzer van hoe ermee om te gaan.
 
Ik heb de gebruiksaanw reeds doorgelezen maar daar staat weinig in over de Wa regeling en aanverwante problemen, maar ik zal hem nog eens goed bekijken.
 
Hoi Sjoerd 1,

Het klok programma goed instellen en de minimale water temperatuur instellen, dat staat vanaf bladzijde 26 in de gebruiks aanwijzing beschreven

Vr Gr
 
Nee dat kun je wel zeggen, nefit krijgt niet de prijs voor duidelijke handleidingen, het is een redelijke zoektocht.
We gaan het gewoon eens proberen de komende tijd, Beetje spelen met de instroomtemp van de vloer en de rest van het huis laten regelen door de wa.
Ik heb alleen nog een vraag over de twee radiatoren in de kamer waar ook de vloerverw zit. Moeten bij deze twee radiatoren de thermo kranen geheel open of moeten deze wat geknepen worden.

Dank alvast Groet Sjoerd.
 
Deze stel je af op de gewenste kamertemperatuur.
Dit is ook een verbod om deze met rtc te combineren, tenzij deze vol open staan en blijven staan.

Bij enkel wa horen deze wel op de gewenste ruimtetemperatuur te staan.

Misschien wat slordig dat we dit niet aan jou gevraagd hebben. :oops:
We kunnen ook niet alles zien achter onze glazen bol. :lol:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan